Pe măsură ce pandemia globală se dezlănțuie și multe țări din întreaga lume intră în al doilea val de infectare cu COVID-19, continuitatea afacerilor și educația online rămân în prim-planul fiecărei economii. Acest lucru a dus la o creștere de două cifre pe piața tradițională a computerelor, compusă din computere de birou, notebook-uri și stații de lucru, deoarece livrările globale au crescut cu 14,6% de la an la an până la 81,3 milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2020 (Q3/2020), conform rezultatelor preliminare din International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker.

„Cererea consumatorilor și cererea instituțională s-au apropiat de niveluri record în unele cazuri”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile Device Trackers. „Jocurile, Chromebook-urile și, în unele cazuri, notebook-urile cu funcție de celulară au fost principalele repere pe parcursul trimestrului. Dacă piața nu ar fi fost îngreunată de lipsa componentelor, livrările de notebook-uri ar fi crescut și mai mult în cursul celui de-al treilea trimestru, deoarece apetitul pe piață era încă nesatisfăcut.”

Din păcate, lipsa mai multor componente, cum ar fi procesoare, ecranelor și altele, a dus la pierderea oportunității pentru mulți furnizori. „Industria PC-urilor a intrat în al treilea trimestru cu o întârziere considerabilă de comenzi neîndeplinite”, a declarat Linn Huang, vicepreședinte de cercetare, Devices and Displays la IDC. „Și se pare că trimestrul se va încheia sub aceleași auspicii. Având în vedere că deficiențele s-au datorat mai mult unei planificări mai puțin judicioase a afacerii decât unei erori tehnice, nu anticipăm o creștere bruscă a capacității. În consecință, aceste restanțe se vor înregistra probabil și în 2021.”

Repere regionale

Asia / Pacific (cu excepția Japoniei) (APeJ): Piața tradițională a computerelor a înregistrat o creștere cu o singură cifră în regiune, cu rezultate peste previziunile IDC. Livrările au fost determinate de completarea stocurilor și cererea puternică de notebook-uri, deoarece utilizatorii finali din regiune au continuat să achiziționeze dispozitive pentru muncă de acasă, educație online și scopuri de divertisment.

Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA): Livrările tradiționale de PC-uri au atins o creștere ridicată de o singură cifră în Q3/2020, întrucât un alt trimestru excepțional de creștere pentru notebook-uri a depășit scăderile masive de pe segmentul desktop-urilor. Blocajele la domiciliu care se manifestă în continuare au continuat să creeze o cerere mare de notebook-uri pentru a permite divertismentul, lucrul și studiul de acasă. Cu toate acestea, birourile rămânând în mare parte închise, cererea limitată de dispozitive desktop era limitată.

Japonia: Proiectul GIGA prin care studenții din toată țara primesc PC-uri și tablete pentru educație online, precum și cererea puternică generată de lucrul de la domiciliu au contribuit la menținerea unei creșteri constante pe piața computerelor tradiționale. Segmentul consumatorilor a scăzut de la an la an din cauza nivelului de bază ridicat stabilit anul trecut de creșterea taxei de consum și migrațiile la Windows 10.

SUA: Piața tradițională a computerelor a înregistrat încă un trimestru extraordinar înregistrând o creștere puternică, de două cifre, a livrărilor. Rezultatele preliminare reflectă sentimentul puternic continuu al cumpărătorului, alimentat de necesarul de PC-uri pentru lucrul de la domiciliu și de realimentarea stocului. În timp ce livrările de notebook-uri s-au consolidat și mai mult din cauza cererii susținute din partea consumatorilor și a segmentelor educaționale, piața desktop-urilor a scăzut de la an la an, dar a înregistrat o atenuare, deoarece sistemele de jocuri au rămas în cerere.Note:

  • Unele estimări IDC sunt înainte de rapoartele privind veniturile financiare. Datele pentru toate companiile sunt raportate pentru perioade calendaristice.
  • Livrările includ livrări către canalele de distribuție sau către utilizatorii finali. Vânzările OEM sunt numărate în cadrul companiei / mărcii sub care sunt vândute.
  • PC-urile tradiționale includ desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru și nu includ tablete sau servere x86. Tabletele detașabile și tabletele clasice fac parte din Personal Computer Device Tracker, dar nu sunt abordate în acest comunicat de presă.

IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker adună date detaliate de piață din peste 90 de țări. Cercetarea include, printre alte date, analiza tendințelor istorice și prognozate.

Sursa: IDC