Piața serviciilor de cloud public la nivel mondial, inclusiv Infrastructure as a Service (IaaS), System Infrastructure Software as a Service (SISaaS), Platform as a Service (PaaS) și Software as a Service (SaaS), a crescut cu 24,1% de la un an la altul în 2020, cu venituri în valoare totală de 312 miliarde de dolari, potrivit International Data Corporation (IDC) Worldwide Semiannual Public Cloud Services Tracker.

Cheltuielile au continuat să se consolideze în 2020, cu veniturile combinate ale primilor 5 furnizori de servicii de cloud public (Amazon Web Services, Microsoft, Salesforce.com, Google și Oracle), captând 38% din totalul global și crescând cu 32% de la an la an. Datorită unui portofoliu în creștere de oferte SaaS și SISaaS, Microsoft împarte acum poziția de top cu Amazon Web Services pe întreaga piață a serviciilor de cloud public, ambele companii deținând o cotă de 12,8% a veniturilor pe an.

„Accesul la infrastructura partajată, date și resurse de aplicații în cloud-uri publice a jucat un rol esențial în a ajuta organizațiile și persoanele să navigheze întreruperile din anul trecut”, a spus Rick Villars, vicepreședinte al grupului, Worldwide Research la IDC. „În următorii ani, capacitatea companiilor de a guverna un portofoliu în creștere de servicii cloud va constitui fundamentul pentru introducerea unei automatizări mai mari în procesele de afaceri și IT, devenind totodată mai rezistente digital.”

În timp ce piața globală a serviciilor publice de cloud a crescut cu 24,1% în 2020, în concordanță cu ultimii patru ani, segmentele IaaS și PaaS au crescut constant la rate mult mai rapide. Acest lucru evidențiază dependența crescândă a companiilor de o fundație cloud construită pe infrastructura cloud, date definite de software, soluții de calcul și guvernare ca serviciu și platforme native pentru implementarea aplicațiilor pentru aplicațiile interne IT ale companiei. IDC se așteaptă ca cheltuielile pentru serviciile cloud fundamentale (în special IaaS și PaaS) să continue să crească la o rată mai mare decât piața globală de cloud, deoarece reziliența, flexibilitatea și agilitatea ghidează deciziile platformei IT.

„Furnizorii de servicii cloud își extind rapid portofoliul de servicii de infrastructură și platformă pentru a aborda scenarii de calcul confidențial, calcul intensiv de performanță și implementare hibridă”, a declarat Dave McCarthy, vicepreședinte Cloud and Edge Infrastructure Services. „Extinderea acestor servicii cloud fundamentale la sediile clienților și rețelele de comunicații permite un set mai larg de cazuri de utilizare decât era posibil anterior”.

„Ritmul ridicat de creștere în PaaS, IaaS și SISaaS, care reprezintă aproximativ jumătate din piața serviciilor cloud publice, reflectă cererea de soluții care accelerează și automatizează dezvoltarea și livrarea aplicațiilor moderne”, a declarat Lara Greden, director de cercetare, Platform as a Service. „Pe măsură ce organizațiile adoptă abordări DevOps și se aliniază în funcție de fluxurile de valoare, vedem că soluțiile PaaS, IaaS și SISaaS devin din ce în ce mai adoptate și, în același timp, cresc în gama de servicii și, astfel, valorifică acestea pe care le oferă. Inovații în domeniul Edge și IoT cazurile de utilizare contribuie, de asemenea, la rate mai rapide de creștere pe aceste piețe.”

„Aplicațiile SaaS este cel mai mare și mai matur segment al cloud-ului public cu venituri în 2020 de 148 miliarde USD. Organizațiile din toate industriile au grăbit înlocuirea aplicațiilor de afaceri vechi cu o nouă categorie de aplicații SaaS bazate pe date, intuitivă, compozibilă și potrivită în mod ideal pentru arhitecturi cloud mai distribuite. Organizațiile care caută aplicații specifice industriei pot alege dintr-un sortiment în creștere de aplicații verticale. Piața aplicațiilor SaaS este dominată de o lungă listă de furnizori care reprezintă 65% din piața totală”, a spus Frank Della Rosa, director de cercetare, SaaS și Cloud Software.

Privind rezultatele segmentului, o vedere combinată a cheltuielilor IaaS, SISaaS și PaaS este relevantă, deoarece reprezintă setul fundamental de servicii pe care clienții finali și companiile SaaS le consumă atunci când rulează, modernizează, construiesc și guvernează aplicații pe cloud public partajat. Pe piața combinată IaaS, SISaaS și PaaS, primele 5 companii (Amazon Web Services, Microsoft, Google, Alibaba și IBM) au captat peste 51% din veniturile globale. Dar continuă să existe o listă lungă, reprezentând aproape jumătate din totalul pieței. Acestea sunt companii cu servicii PaaS specifice cazului de utilizare sau servicii de calcul, date sau guvernanță de rețea cross-cloud. Coada lungă este chiar mai pronunțată în SaaS, unde clienții se concentrează din ce în ce mai mult pe rezultate specifice, asigurând că peste două treimi din cheltuieli sunt alocate în afara primelor 5.

Sursa: IDC