Piața globală de articole purtabile a crescut cu 35,1% în al treilea trimestru al anului 2020 (Q3/20) față de perioada similară a anului trecut, livrările totale ajungând la 125 de milioane de unități, conform noilor date de la International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker. Creșterea a fost determinată de sezonalitate, de lansarea de noi produse și de pandemia globală. Produsele noi de la Apple, Samsung și alți producători au contribuit la reînnoirea interesului pentru categoriile populare, cum ar fi ceasurile inteligente și căștile inteligente. Între timp, cheltuielile consumatorilor pentru electronice au crescut, de asemenea, în ultimele luni, pe măsură ce cheltuielile pentru călătorii, mese și alte activități de agrement au scăzut. Această schimbare a cheltuielilor a fost un alt catalizator pentru piața portabilelor.

„Multe țări au început să ușureze restricțiile și să își deschidă economiile în al treilea trimestru, ceea ce a contribuit la susținerea activității în aer liber, precum și a cererii de articole purtabile”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobile Device Trackers. „Între timp, o gamă mai largă de prețuri de la numeroși furnizori a însemnat că există ceva pentru toată lumea.”

„Creșterea de două cifre nu numai că indică o cerere puternică, dar sugerează, de asemenea, că mulți oameni au primit un dispozitiv portabil pentru prima dată atât pe piețele emergente, cât și pe piețele dezvoltate”, a declarat Ramon T. Llamas, director de cercetare, Dispozitive mobile și AR/VR. „Luați în considerare ce înseamnă acest lucru: o bază mai mare instalată de utilizatori de dispozitive purtabile în viitor și o oportunitate mai mare pentru înlocuirea dispozitivelor în anii următori. Și, întrucât unii purtători dețin mai multe dispozitive – cum ar fi căștile și cele pentru încheietura mâinii – piața portabilelor se va bucura de o cerere susținută .”

Cum au evoluat producătorii

Apple a condus piața cu o cotă de 33,1% pe parcursul trimestrului. AirPod-urile împreună cu Apple Watches au fost extrem de populare din cauza cererii determinate de pandemie. Gama extinsă de ceasuri Apple a asigurat, de asemenea, că dispozitivele erau disponibile la niveluri de preț multiple, inclusiv noi produse de nivel mediu, cum ar fi Watch SE.

Xiaomi a urmat pe locul al doilea cu 17 milioane de unități expediate, dintre care 12,8 milioane erau brățări de bază. Punctul de preț scăzut, împreună cu expansiunea internațională, s-au combinat pentru a propulsa compania cu o creștere de 26,4% de la an la an.

Huawei s-a clasat pe locul al treilea, cu livrări în valoare totală de 13,7 milioane unități. În ciuda sancțiunilor SUA, compania a reușit să stimuleze creșterea pe mai multe piețe, deși livrările sale au fost concentrate în China. Cu toate acestea, prin faptul că nu se bazează pe Google pentru ceasurile sale și cu multe componente provenite de la furnizori din afara SUA, impactul negativ asupra afacerii Huawei cu articole portabile a fost mai mic decât în ​​alte categorii de tehnologie.

Strategia Samsung de a ataca piața de căști cu mai multe mărci continuă să dea roade, întrucât compania s-a clasat pe locul al patrulea pe piața articolelor de dispozitive purtabile. Livrările de căști inteligente au atins 8,4 milioane în trimestrul alături de 2,6 milioane de ceasuri inteligente. Pachetul de articole portabile cu smartphone-uri continuă pentru producătorul sud-coreean de electronice și, cel puțin în ceasuri inteligente, compania continuă să investească în segmentul comercial, o strategie utilizată de foarte puține mărci de ceasuri inteligente.

Fitbit și BoAt sunt la egalitate pe locul cinci, fiecare deținând 2,6% din piața de articole purtabile. Noile dispozitive Fitbit lansate aproape de sfârșitul trimestrului au fost relativ bine primite și o scădere a prețurilor la modelele mai vechi a ajutat compania să rămână în Top 5. Între timp, BoAt se concentrează exclusiv pe piața indiană (o piață în creștere rapidă a articolelor portabile) și în primul rând vinde căști inteligente. La finalul lockdown-ului din India, compania a beneficiat de o campanie puternică de marketing și legături cu echipe locale de cricket. Deși ambițiile rămân puternice pentru companie, aceasta nu are prezența globală și un lanț de aprovizionare precum cel al numeroșilor săi concurenți.

Note: articolele purtabile la încheietura mâinii includ ceasuri inteligente (de ex. Apple Watch, ceasuri Wear OS), ceasuri de bază (de exemplu Huawei Watch GT, ceasuri Fossil’s Hybrid) și brățări (de ex. Xiaomi Mi Band).

Pentru ca o cască să poată fi considerată ”inteligentă” conform definiției IDC, acesta trebuie să ofere funcționalități dincolo de sunet, cum ar fi un asistent inteligent, urmărirea sănătății și fitnessului sau îmbunătățirea experienței audio.

Sursa: IDC