Raportul 2012 Corporate Citizenship prezintă noile servicii care pot ajuta la crearea unei Planete mai Inteligente

După trecerea uneia dintre cele mai mari şi distructive furtuni care au lovit zona extrem de populată a Coastei de Est a Statelor Unite ale Americii, IBM a donat platforma sa SmartCloud Fundaţiei „Hurricane Sandy New Jersey Relief” şi altor agenţii importante, permiţându-le acestora să colecteze, să gestioneze şi să analizeze volume masive şi critice de date pentru a putea ajuta eficient comunităţile afectate. IBM SmartCloud for Social Business a oferit capacitatea Fundaţiei să acceseze instrumentele de colaborare sociale cloud-based pentru operaţiuni interne, simultan oferind o platformă pentru a colabora cu organizaţiile din cadrul reţelei.

Aceasta este una dintre multiplele iniţiative prezentate în Raportul „Corporate Responsibility 2012” care evidenţiază programele de responsabilitate socială aflate în conformitate cu strategia Smarter Planet a companiei, cu scopul de a proteja mediul, de a consolida educaţia şi dezvoltarea economică, făcând posibilă cercetarea umanitară şi îmbunătăţind calitatea vieţii în oraşele din întreaga lume.

„Datorită expertizei şi cunoştinţelor companiei IBM, Fundaţia este capabilă să furnizeze ajutor familiilor şi comunităţilor din New Jersey într-o manieră eficientă şi efectivă”, a declarat guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.

În 2012, IBM a extins programul Services Grant atât în Statele Unite, cât şi în străinătate, acordând mai mult de 350 de granturi în întreaga lume. De exemplu, IBM a donat servicii SmartCloud pentru a ajuta proprietarii de afaceri din Italia să recupereze din daune după cutremurul din 2012 şi a ajutat la îmbunătăţirea furnizării de servicii medicale în Haiti în colaborare cu „Colleagues in Care Global Health Network”. Utilizând IBM SmartCloud pentru Social Business, profesioniştii din domeniul medical din Haiti pot accesa un sistem de cunoştinţe medicale care include opţiuni de tratament, lanţuri de clinici şi cele mai bune practici din domeniu. IBM SmartCloud pentru Social Business oferă organizaţiilor o experienţă socială completă care include instrumente de acces, precum: întâlniri online, comunităţi, partajare de fişiere, email, programări, mesagerie instant şi multe altele.

În Corea, un grant similar pentru Fundaţia „Work Together” susţine scopul organizaţiei în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii pentru a ajuta la îmbunătăţirea capacităţii resurselor umane şi a antreprenoriatul social pentru membrii din cadrul reţelei. În Texas, SmartCloud pentru Social Business – al doilea grant similar premiat de „Ser Jobs for Progress National” – a permis organizaţiei să continue susţinerea de conferinţe electronice, partajarea de fişiere, networking-ul şi instrumentele de colaborare cu cei 22 de afiliaţi de pe teritoriul ţării.

Granturile IBM permit comunităţilor să accelereze colaborarea cloud în cadrul agenţiilor importante, să ia deciziile cele mai bune cu  ajutorul analizelor predictive, să genereze valoare de business prin intermediul reţelelor sociale şi să regândească modalitatea de livrare a serviciilor.

„Acestea sunt obiective importante – şi se poate citi în cadrul acestui studiu modalitatea în care măsurăm progresul”, a declarat Preşedintele şi CEO-ul IBM Ginni Rometty. „Angajamentul nostru pentru crearea unei Planete mai Inteligente a evidenţiat un lucru dincolo de Indicatorii Importanţi de Performanţă. Pentru a construi o Planetă mai Inteligentă –  şi pentru a pune în aplicare strategia smarter enterprise – trebuie ca strategia de business şi cea privind cetăţenii să fie aliniate. Acestea trebuie să devină o entitate”.

IBM Smarter Cities Challenge, iniţiativă extinsă în peste 30 de oraşe în 2012, este printre cele mai elocvente exemple ale interesului companiei faţă de corporate citizenship. Acest program de grant competitiv în valoare de 50 de milioane de dolari trimite echipe de experţi IBM în oraşe din întreaga lume, dând frâu liber imaginaţiei cercetătorilor ştiinţifici şi expertizei urbane a consultanţilor IBM pentru a crea granturi inteligente şi oraşe smart.

Ca un rezultat al angajamentelor pro bono pentru „Smarter Cities Challenge” din anul 2012, Da Nang din Vietnam îşi îmbunătăţeşte modalitatea în care agenţiile guvernamentale se coordonează între ele pentru a oferi servicii îmbunătăţite cetăţenilor. Oraşe ca Tschwane – Africa de Sud şi Townsville – Australia au stabilit programe importante de conservare a apei. Oraşe precum Nairobi din Kenia, Cheongju din Korea şi Pittsburgh din SUA implementează programe ambiţioase de transport public. Locuri precum Jacksonville din SUA implementează iniţiative de dezvoltare economică.

„În toate iniţiativele privind cetăţenii – exact ca în toate proiectele noastre – lucrăm pentru a oferi leadership real prin crearea de soluţii, scalându-le şi făcându-le sustenabile”, a declarat Stanley S. Litow, Vice Preşedinte Corporate Citizenship & Corporate Affairs şi Preşedinte al Fundaţiei IBM.

În domeniul sustenabilităţii mediului înconjurător, IBM a atins şi depăşit a doua generaţie de obiective privind clima. La sfărşitul anului 2012, în programul IBM de conservare a energiei şi de utilizare a energiilor alternative s-a înregistrat o reducere de 15.7% în ceea ce priveşte emisiile de CO2 în ultimii 7 ani – depăşind obiectivul de 12%. Acesta a reprezentat punctul cel mai înalt atins în ceea ce priveşte reducerea de emisii de CO2 în perioada 1990-2005.

În plus, 43 de centre de date IBM din 19 ţări din cadrul Uniunii Europene (UE) au primit statutul de „Participant” în cadrul Data Center Energy Efficiency bazat pe „Code of Conduct for Energy Efficient Data Centers”. Această distincţie este unică în lume, niciunei alte companii nefiindu-i acordat acest statut. În anul 2011, IBM a realizat cu succes înregistrarea sistemului sau global de management al mediului şi a programului integral de gestionare a energiei (ISO 50001). IBM a fost prima companie importantă care a primit o înregistrare globală – standardul ISO 14001 – pentru sisteme de management a mediului înconjurător în 1997.

Alte aspecte importante ale raportului evidenţiază extinderea continuă a IBM în ceea ce priveşte modelul Pathways in Technology Early College High School (P-TECH), o paradigmă educaţională nouă pentru clasele 9-14 care are ca rezultat obţinerea unui certificat în ştiinţă aplicată. Absolvenţii P-TECH vor avea prioritate în ceea ce priveşte locurile de muncă IBM.

În 2012, datorită planurilor create de IBM, modelul P-TECH a fost reprodus în patru şcoli din Chicago, unde IBM are un parteneriat cu una dintre acestea – Sarah E. Goode STEM Academy – o colaborare între Chicago Public Schools, City Colleges of Chicago, Richard J. Daley College şi IBM. Extinderea continuă în statul New York, unde guvernatorul Andrew Cuomo a anunţat un plan la nivel de stat care prevede crearea a 10 instituţii de învăţământ ce includ P-TECH. Acestea vor fi legătura dintre educaţie şi job-uri în toate regiunile de dezvoltare economică ale statului. De asemenea, oraşul New York a anunţat planuri pentru şcoli adiţionale P-TECH. Poate cea mai mare recunoaştere a modelului IBM pentru clasele 9-14 a venit din partea Preşedintelui Obama în timpul adresării către Uniune, moment în care a subliniat faptul că toţi elevii trebuie să aibă oportunităţi precum P-TECH.

„Modelul P-TECH a fost conceput pentru a combina cunoştinţele din liceu şi facultate cu implicarea puternincă în domeniul business. Toate acestea, cu scopul de a oferi tinerilor competenţele şi educaţia necesară pentru a avea succes în carierele secolului 21”, a declarat Litow. „Odată cu extinderea modelului, IBM va lucra cu alte companii pentru a ajuta mai mulţi studenţi să facă legătura între educaţie şi locul de muncă şi să ajute la creşterea noastră economică”.

Alte puncte importante ale raportului includ iniţiativa IBM Corporate Service Corps (CSC), care a trimis în anul 2012 peste 500 de talente în 12 ţări aflate în curs de dezvoltare, pentru a ajuta la abordarea problemelor critice din economie şi pentru a dezvolta soluţii sustenabile.

In România, IBM a implementat o serie de programe majore de responsabilitate socială din portofoliul global al corporaţiei. Astfel, din 2008 până în 2010 în 5 mari orase, precum: Timişoara, Ploieşti, Iaşi, Sibiu, Craiova, s-a derulat iniţiativa IBM Corporate Service Corps – însumând un număr de peste 47 de IBM-eri talentaţi  din diverse ţări ale lumii care au colaborat cu administraţia locală, IMM-urile şi ONG-urile selectate prin program. În anul 2011, oraşul Bucureşti a fost gazda a două misiuni globale IBM Executive Service Corps, ce au inclus 10 experţi de top din corporaţia IBM  ce au susţinut activ derularea unor concepte viabile şi planuri dedicate creării unui oraş mai inteligent şi prezentate municipalităţii locale ca baza de lucru şi activitate pro-bono de consultanţă. În privinţa iniţiativelor educaţionale, din 2007 până în prezent, în baza unui partneriat strategic cu Ministerul Educaţiei, au fost donate în reţeaua de grădiniţe de stat peste 400 de unităţi IBM KidSmart dedicate instruirii copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 7 ani, oferindu-le acestora acces la tehnologia educaţională de ultimă generaţie. IBM Reading Companion, un instrument web-based  de învăţare a limbii engleze pe computer este implementat în unităţi şcolare din România. Service Grant-urile IBM sunt în derulare cu ONG-uri recunoscute; valorile voluntariatului bazat pe aptitudini, precum mentoratul sunt recunoscute şi încurajate de corporaţie.

Printre angajamentele corporatiei IBM privind iniţiativele CSC se numără şi parteneriatul dintre guvernul kenian, guvernul Statelor Unite şi Preşedintele Fondului de Urgenţă pentru Ajutorare SIDA (PEPFAR), care are la bază prevenirea cancerului de col uterin. Grupurile au colaborat pentru a rezvola problemele mari de management atunci  când sunt colectate informaţii de la 4,000 de clinici şi 6 niveluri de facilităţi de asistenţă medicală care deservesc 15 milioane de femei.  Cu ajutorul echipei CSC, programul va colecta date mai sigure pentru a îmbunătăţi rata de depistare a cancerului de col uterin, care a crescut până la aproximativ 70% în ultimii cinci ani.

Pentru mai multe informaţii despre IBM citizenship, vă rugăm vizitaţi: www.ibm.com/ibm/responsibility

Pentru a afla cele mai recente ştiri despre programele IBM citizenship şi pentru a participa la discuţiile despre responsabilitatea corporate, vă rugăm vizitaţi: CitizenIBM.