Activităţi precum simulări, modelare asistată de calculator şi analytics, considerate aparţinând domeniului supercomputing, sunt adoptate de un număr tot mai mare de clienţi mainstream pentru a creşte rezultatele de business.

Pentru a uşura sarcina de utilizare a sistemelor tehnice, IBM îmbunătăţeşte portofoliul de platforme hardware cu software pentru a crea soluţii integrate care pot ajuta companiile să obţină mai uşor valoare din aplicaţiile de înaltă performanţă ce necesită un volum mare de resurse de calcul şi date. În acelaşi timp, IBM va continua să ofere suport pentru sistemele non-IBM prin intermediul partenerilor Platform Computing. Printre soluţiile anunţate de IBM se numără:

  • Familia IBM Platform Symphony, o aplicaţie de gestiune a reţelei ce este integrată cu aplicaţia MapReduce pentru a oferi rezultate şi performanţe mai rapide pentru activităţi de analytics şi big data cu cerinţe mari, într-un singur mediu grid. Clienţii pot extinde mediile analytics în funcţie de necesităţi, prin intermediul modelului de partajare a resurselor disponibil pe Platform Symphony.
  • Soluţia IBM System x Intelligent Cluster integrată cu software IBM Platform HPC pentru a simplifica implementarea dispozitivelor cluster, pentru a livra rezultate mai rapid şi pentru a îmbunătăţi productivitatea astfel încât clienţii se pot concentra asupra proceselor de cercetare şi analiză, şi nu asupra administrării infrastructurii IT.
  • Portofoliul High Performance Computing (HPC) Cloud al IBM extins cu noua soluţie IBM Platform Cluster Manager, precum şi cu IBM Platform LSF pentru a oferi clienţilor o gamă extinsă de resurse cloud disponibile oriunde, uşurând procesul de creare şi administrare a mediilor cloud HPC. Noua soluţie IBM Platform Cluster Manager permite clienţilor să auto-provizioneze dispozitive cluster în câteva minute şi să gestioneze automat şi dinamic medii cluster ce includ atât IBM Platform Computing cât şi aplicaţii de administrare non-IBM.

Aceste noi soluţii vor ajuta IBM să beneficieze de oportunitatea de peste 20,3 miliarde de dolari pentru sisteme tehnice de calcul, estimată de IDC pentru anul 2012. Această oportunitate va creşte cu 7,6 procente anual, până la valoarea de 29,2 miliarde de dolari în 2016. (2)

Printre soluţiile tehnice de calcul anunţate de IBM se numără:

  • Familia IBM Platform LSF – IBM Platform LSF este un set de instrumente inteligente de administrare şi planificare a sarcinilor ce pot fi folosite pentru a administra sarcini de înaltă performanţă în medii IT distribuite şi virtualizate cu o rată de utilizare de până la 100% pentru a reduce costurile.
  • IBM General Parallel File System (GPFS) – GPFS include software Active File Management (AFM) pentru a oferi acces rapid şi securizat la date nestructurate, indiferent de locaţia datelor, astfel încât să poată fi transformate rapid în informaţii utile.
  • IBM System x iDataPlex dx360 M4 – Cel mai recent sistem iDataPlex poate dubla performanţa sarcinilor selectate prin intermediul celor mai noi Unităţi de Procesare Grafică (GPUs) de la NVIDIA, creşte memoria maximă până la 512GB şi – prin intermediul noului adaptor slotless FDR (Fourteen Data Rate) Infiniband – oferă performanţe şi flexibilitate superioare pentru medii tehnice de calcul.