IBM (NYSE: IBM) a anunţat o tehnologie avansată de modelare a puterii şi a prognozei meteo care va ajuta centralele electrice să sporească eficienţa resurselor energetice regenerabile. Soluţia îmbină prognozare meteo şi calcul analitic pentru a estima cu exactitate disponibilitatea energiei eoliene şi a energiei solare. Aceasta va permite centralelor să integreze o cantitate mai mare de energie regenerabilă în reţeaua de energie electrică, ajutând la reducerea emisiei de carbon şi îmbunătăţind, în acelaşi timp,  în mod semnificativ energia alternativă pentru consumatori şi companii.

Soluţia numită “Hybrid Renewable Energy Forecasting” (HyRef), utilizează capabilităţi de modelare a prognozei meteo, tehnologii avansate de imagistică a norilor şi camere de scanare  a cerului pentru a monitoriza mişcările norilor, în timp ce senzorii de pe turbine monitorizează viteza, direcţia şi temperatura vântului. Atunci când sunt utilizate împreună cu tehnologie analytics, soluția bazată pe asimilare de date poate realiza prognoze meteorologice locale foarte exacte în cadrul unui parc eolian, cu până la o lună în avans, sau  la fiecare 15 minute.

Prin intermediul previziunilor meteorologice locale, HyRef poate prevede performanţa individuală a fiecărei turbine eoliene şi cantitatea de energie regenerabilă produsă. Acest nivel de percepţie va permite instituţiilor să gestioneze mai bine natura variabila a energiei eoliene şi solare, precum şi să obţină o statistică mai precisă asupra cantităţii de energie electrică care poate fi redirecţionată sau stocată în reţelele electrice. De asemenea, companiile de energie electrică vor integra usor alte resurse convenţionale, precum cărbunii şi gazul natural.

„Reţele din întreaga lume adoptă o serie de strategii pentru a integra noi resurse de energie regenerabilă în sistemele de operare, în vederea atingerii unui scop standard: un procent de 25 la sută de energie regenerabilă mixtă la nivel global până în anul 2025”, a spus Vice Admiral Dennis McGinn, Preşedinte şi CEO al Consiliului American de Energie Regenerabilă (ACORE). „Modelarea prognozelor meteo şi informaţiile despre prognoză generate de  HyRef vor îmbunătăţi în mod semnificativ acest proces, poziţionându-ne cu un pas mai aproape de maximizarea întregului potenţial de resurse regenerabile.”

State Jibei Electricity Power Company Limited (SG-JBEPC), una dintre filialele companiei State Grid Corporation din China (SGCC), utilizează HyRef pentru a integra energia regenerabilă în reţea. Această iniţiativă condusă de SG-JBEPC reprezintă prima etapă a proiectului demonstrativ al Zhangbei 670MW, cea mai mare iniţiativă de energie regenerabilă din lume care combină energia solară şi cea eoliană, stocare şi distribuţie energetică. Acest proiect contribuie la planul de 5 ani al Chinei de a reduce dependenţa de combustibili fosili.

Prin intermediul tehnologiei IBM de prognoză meteo, prima etapă a proiectului Zhangbei îşi propune să crească integrarea energiei regenerabile cu 10 procente. Această cantitate suplimentară de energie poate alimenta aproximativ 14,000 de locuinţe. Utilizarea eficientă a energiei generate, permite instituţiei să reducă utilizarea energiei eoliene şi solare, în timp ce calculele analitice oferă informaţiile necesare pentru îmbunătăţirea operaţiunilor din reţea.

„Utilizarea proceselor de analiza şi organizarea big data, va permite instituţiilor abilitate să abordeze natura intermitenta a energiei regenerabile şi să prevadă producţia de energie eoliană şi solară, într-un mod complet nou”, a declarat Brad Gammons, Manager General al IBM’s Global Energy and Utilities Industry. “Am dezvoltat un sistem inteligent care combină prognoza meteo şi energia electrică cu scopul de a creşte disponibilitatea sistemului şi de a optimiza performanţa reţelei de energie electrică”.

Acest proiect se construieşte pe altă iniţiativă smarter analytics a IBM implementată la Vestas Wind Systems din Danemarca, cea mai mare fabrică de turbine eoliene din lume. Utilizarea de procese IBM big data analytics şi tehnologie supercomputing, permite Vestas să plaseze strategic turbine, pe baza informaţiilor şi a datelor recepţionate de la reporteri meteorologici, etapele mareelor, senzori, imaginile din satelit, hărţile cu zone defrişate şi cercetările „modelării” meteo. Această perspectivă nu se referă doar la îmbunătăţirile generaţiei energetice, reducând totodată costurile de întreţinere şi operare pe toată durata proiectului.

Soluţia Hybrid Renewable Energy Forecaster reprezintă progresul tehnologiei de modelare meteo, rezultat dintr-o altă inovaţie remarcabilă: Deep Thunder. Dezvoltat de IBM, Deep Thunder asigură o rezoluţie de înaltă performanţă, mini-prognoze meteo pentru regiuni de mici dimensiuni – pornind de la o zonă metropolitană, până la un stat întreg – oferind informaţii precise la nivel de kilometru pătrat. Atunci când sunt utilizate date business, acesta poate ajuta companiile şi guvernele să creeze servicii dedicate, să modifice traseul şi să implementeze echipamentul – pentru a minimaliza efectele evenimentelor meteorologice majore prin reducerea costurilor, îmbunătăţirea serviciilor şi chiar prin salvarea de vieţi.

IBM şi Smart Grid

IBM este implicată în peste 150 de misiuni ale rețelei inteligente în întreaga lume, atât pe piețele dezvoltate, cât şi pe cele emergente. Mai multe informaţii despre viziunea IBM de a aduce modalitatea în care funcţionează lumea la nou nivel de inteligență – cum interacţionează fiecare persoană, afacere, organizaţie, guvern, sistem natural,  şi sisteme concepute de oameni, pot fi găsite aici: http://www.ibm.com/smarterplanet.