Evenimentul se desfășoară în Varșovia cu un accent puternic pe etica tehnologică

Talente de top feminin au sosit la Varşovia, oraşul care găzduieşte săptămâna aceasta a patra ediţie a Academiei Female Leadership in the Digital Age, un program Huawei menit să inspire tinerele lidere să prospere și să conducă Europa către un viitor digital durabil și favorabil incluziunii.

Participantele au fost întâmpinate de Selina WEN, Reprezentantul Şef al Huawei pentru Instituţiile Europene, care a vorbit despre modul în care compania a dovedit că este posibil ca femeile să ocupe poziţii importante de conducere: ,,CFO-ul nostru, Președinta noastră prin rotaţie și chiar directoarea globală de R&D sunt toate lidere minunate”, a afirmat aceasta. ,,La Huawei, nu închidem ochii în fața provocărilor existente: le recunoaștem, le abordăm și îi încurajăm și pe alții să facă la fel. Ca parte a industriei TIC, ne menţinem angajamentul: tehnologie pentru ea, tehnologie cu ea şi tehnologie de către ea.”

Școala a început cu Ceremonia Inaugurală de la Old Orangery din Varșovia, unde lidere de excepție și mentori, inclusiv CEO de top și reprezentanți politici le-au inspirat să profite de această oportunitate.

29 de studente, reprezentând cele 27 de state membre ale UE, Ucraina și Balcanii de Vest fac parte din cohorta 2024 fiind participante la cea de-a 4-a școală de vară a Academiei Europene de Leadership

Berta HERRERO, Directoare a Academiei Europene de Leadership și Directoare a departamentului de diversitate, echitate și incluziune la Huawei Europa, le-a reamintit studentelor că ,,să conduci nu înseamnă exercitarea puterii asupra altora – este vorba despre inspirație“, adăugând că ,,într-o lume în care poți fi orice, alege să fii persoana care contruiește poduri.” Aceasta a evidențiat faptul că ,,fiecare inovaţie trebuie să înceapă cu un considerent etic”, afirmând că ,,avem nevoie de pionieri etici care întruchipează integritatea şi responsabilitatea“. Aceasta a încurajat viitoarele lidere să fie ,,arhitecte ale unui viitor în care tehnologia serveşte umanităţii.”

Cele 29 de studente, reprezentând fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Balcanii de Vest și Ucraina, provin din domenii diverse, precum inginerie, medicină, științe umaniste și sociale, însă sunt unite prin dorința lor de a face o diferență. Selectate de un juriu independent, fiecare a primit o bursă completă Huawei pentru a participa la Școală, fiind totodată întruchiparea vie a motto-ului companiei ,,Nu lăsa pe nimeni în urmă.”

Adresându-se acestora la ceremonia de inaugurare, Violeta BULC, fosta comisară UE pentru transporturi și fosta vicepremier a Sloveniei a împărtășit lecții de viață valoroase cu studentele și le-a încurajat să-și contureze un viitor mai bun: „Tehnologia este frumoasă. Ca inginer de calculatoare, iubesc tehnologia. Dar tehnologia este un instrument, nu doar un scop; trebuie să fie utilizată corect. Este percepția noastră asupra capacității pe care o are tehnologia de a face umanitatea mai bună ceea ce ne poate ajuta să ne facem viața mai bună.”

Androulla VASSILIOU, fostă comisară UE pentru educație și sănătate, a reflectat asupra carierei sale și a declarat: „Tehnologiile moderne evoluează foarte rapid și trebuie să încercăm să ținem pasul cu astfel de schimbări. În calitate de comisar european, am promovat agenda digitală și necesitatea de a deschide educația către noile tehnologii. Țările care nu au urmat sfatul nostru și nu au echipat școlile cu noi tehnologii s-au confruntat cu greutăți extreme în timpul pandemiei, ceea ce a avut consecințe negative pentru mulți studenți din întreaga Europă.”

Gabriela MORAWSKA-STANECKA, senatoare și fostă vicepreședintă a Senatului Poloniei a încurajat studentele să își urmărească obiectivele: ,,Totul este posibil; dacă sunteți concentrate pe scopurile voastre, atunci când știți ce vă doriți, vă puteți realiza visele.”

Găzduită de fosta jurnalistă BBC Chiyo ROBERTSON, ceremonia a deschis calea spre o săptămână de învăţare, împărtăşire şi extindere a orizonturilor într-un mediu sigur. Zilele următoare sunt pline de traininguri, dezbateri și activități de lucru în echipă pe o gamă largă de teme, de la impactul IA generativ la public speaking, toate prin competențe digitale ecologice, antreprenoriat și leadership extrem de necesare.

Detalii complete despre Școala de Vară Female Leadership in the Digital Age, inclusiv informații despre edițiile anterioare din Lisabona (2021), Praga (2022) și Valencia (2023) pot fi vizualizate aici: https://www.europeanleadershipacademy.eu/