HP a lansat primul ecosistem deschis de rețelistică definită prin software (software defined networking – SDN), gândit pentru organizațiile de mari dimensiuni. Acest model are la bază soluțiile HP SDN Developer Kit (SDK) și HP SDN App Store și creează noi oportunități de business pentru parteneri, asigurându-le, în același timp, clienților un mod simplu de a achiziționa și implementa servicii de rețea.

Tehnologiile tradiționale de rețelistică necesită, de regulă, luni de programare și personalizare realizate cu ajutorul unui resurse umane importante, ceea ce poate conduce la întârzierea implementării aplicațiilor și limitarea agilității. Soluțiile SDN promit să automatizeze operațiunile din rețea, însă tehnologiile închise, proprietare, împiedică, de fapt, inovația și interoperabilitatea și limitează crearea unei piețe clare. Pe de altă parte, un ecosistem și o platformă de dezvoltare deschise, de tip SDN, pot debloca inovația și facilita colaborarea.

 „Una dintre prioritățile noastre este să oferim inovații care țin pasul cu cererile de noi servicii primite din partea clienților noștri”, a spus Ricardo Pedreti, data networking marketing manager,Telefonica|Vivo Corporate Customers. „Simplitatea și automatizarea oferite de soluția SDN de la HP elimină complexitatea, permițându-ne să accelerăm livrarea serviciilor de ultimă generație.”

Kit-ul HP SDN Developer pune la dispoziția dezvoltatorilor instrumentele esențiale pentru a crea, testa și valida aplicațiile SDN, valorificând infrastructura HP de tip SDN și un set complet de servicii de suport. Soluția HP SDN App Store le permite clienților să caute, să achiziționeze și să descarce aplicațiile SDN direct pe controller-ul Virtual Application Networks SDN, creând astfel un model de business nou pentru procesul de achiziție și implementare a serviciilor de rețelistică.

 „Odată cu tehnologiile de tip SDN, industria are șansa să inoveze în mod extraordinar și este pregătită pentru un salt calitativ enorm”, a spus Bethany Mayer, Vicepreședinte senior și Director General, Networking, HP. „HP a creat cel mai amplu portofoliu de produse SDN din industrie și un ecosistem SDN deschis, ceea ce le oferă partenerilor și companiilor mari mediul ideal pentru a-și optimiza rețeaua în contextul necesităților de business și în materie de aplicații.”

Dintre partenerii actuali din ecosistemul SDN, înregistrați pentru Kit-ul HP SDN Developer, fac parte Aastra, Blue Coat Systems, BlueCat,  Citrix Systems, Ecode Networks, F5, Infoblox, Infranics, Intel, KT Cloud, Microsoft, MIMOS, Mitel, NTT, PwC, Qosmos, Radware, Real Status, Riverbed, RMIT University, ShoreTel Inc., Samsung,  SAP, Tech Mahindra, VMware, Versatile și Websense.

Stimularea inovației printr-un ecosistem deschis

Kit-ul HP SDN Developer Kit le asigură atât partenerilor HP AllianceOne, cât și dezvoltatorilor independenți de software accesul la instrumentele necesare pentru a dezvolta, simula și valida aplicații SDN la nivel enteprise pe care să le vândă prin HP SDN App Store. Aceste tehnologii le permit partenerilor:

  • Să dezvolte rapid noi aplicații direct pe controller-ul HP VAN SDN folosind documentația, ghidul de dezvoltator și modalități de codare de tip API;
  • Să testeze funcționalitatea și interoperabilitatea aplicațiilor într-un mediu potrivit, care simulează condițiile unui utilizator real, cu ajutorul suitei de simulare SND și al HP SDN Virtual Lab;
  • Să valideze noile aplicații create pentru a îndeplini standardele HP pentru organizațiile de mari dimensiuni cu ajutorul soluției HP SDN Validation Test.

Alături de aceste resurse, pe HP.com există forumuri de discuții pentru dezvoltatorii SND care încurajează colaborarea, inclusiv în sensul creării unor grupuri de lucru private.

„Aplicațiile sunt cele fac din tehnologiile SDN o zonă de rețelistică foarte importantă”, a spus Rohit Mehra, Vicepreședinte în cadrul departamentului de infrastructură de rețelistică, IDC. „Paradoxul este acela că, pentru a inova prin aplicații, este nevoie de investiții semnificative în infrastructură, investiții ce pot constitui un impediment financiar imposibil de trecut. Lansarea unui magazin de aplicații de tip SDN, alături de Kit-ul SDN pentru dezvoltatori, transformă aceste soluții într-o alternativă accesibilă pentru dezvoltatori.”

Eficientizarea achiziției printr-o piață deschisă

HP SDN App Store creează o piață deschisă pentru partenerii din ecosistem care vând aplicații SDN pe care clienții le pot implementa pe rețelele lor prin doar câteva click-uri. Magazinul de aplicații SDN va include aplicații dezvoltate de HP, aplicații dezvoltate în colaborare cu parteneri și aplicații create de diferiți dezvoltatori și certificate de parteneri.

Magazinul de aplicații SDN livrează întreaga infrastructură necesară unui magazin online, ceea ce îi ajută pe partenerii de ecosistem să evite investițiile suplimentare. Fiecare aplicație vândută prin intermediul HP SDN App Store este aprobată de HP, garantând astfel că acestea pot susține cerințe de nivel enterprise.

Companiile interesate își creează, astfel, un portal privat sigur, unde au acces doar angajații lor, ce își pot descărca și pot opera controller-ul HP VAN SDN prin intermediul mediului privat de server pentru clienți.

„Am testat aplicațiile SDN pe controller-ul HP VAN SDN pentru a ne automatiza serviciile de rețelistică, a reduce complexitatea și a diminua costurile operaționale în cadrul mai multor clădiri care alcătuiesc Departamentul de Inginerie Electrică”, a spus Charlie Orgish, Manager de sisteme de distribuție în cadrul Universității din Stanford, Departamentul de Inginerie Electrică. „Universitatea colaborează cu HP pentru a construi mai multe aplicații inovatoare pentru rețeaua noastră, pe măsură ce această se extinde către alte rețele de cercetare.”

Pentru a completa acest ecosistem deshis de tip SDN, HP a adăugat suport optimizat pentru OpenFlow în 10 noi routere din portofoliul HP FlexNetwork, inclusiv seriile de routere HP MSR2000, 3000, 4000 și HP Virtual Services Router (VSR). Aceste completări sunt realizate pe baza portofoliului existent optimizat pentru OpenFlow, care include 50 de switch-uri care reprezintă peste 25 de milioane de port-uri instalate. Puteți vizualiza lista competă a partenerilor pe pagina HP SDN Ecosystem Partners.

Serviciile SDN pun accent pe oameni, procese și tehnologie

HP Technology Services oferă servicii noi de design, implementare și suport care ajută la crearea și implementarea soluțiilor de tip SDN la nivel enterprise, răspunzând astfel nevoii clienților de servicii de rețelistică agile, flexibile și aliniate cerințelor companiei. Noile oferte, completate de serviciile de strategie HP SDN, oferă o abordare holistică și pragmatică a transformării rețelisticii definite prin software. Noile servicii includ:

  • Suport pentru dezvoltatorii HP SDN –  oferă suport tehnic non-stop prin telefon și răspuns specializat prioritar pe forum pentru a împărtăși cele mai bune practici și resurse dedicate remedierii problemelor dezvoltatorilor SDN;
  • Servicii și suport pentru aplicațiile HP SDN – îi ajută pe clienți să își îmbunătățească experiența și să obțină rezultatele dorite cu aplicații precum Sentinel și aplicații de comunicare și colaborare unificate;
  • Servicii și suport pentru produsele HP OpenFlow – oferă un portofoliu complet de servicii pentru a integra produsele optimizate pentru OpenFlow ca parte a unei abordări pragmatice pentru a obține toate beneficiile tehnologiei SDN.

Pregătirea personalului IT pentru a administra mediile SDN

Pentru a pregăti specialiștii IT pentru abilitățile tehnice necesare adaptării la modul în care soluțiile SDN schimbă procedura de construcție, programare și gestionare a rețelelor, compania introduce și modulul  SDN Learning Journey și certificările SDN, ca parte a programului HP ExpertOne.

Modulul HP SDN Learning Journey include trei pași clar definiți pentru a pregăti, a folosi și a livra soluțiile SDN. Acesta combină rețelele tradiționale cu arhitecturile SDN.

În același timp, prin certificările HP SDN, arhitecții IT, managerii și dezvoltatorii de aplicații dobândesc certitudinea că îndeplinesc standardele de performanță stricte impuse de HP pentru implementări SDN pentru organizații de mari dimensiuni.

Mai multe informații despre soluțiile HP Networking sunt disponibile la adresa: www.hp.com/go/management-oneview.

HP Discover, cel mai important eveniment al HP din regiunea EMEA, va avea loc între 10 și12 decembrie la Barcelona, în Spania.