IBM a anunțat astăzi că orașele Minneapolis, Minnesota și Montpellier, Franța colaboreaza cu IBM pentru a lua decizii bazate pe date cu scopul de a transforma rapid modul de  administrare al apei, transportului și managementul situațiilor de urgență.

Acestea, cât și alte orase din lume, utilizează din ce în ce mai mult datele pentru a lua decizii mai bune și pentru a aloca resursele cu scopul de a depista și răspunde la provocările apărute în infrastructura orașului. De la îmbunătățirea managementului traficului, la răspunsul rapid în caz de incidente, la utilizarea eficientă a canalelor de comunicare cu cetățenii și asigurarea resurselor naturale, datele și procesele de analiza oferă o nouă perspectivă pentru a crea orașe mai eficiente. Ca un rezultat al sustinerii procesului de creare a mii de Orașe Inteligente, IBM a izolat cele mai presante provocări, oferind o soluție pentru a ajuta municipalitatea să utilizeze BIG DATA și analytics prin intermediul cloud pentru a îmbunătăți economia și pentru a adresa problemele strategice, vitale pentru viitorul lor.

Disponibilitatea a trei noi centre Smarter Cities bazate pe cloud pentru managementul transportului, al apei și al situațiilor de urgență servește ca o rampă de lansare pentru dezvoltare, permițând orașelor să înceapă rapid să utilizeze propriile date, precum și alte date publice, pentru a obține o nouă perspectivă asupra serviciilor sociale și pentru a îmbunătăți procesele de decizie ale liderilor orașului. Pentru cetățeni, acest lucru presupune acces extins la servicii, posibilitatea de a anticipa și de a răspunde la diferitele situații înainte ca acestea sa aibă un impact asupra activităților cotidiene ale oamenilor, oferind totodată un feedback mai bun.

“Pentru prima dată, avem instrumentele necesare care pot fi utilizate într-un spectru larg – cuprinzând toate departamentele orașului – pentru a putea beneficia de o flexibilitate în ceea ce privește observarea realității, oferindu-ne posibilitatea de a transforma datele în decizii”, a declarat Otto Doll, Chief Information Officer, Minneapolis. “În orice oraș, problemele pot apărea într-un departament, cauza reală aflându-se în altul. Procesele de analiza vor oferi posibilitatea de a avea informații în timp real pe baza datelor.”

Minneapolis utilizează tehnologia IBM pentru Orașe Inteligente bazata pe cloud pentru a lua decizii efective, pentru a aloca resursele orasului mai eficient și pentru a produce schimbări prin colaborarea departamentelor pentru a lucra pe o singura initiativa. Software-ul IBM Intelligent Operations ajută orașul să identifice tipare și oferă liderilor statistici pentru înregistrarea performanțelor și asigurarea îndeplinirii obiectivelor.

În Montpellier, orașul cu cea mai rapidă creștere din Franța, IBM Intelligent Operations a furnizat prin intermediul cloud o platforma pentru efortul orașului de îmbunătățire a managementului apei, transportului și situațiilor de urgență. Aceasta capabilitate îmbină sursele de date ale orașului Montpellier și oferă liderilor posibilitatea de a analiza aceste date în detaliu. Totodată, oferă statistici pentru a putea fi distribuite în multiple părți ale orașului, universități sau organizații partenere ce oferă servicii în regiune.

Totodată, Montpellier creează un laborator pentru inovație în cooperare cu Universitatea din Montpellier 1 și Universitatea din Montpellier 2, încurajând dezvoltarea de noi tehnologii, inovații urbane, noi organizații și noi modele economice. Aceste eforturi au avut ca rezultat o creștere de 10% în managementul apei, obiectivele viitoare previzionând reducerea inundațiilor cu 20% și reducerea traficului cu 10% printr-un parteneriat cu regia de transport public din Franța – Transdev. Montpellier planifica să realizeze aceste obiective în timp ce sunt menținute standardele în ceea ce privește serviciile oferite de municipalitate.

Centre de management pentru transport, apă și situatii de urgență

Construite în orașe, cele trei noi centre pentru managementul transportului, al apei și al situațiilor de urgență reunesc portofoliul vast IBM Intelligent Operations software, expertiza IBM Global Business Services și capabilitățile vaste IBM analytics. Acestea oferă orașelor modele de dezvoltare urbane ce pot fi reproduse. Soluțiile sunt disponibile prin intermediul cloud sau printr-o combinație de hardware, software, servicii și modele analytics preconfigurate pentru cele mai bune practici în ceea ce privește managementul orașului. În locul unor proiecte complexe și personalizate, orașele pot începe să obțină o privire de ansamblu pe baza propriilor date în mai puțin de o săptămână.

  • Managementul transportului – oferă vizibilitatea traficului din tot orașul pentru a împiedica congestiile, pentru a îmbunătăți managementul traficului, pentru a optimiza capacitatea drumurilor, pentru a răspunde rapid la incidente și pentru a oferi informații utile cetățenilor. Soluția și-a dovedit utilitatea, diferite orase reușind să reducă ambuteiajele cu 25%.
  • Managementul apei – oferă abilitatea de a utiliza procese de analiza și suport decizional pentru a crește protecția în caz de inundații, calitatea apei și managementul integrat al resurselor acvatice. Totodată, oferă predicții pentru nevoile viitoare și ajută liderii orașului să coordoneze acțiunile în caz de secetă sau inundații. Soluția și-a dovedit eficiența prin reducerea inundațiilor cu 20% în diverse orașe.
  • Managementul situațiilor de urgență – oferă inteligență geospațială și procese de analiza pentru colectarea de informații și transmiterea lor către mai multe surse pentru a oferi un punct central de coordonare în caz de urgență. Poate oferi managerilor informații critice într-un mod rapid, planificarea scenariilor, integrarea răspunsului în caz de urgență, precum și comunicații avansate pentru personalul de urgență. Anumite orașe au redus timpul de răspuns cu 25% după implementarea soluției.

“Orașele au nevoie de o baza pentru modernizarea sistemelor, iar baza lor tehnologică ar trebui să fie flexibilă, deschisă și ușor de utilizat”, a declarat Michael Dixon, General Manager, IBM Smarter Cities. “Liderii orașelor și cetățenii vor beneficia de pe urma acestor abordări integrate, analize precise și rezultate, realizand transformarea într-o modalitate de neimaginat acum zece ani”.

Noile oferte și servicii preconfigurate semnifică o schimbare strategică a IBM de accelerare pe piață a unei noi clase de soluții pentru Orașe Inteligente, care combină concepte de analytics, mobile și social pentru a oferi perspective predictive și pentru a ajuta orașele să furnizeze rezultate mai bune prin utilizarea masivelor de date generate zilnic.

Implicarea cetatenilor prin ’’People for Smarter Cities’’

De asemenea, IBM anunță o nouă platformă digitală pentru implicarea cetățenilor, , pentru a oferi oamenilor, universităților și analiștilor din întreaga lume un loc pentru a împătăși idei și pentru a se implica în discuții publice despre cum se pot crea orașe mai inteligente. Pentru a marca lansarea platformei People for Smarter Cities, IBM a colaborat cu Zooppa, o comunitate de crowdsourcing cu peste 200.000 de membri – printre care producători de film, bloggeri influenți și comunități de ecologiști – pentru a invita cetățenii din toată lumea să-și exprime ideile prin materiale video despre modurile în care se poate îmbunătăți viața în orașele lor. Filmele câștigătoare pentru Orașe Inteligente pot fi vizualizate la adresa: people4smartercities.com