Autor: Bogdan  Learschi

Analiștii International Data Corporation (IDC) estimează că veniturile din serviciile IT și de business la nivel mondial vor crește de la 1,13 trilioane USD în 2022 la 1,2 trilioane USD în 2023, reprezentând o creștere de 5,7% de la an la an, potrivit celui mai recent raport Worldwide Semiannual Services Tracker. În venituri nominale exprimate în dolari bazate pe cursul de schimb actual, piața va crește cu 3,5% datorită cursurilor de schimb.

IDC a majorat valoarea estimată de creștere în pofida unei perspective economice slabe, în mare parte din cauza performanțelor mai bune a vânzătorilor decât se aștepta la finalul lui 2022, a indicatorilor de creștere de pe piețele adiacente, a finanțării guvernamentale crescute și, într-o oarecare măsură, a impactului inflației.

Creșterea reală a pieței în 2022 a fost de 6,7% în valută constantă. După reveniri puternice în 2021 și 2022, analiștii IDC se așteaptă ca piața să se răcească moderat până la intervalul 5,5%-5,7% în următorii cinci ani, având în vedere condițiile economice actuale.

Cea mai mare parte a creșterii din 2023 va fi din partea serviciilor gestionate și a piețelor orientate spre proiecte (servicii profesionale). Ratele de creștere pe termen scurt și lung ale serviciilor profesionale (piața orientată pe proiecte) au fost ajustate în sus de la intervalul de 5,5%-6% din prognoza anterioară până la aproape 7% (în valută constantă). Deși analiștii IDC apreciază în continuare că recesiunea va avea un impact direct asupra serviciilor profesionale, creșterea puternică din 2022 inclusiv pentru consultanța de afaceri sugerează că încetinirile din 2023 și 2024 vor fi mai ușoare decât se presupunea anterior, ajutate și mai mult de ratele mai mici de uzură, prețul parțial ajustat la inflație, precum și nevoia companiilor și guvernelor de a-și digitaliza operațiunile.

Din punct de vedere geografic, IDC și-a îmbunătățit perspectivele pentru regiunea Asia/Pacific și Statele Unite, în timp ce creșterea a fost ajustată în scădere, în principal pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).

În regiunea EMEA, IDC a redus perspectivele de creștere pe termen scurt și mediu atât pentru Europa, cât și pentru Orientul Mijlociu și Africa. Ratele de creștere estimate pentru 2023 sunt acum de 5,3% pentru Europa și de 5% pentru MEA. Majoritatea piețelor mari din Europa (de exemplu, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania etc.) au înregistrat o creștere a pieței în 2022 mai puternică decât se aștepta, dar analiștii IDC rămân precauți cu privire la creșterea lor pe termen scurt, având în vedere inflația și instabilitatea economică și geopolitică. Prin urmare, se estimează că piețele din Europa de Vest și din Europa Centrală și de Est vor crește doar cu 5,4%, respectiv 4,3%. Cu toate acestea, analiștii IDC au fost mai optimiști pe anumite piețe mari din Europa de Est, cum ar fi Republica Cehă, Polonia și România.