IBM a anunţat astăzi că extinde iniţiativa Smarter Cities Challenge – programul de granturi competitive – care finanţează implementarea pro bono a talentelor de top pentru a rezolva problemele municipalităţilor din întreaga lume.
IBM încurajează autorităţile regionale – nu numai oraşele – să aplice la granturile care finanţează parteneriatele consultative cu experţii IBM în 2014.
Prin extinderea programului, IBM se bazează pe primul succes al programului Smarter Cities Challenge de acum 3 ani – din 2011. Încă de atunci, IBM a pus „in miscare” un numar de 600 de experţi, în echipe de câte 6 membri care au oferit la fata locului sfaturi strategice şi practice pentru 100 de municipalităţi. Aceste angajamente au durata de 3 săptămâni, fiecare fiind evaluat la 400,000 USD. Angajamentele au ajutat oraşele să se poată adresa provocărilor cheie privind dezvoltarea economică, mediul, apa, energia, serviciile sociale şi medicale, transportul şi siguranţa publică.
În timpul acestor angajamente, echipele IBM au petrecut 3 săptămâni în regiunea câştigătoare adunând şi analizând toate datele disponibile, întâlnindu-se cu reprezentatii autoritatilor locale, liderii oraşelor, ai afacerilor şi ai comunităţilor non-profit. Acţionând astfel, aceştia au adunat diverse perspective despre cauze şi despre potenţialele soluţii. La sfârşitul angajamentelor, IBM a prezentat recomandări complexe pentru rezolvarea problemei, urmate la câteva săptămâni de un plan de implementare scris, mult mai detaliat. În plan sunt incluse exemple despre modul în care alte oraşe au adresat probleme similare.
Beneficiarii granturilor din trecut au implementat recomandările IBM Smarter Cities Challenge şi au îmbunătăţit semnficativ viaţa cetăţenilor. De exemplu:
- Cheongju, Corea a investit 2,7 milioane de dolari pentru a reproiecta rutele autobuzelor şi a câştigat Minister Citation of Public Administration and Security.
- Da Nang, Vietnam şi Delhi-Mumbai Industrial Corridor îşi îmbunătăţesc coordonarea şi oportunităţile multiplelor agenţii municipale în timp ce gestionează evenimente şi proiecte complexe.
- Eindhiven, Olanda a redus criminalitatea cu strategii care includ utilizarea social media de către cetăţeni.
- Edmonton, Canada a îmbunătăţit siguranţa rutieră.
- Glasgow, Marea Britanie a anunţat un ajutor de 1 milion de lire sterline pentru a oferi caldura vârstnicilor cu venituri mici. De asemenea, oraşul a câştigat un grant de 24 milioane de lire sterline din partea Conducerii de Tehnologie Strategică.
- Jacksonville, SUA a angajat un ofiţer de dezvoltare economică şi a transferat legislaţia care canalizează procesele consiliului local pentru dezvoltare economică.
- Ottawa, Canada dezvoltă cartierele aflate în vecinătatea infrastructurii de cale ferată uşoară prin oferirea de ajutor dezvoltatorilor canalizând procesele de dezvoltare.
- St. Louis, SUA a angajat un ofiţer şef de performanţă pentru siguranţa publică; informaţii mai bune sunt furnizate judecătorilor, votanţii returnând controlul departamentului de poliţie, primarului.
- Syracuse, SUA a creat una dintre primele bănci din New York, care permite oraşului să solicite aproape 4.000 de propietăţi vacante şi să le utilizeze cu scopul de a revitaliza cartierele şi de a restitui taxele, totalizând 11 milioane de dolari în 8 ani.
- Townsivlle, Australia a câştigat prestigiosul premiu National Smart Infrastructure pentru IBM / Townsville Smart Water Pilot care reduce consumul de apă.
- Tshwane, Africa de Sud a lansat un proiect unde cetăţenii pot raporta scurgerile de apă prin intermediul mesajelor. Datele vor fi utilizate pentru a crea o hartă a reţelei de distribuţie.
Smarter Cities Challenge este un program de elită, care a ales doar 100 de oraşe din 400 care au aplicat în ultimii 3 ani. Aplicaţii puternice propun proiecte ce se adreseaza problemelor prioritare pentru cetăţeni. Oraşul sau regiunea municipala trebuie să fie capabile să împărtăşească informaţii detaliate pentru ca echipa IBM să poată analiza Liderii trebuie să garanteze accesul la factorii de decizie ai oraşelor, regiunilor şi afacerilor pentru interviuri de culegere a datelor cu membrii echipei IBM, astfel încât aceştia să poată accesa problema într-un mod complex şi să recomande soluţii.
Membrii echipelor IBM provin din toate zonele in care IBM isi desfasoara activitatile și au abilități de marketing, comunicații, tehnologie, cercetare și dezvoltare, guvernamentale, resurse umane, financiare, juridice, precum și abilități specifice de transport, energie și sănătate.
Pentru faza de aplicatii 2014, Smarter Cities Challenge este deschis pentru organizațiile locale, regionale, care includ orașe, comitate, prefecturi și districte.
„Furnizarea efectivă de servicii în oraşe necesită colaborarea mai multor conducători”, a declarat Stanley S. Litow, Vice preşedinte Corporate Citizenship & Corporate Affairs, IBM şi Preşedintele Fundaţiei IBM. „Unul dintre scopurile IBM Smarter Cities Challenge este de a ajuta liderii oraşelor să adune date şi să organizeze comunitatea în jurul faptelor. În ciuda faptului că există constrângeri bugetare, progrese reale pot fi făcute.”
Jenifer Crozier, Vice Preşedinte Global Citizenship Initiatives, IBM şi coordonatoarea echipelor Smarter Cities Challenge a declarat: „Credem că programul nostru poate reprezenta o resursă valoroasă pentru primari, cu care putem să împărtăşim strategii de succes care au fost deja implementate. Am fost plăcut surprinşi de primirea acestui program în întreaga lume în ultimii 3 ani şi suntem fericiţi că putem să continuăm Smarter Cities Challenge şi în 2014.”
Aplicaţiile pot fi trimise către IBM începând de astăzi şi până la data de 8 noiembrie 2013, prin accesarea www.smartercitieschallenge.com. Un videoclip care sumarizează primii 3 ani de program IBM Smarter Cities Challenge poate fi vizualizat aici.
IBM Smarter Cities Challenge reprezinta o extindere a programului IBM Corporate Service Corps, o iniţiativă de rezolvare pro bono a problemelor metropolelor concepută în primul rând pentru dezvoltarea lumii. IBM Corporate Service Corps trimite echipe constituite din cei mai talentaţi angajaţi IBM cu un set de abilităţi, din toate regiunile lumii. Aceştia se întâlnesc cu probleme care intersectează afacerile, tehnologia şi societatea. Corporate Service Corps este considerat cel mai mare program de acest gen. În timp, aproximativ 2.400 de angajaţi IBM din 50 de ţări au fost distribuiţi în peste 187 de angajamente, 850 de echipe fiind distribuite în 34 de ţări de la înfiinţarea Corporate Service Corps din 2008.
Fiţi la curent cu toate iniţiativele IBM citizenship prin intermediul blogului CitizenIBM http://www.citizenibm.com/ şi pe Twitter la @citizenIBM. Pentru mai multe informaţii despre IBM citizenship, vă rugăm vizitaţi: www.ibm.com/ibm/responsibility.