IBM România a organizat „IBM Finance Forum”, eveniment în cadrul căruia specialiştii IBM au detaliat modalitatea în care organizaţiile de top utilizează cu succes sistemele analytics în cadrul proceselor de afaceri. IBM Finance Forum face parte dintr-o serie de evenimente organizate de companie pentru profesioniştii din domeniul financiar-bancar.
Companiile continuă să se confrunte cu un flux de date structurate şi nestructurate generate de calculatoare, dispozitive mobile, senzori şi retele sociale. Acestea se află sub o presiune imensă în ceea ce priveşte analiza unor volume tot mai mari de date la viteze crescute, cautând totodată să reducă costurile pentru a ajuta la extinderea relaţiei cu clienţii, pentru a preveni fraudele şi pentru a identifica noi surse de venit. Datele au devenit cea mai nouă resursă naturală a noii ere de calcul.
Modalităţile în care organizaţiile financiar-bancare inovative generează valoare de business din date incerte
Instituţiile financiare de top explorează în mod constant noi modalităţi pentru a dezvolta perspectivele pentru pieţe şi clienţi. Căutarea informaţiilor nu este o noutate în industrie – abilitatea firmelor de top de a integra noi tipuri de date din interiorul şi exteriorul firmelor produce rezultate. Aceste companii au fost capabile să încorporeze datele dintr-o mulţime extinsă de informaţii digitale disponibile care sunt mult mai uşor de gestionat şi de prelucrat.
In cel mai recent studiu Big Data elaborat de IBM Institute of Business Value, în colaborare cu Said Business School din cadrul Universităţii Oxford, este ilustrat faptul că 71% dintre companii au raportat utilizarea informaţiilor şi a proceselor analytics ca fiind generatoare de avantaj competitiv.
„Volumele de informaţii aflate în creştere, varietatea şi viteza informaţiilor generate în lumea hyper-conectată ridică o provocare majoră organizaţiilor”, a declarat Natasa Sekulic, Chief Operation Officer, IBM SEE & România. „Pentru organizaţiile inteligente capabile să valorifice această provocare, abundenţa de informaţii oferă o oportunitate majoră pentru a obţine avantaj competitiv. Soluţiile performante de big data şi analytics utilizate în prezent pentru analiză, schimbă fundamental modul în care organizaţiile gestionează operaţiunile zilnice, modul în care aceste organizaţii direcţionează noile investiţii şi chiar modalitatea de structurare a acestora.”
Avantajul competitiv obţinut de pe urma proceselor de analytics este substanţial. Organizaţiile care urmează strategii ce includ sisteme de analytics au un câştig substanţial în faţa competitorilor, în timp ce aceştia se străduiesc să îşi menţină cota de piaţă.
IBM Smarter Analytics pentru rezultate mai bune în afaceri
“Smarter Analytics” este numele pe care IBM l-a acordat abordării holistice pentru a ajuta organizaţiile să transforme informaţiile în perspective, şi perspectivele în rezultate de afaceri mai bune. Analizând informaţiile din mai multe surse, precum senzori operaţi de maşini, videoclipuri, emailuri şi social media, în conjuncţie cu sursele tradiţionale precum înregistrări tranzacţionale şi istoricul cumpărăturilor, companiile vor putea să obţină perspective noi care nu erau posibil de realizat acum caţiva ani. Smarter Analytics evidenţiaya modele sau serii repetabile de date care permit oamenilor şi organizaţiilor să ia decizii mai bune la timpul potrivit.
Prin intermediul portofoliului Smarter Analytics, IBM ajută organizaţiile să aplice capabilităţi analytice, optimizând campaniile de marketing, îmbunătăţind eficienţa operaţională, inchizând registrele financiare mai repede sau evaluând comportamentul clienţilor.
De ce aleg organizatiile IBM Smarter Analytics?
Rezultatele performante ale organizaţiilor de top in domeniul lor arată ca sistemele analytics nu mai sunt privite doar ca o altă iniţiativă de business, necesitând resurse cu orice altă prioritate. Sistemele analytics sunt privite acum ca o prioritate de business pentru companiile de toate dimensiunile, care doresc să menţină o poziţie cât mai bună pe piaţă.
Cândva limitate la datele generate în cadrul companiei, procesele analytics de astazi sunt aplicate la volume aproape nelimitate de date, indiferent de viteza şi varietatea acestora. Informaţia provine atât din surse interne, cât şi din surse externe, structurate şi nestructurate – aflate în creştere, fiind generate natural şi de sistemele controlate de om pe planeta. Procesele analytics ne ajută să profităm de aceste date. Şi, odată îmbunătăţită performanţa organizaţiilor cu baze ad-hoc, procesele analytics încep să transforme industrii intregi.
IBM oferă soluţii analytics care furnizează o privire de ansamblu a organizaţiei – cu scopul de a identifica trendurile şi modelele de lucru. Totodată, sunt obţinute perspective despre cauze şi astfel se poate acţiona în consecinţă la momentul oportun.
IBM are un portofoliu extins de informaţii integrate şi capabilităţi analitice, realizând o serie de investiţii substanţiale în servicii şi soluţii software analytice, de peste 16 miliarde de dolari, incepand din 2005. IBM oferă o platformă Big Data enterprise ca parte a fundaţiei extinse de management al informaţiei, plus capabilităţi analitice care scalează de la nivel personal, la cel de organizatie, ultima generaţie de sisteme care învaţă, precum şi soluţii pentru managementul deciziilor care integrează procese predictive de analytics în procesele de business.
Big Data şi procesele de analytics transformă lumea. Pentru a obţine succes utilizând Big Data este necesar ca structurile de business şi de IT să colaboreze îndeaproape. Big Data nu înseamnă nimic ca şi progress tehnologic dacă nu ajută organizaţiile să obţină valoare reală de business, devenind mai inteligente, mai eficiente, mai deschise către clienţi, furnizori şi angajaţi şi în ultimă instanţă, mai profitabile.
Cateva exemple de Instituţii financiar-bancare care au implementat cu succes soluţii IBM
- Raiffeisen Bank Bosnia and Herţegovina a implementat o soluţie IBM SPSS Modeler pentru a putea obţine modele predictive care analizează comportamentul clienţilor la ofertele băncii. Implementarea acestui sistem a redus semnificativ costurile campaniilor de direct mailing, îmbunătăţind totodată acurateţea acestora cu până la 20%.
- Elementul cheie al BNP Paribas, lider european în industria financiar-bancară, este personalizarea ofertelor pentru clienţi, cu scopul de a creşte loialitatea acestora. Compania a implementat o iniţiativă de management al datelor care îi va oferi flexibilitate crescută şi viteză pentru a putea face faţă condiţiilor schimbătoare ale pieţei şi pentru a putea realiza oferte personalizate fiecărui client. Soluţia va permite băncii să realizeze oferte pe multiple canale – Internet, dispozitive mobile, fluxuri, etc – pe baza profilului clientului. De asemenea, timpul de intrare pe piaţă, a fost redus de la săptămâni, la zile.
- Filiala olandeză a grupului ING utilizează software analytics (Unica) pentru a îmbunătăţi experienţa oferită clienţilor. ING a început colectarea datelor pe care clienţii le generează în urma experienţelor şi a tranzacţiilor efectuate. De asemenea, banca utilizează instrumente analtice online pentru a monitoriza procesele şi aplicaţiile desfăşurate de clienţi. În urma utilizării produselor IBM, ING a descoperit faptul că utilizatorii renunţau la ultima etapă a aplicaţiilor online, deoarece aceasta necesita tipărirea unui document, semnarea şi expedierea către bancă. În prezent, dacă un utilizator renunţă la procesul de aplicaţie, un mesaj este trimis automat către call center. Un operator va suna clientul pentru a oferi asistenţă şi pentru a trimite formularul printat către acesta, fără costuri adiţionale. Ca urmare a utilizării de soluţii IBM, ING adoptă o viziune orientată spre client.
Pe parcursul acestei zile, la IBM Finance Forum 2013 au fost prezentate cele mai recente tehnologii şi soluţii ale companiei pentru industria de banking şi beneficiile acestora:
– soluţii Big Data pentru managementul eficient al volumelor mari de date;
– soluţii Smarter Analytics;
– soluţii de management al riscului;
– soluţii de Customer Profitability.
În cadrul evenimentului s-au adresat audienţei: Natasa Sekulic – Chief Operation Officer, IBM SEE & România, Adrian Vasilescu – Consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Kevin O’Hara – WW Performance Management Sales Leader, Arlene Laungayan – Cognos Head of Product Management, GRC, Risk Analytics, IBM.
Pentru mai multe informaţii despre IBM, accesaţi: www.ibm.com/ro.