Conform International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker, veniturile pieței globale a sistemelor convergente au crescut cu 0,2% de la un an la altul la 4,5 miliarde de dolari în trimestrul patru al anului 2020 (Q4/2020).

„Piața sistemelor convergente a închis anul cu o creștere temperată de 0,2% de la an la an în trimestrul al patrulea, în timp ce piața pentru întregul an 2020 a scăzut cu 0,6% anual”, a declarat Greg Macatee, analist de cercetare, Infrastructure Platforms and Technologies Group la IDC. „Acestea fiind spuse, vânzările de sisteme hiperconvergent au reprezentat principala sursă de creștere a pieței în Q4/2020, înregistrând o creștere de 7,4% de la an la an, ceea ce reprezintă o accelerare față de ceea ce am asistat în ultimele trimestre. Geografic, EMEA a cunoscut o creștere de două cifre trimestrial la fel ca și piețele din China, Japonia și America Latină, care au contribuit la compensarea pierderilor din America de Nord și Asia/Pacific (cu excepția Chinei și Japoniei) pe măsură ce anul se apropia de sfârșit.”

Segmente de sisteme convergente

Viziunea IDC asupra pieței sistemelor convergente oferă trei segmente: sisteme de referință certificate și infrastructură integrată, platforme integrate și sisteme hiperconvergente. Piața sistemelor de referință certificate și a infrastructurii integrate a crescut veniturile cu 0,1% de la un an la altul, până la 1,6 miliarde de dolari în Q4/2020, ceea ce a reprezentat 35,6% din totalul veniturilor sistemelor convergente. Veniturile din segmentul platformelor integrate au scăzut cu 25,9% de la an la an, ajungând la puțin sub 460 milioane dolari în Q4/2020. Aceasta s-a ridicat la 10,1% din venitul total al pieței sistemelor convergente. Veniturile din sistemele hiperconvergente au crescut cu 7,4% de la un an la altul în Q4/2020, la 2,5 miliarde de dolari. Aceasta a reprezentat 54,2% din totalul pieței sistemelor convergente.

IDC oferă două modalități de a clasifica furnizorii de tehnologie pe piața sistemelor hiperconvergente: după brand-ul soluției hiperconvergente sau după proprietarul software-ului care oferă capabilitățile de bază hiperconvergente. Clasamentele bazate pe o imagine de piață de marcă pot fi găsite în primul tabel, iar clasamentele bazate pe proprietarul software-ului hiperconvergent pot fi găsite în al doilea tabel. Ambele tabele includ același software și hardware, însumând aceeași dimensiune a pieței.

În ceea ce privește viziunea de marcă a pieței sistemelor hiperconvergente, Dell Technologies a fost furnizorul numărul 1, cu venituri de 801,8 milioane de dolari sau o cotă de 32,6%. Hewlett Packard Enterprise a terminat pe locul al doilea în cursul celui de-al patrulea trimestru, cu un venit total de 331,7 milioane dolari și o cotă de piață de 13,5%. Nutanix a ocupat al treilea loc cu venituri de 254,1 milioane de dolari, care au reprezentat 10,3% din piață.

Dell Technologies reprezintă veniturile combinate pentru vânzările Dell și EMC pentru toate trimestrele prezentate.

IDC remarcă faptul că lansările anterioare ale Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker plasaseră vânzările de soluții HCI bazate pe programul vSAN ReadyNode al VMware în cadrul altor furnizori (Other Suppliers). Retroactiv până în Q1/2019, IDC a mutat atribuirea veniturilor acestor soluții HCI către furnizorul serverului. În timp ce atribuirea acestor vânzări a trecut de la „Other Suppliers” la furnizorii individuali de servere, această schimbare nu a schimbat dimensiunea pieței HCI. Cu toate acestea, această schimbare a avut ca rezultat noi acțiuni HCI de marcă pentru unii furnizori.

În ceea ce privește marca software-ului sistemelor HCI, noile sisteme care rulează software-ul hiperconvergent VMware au generat venituri de 953,8 milioane de dolari în Q4/2020 sau 38,7% din piața totală. Sistemele care rulează software hiperconvergent Nutanix au avut venituri de 575,5 milioane de dolari în Q4/2020 sau 23,4% din piața totală. Trebuie remarcat faptul că pentru Nutanix comparația de la an la an este puternic influențată de o schimbare către vânzările de abonamente (în afara licențelor software), stimulente recente vizând valoarea anuală a contractului peste valoarea totală a contractului și o trecere la piață către OEM parteneri. Cu software-ul pe bază de abonament, veniturile sunt recunoscute pe întreaga durată a unui contract spre deosebire de recunoașterea la momentul vânzării, ceea ce reduce volumul veniturilor recunoscute inițial și, astfel, are un impact negativ asupra acțiunilor din datele IDC. Huawei și Dell Technologies s-au situat la egalitate pe locul trei pe piața software-ului de sisteme hiperconvergente, cu cote de 6,3% și respectiv 5,6% (IDC declară egalitate statistică atunci când există o diferență de un procent sau mai puțin în ponderea veniturilor sau a unităților livrate între doi sau mai mulți furnizori). Toate sumele reprezintă valoarea tuturor hardware-urilor HCI, software-ului HCI și software-ului de infrastructură de sistem vândut, indiferent de modul în care a fost marcat la nivel hardware.

Sursa: IDC