International Data Corporation (IDC) estimează că veniturile la nivel mondial pentru piața de inteligență artificială (AI), inclusiv software, hardware și servicii, vor crește cu 16,4% de la an la 2021, până la 327,5 miliarde de dolari, conform celei mai recente versiuni a raportului Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker. Până în 2024, analiștii companiei de cercetare se așteaptă ca piața să depășească valoarea de 500 miliarde USD cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pe cinci ani de 17,5% și venituri totale atingând un impresionant volum de 554,3 miliarde USD.

Dintre cele trei categorii de tehnologie, software-ul a reprezentat 88% din veniturile totale ale pieței AI în 2020. Cu toate acestea, este categoria cu cea mai lentă creștere, cu un CAGR pe cinci ani de 17,3%. În cadrul categoriei de software AI, aplicațiile AI au luat cea mai mare pondere a veniturilor la 50% în 2020. În ceea ce privește creșterea, piața platformelor software AI este prognozată a fi cea mai puternică, cu un CAGR pe cinci ani de 32,7%. Cel mai lent va fi software-ul de infrastructură de sistem AI, cu un CAGR pe cinci ani de 13,7%, în timp ce reprezintă aproximativ 36% din veniturile din software-ul AI. Pe piața aplicațiilor AI, se așteaptă ca AI ERM să crească puțin mai puternic decât AI CRM în următorii cinci ani.

„Pandemia globală a împins AI în topul agendei corporative, oferind afacerilor rezistență și relevanță”, spune Ritu Jyoti, vicepreședinte al programului de cercetare AI la IDC. „AI devine omniprezent în toate domeniile funcționale ale unei afaceri. Progresele în Machine Learning, Conversational AI și Computer Vision AI sunt în fruntea inovațiilor software AI, proiectând optimizări convergente ale proceselor de afaceri și IT și facilitând transformarea experiențelor clienților și angajaților.”

Categoria de servicii AI a crescut mai lent decât piața globală AI, cu o creștere anuală a veniturilor de 13% în 2020. Cu toate acestea, se estimează că va crește cu 17,4% de la an la an în 2021, depășind piața globală AI cu aproximativ 1%. CAGR-ul său de cinci ani se așteaptă să fie de 18,4%, cu venituri de 37,9 miliarde de dolari până în 2024. Această categorie de tehnologie se împarte în două segmente de piață: Servicii IT (IT Services) și Servicii de afaceri (Business Services). Serviciile IT sunt cele mai mari dintre cele două, reprezentând aproape 80% din toate veniturile din serviciile AI. Dintr-o perspectivă de creștere, Serviciile IT pentru AI tind să crească mai repede decât și Serviciile de afaceri pentru AI, cu excepția anului 2024, unde se estimează că Serviciile de afaceri pentru AI va performa puțin mai mult decât Serviciile IT pentru AI și piața generală a serviciilor AI.

„Deși pandemia a întrerupt impulsul creșterii pieței serviciilor de AI la nivel mondial, cererea companiilor pentru capacități de AI pentru a sprijini reziliența afacerilor și pentru a spori productivitatea angajaților a susținut o expansiune de două cifre în 2020, chiar dacă alte proiecte discreționare au înregistrat întârzieri”, a declarat Jennifer Hamel, manager de cercetare, Analytics and Intelligent Automation Services. „Cererea genarată de clienți pentru expertiză tehnică pentru a dezvolta, implementa și gestiona aplicații AI determină extinderea serviciilor IT, în timp ce adoptarea în creștere a automatizării cu AI în cadrul proceselor de afaceri mărește cheltuielile pentru serviciile de afaceri.”

Cea mai recentă versiune a AI Tracker acoperă un total de 160 de companii furnizori de pe piața serviciilor AI. În cadrul serviciilor IT pentru AI, primele 3 companii din H1 2020 au fost IBM, Accenture și Infosys. Acestea au fost singurele companii care au adunat peste 500 de milioane de dolari în servicii IT pentru veniturile AI, iar cota lor combinată de piață a fost de 28%. Dincolo de Top 3, alte 13 companii au generat mai mult de 100 de milioane de dolari fiecare în aceeași perioadă. Pe piața Serviciilor de afaceri pentru AI au existat doar patru companii – Ernst & Young, PwC, Deloitte și Booz Allen Hamilton – care au generat venituri de peste 100 de milioane de dolari în H1 2020. În general, peisajul competitiv pe ambele piețe de servicii pentru AI este unul foarte fragmentat în care jucătorii din întregul lanț valoric al serviciilor continuă să investească în active tehnologice, resurse de inovare și expertiză în aplicarea AI pentru a rezolva problemele specifice industriei și domeniilor pentru clienți.

Piața hardware AI este cea mai mică categorie, cu aproximativ 5% din veniturile totale din AI în 2020. Se estimează că ponderea va crește ușor în 2021 în detrimentul AI Software. Piața AI Server a crescut mai repede decât piața AI Storage în 2020, dar aceste rezultate sunt așteptate să se inverseze în 2021, când se estimează că AI Storage va crește cu 31,8% de la an la an, comparativ cu 26,4% pentru piața AI Server. Până în 2024, se preconizează că AI Hardware va fi o piață de 30,5 miliarde de dolari, serverele AI reprezentând o cotă de venit de 82%.

„Piața serverelor și a stocării AI continuă să aibă o creștere rapidă, oferind o bază de infrastructură din ce în ce mai specializată și inovatoare în întregul peisaj AI”, a spus Peter Rutten, director de cercetare, Infrastructure Systems, Platforms and Technologies la IDC.

În ceea ce privește cotele aferente H1 2020, companiile de top de pe piața AI Server au fost (în ordine alfabetică) Dell, HPE, Huawei, IBM, Inspur și Lenovo. Fiecare dintre aceste companii a adus peste 250 de milioane de dolari în primul semestru al anului 2020 și, în mod colectiv, aceste 6 companii au reprezentat 58% din piață, în timp ce 30% au mers la ODM-uri. În timp ce numărul companiilor furnizori urmărit pe fiecare piață este același, peisajul competitiv al pieței AI Server este mai fragmentat decât piața AI Storage, unde primele 3 companii au reprezentat 49% din cota de piață în H1 2020.

Sursa: IDC