Google anunță astăzi, 2 iunie, demararea a celei de a doua etape din cadrul programului Digital News Initiative Innovation Fund, inițiativa prin care Google s-a angajat să finanțeze industria media europeană cu 150 milioane de euro, în următorii 3 ani. Organizațiile interesate pot depune proiectele începând cu 2 iunie, perioada de aplicare urmând să se încheie pe 11 iulie.

 

Programul Digital News Initiative, început ca un parteneriat între Google și un grup restrâns de organizații media din Europa, s-a dezvoltat într-un ecosistem cu peste 150 de parteneri, care colaborează pentru sprijinirea jurnalismului de calitate cu ajutorul tehnologiei și inovației. Programul este deschis oricărui jucător implicat în industria europeană a jurnalismului digital, indiferent de dimensiune sau experiență.

 

Prima etapă a DNI a început în noiembrie anul trecut, iar Google a nominalizat pe cei 128 de beneficiari ai primei runde de finanțări în februarie 2016. Peste 1000 de proiecte din peste 30 de țări europene au fost depuse în această primă rundă. Perioada de depunere a proiectelor pentru a doua rundă de finanțare va dura 6 săptămâni, între 2 iunie și 11 iulie. Detalii suplimentare se găsesc pe pagina oficială a proiectului: https://www.digitalnewsinitiative.com/.

 

Un scurt rezumat despre cum funcționează Digital News Initiative Innovation Fund:

 

Proiectele

Prin DNI, Google vrea să atragă proiecte care să reflecte un nou model de jurnalism digital, să sprijine dezvoltarea de noi modele de business sau să schimbe modul în care utilizatorii consumă știri în mediul digital. Proiectele pot să fie foarte experimentale, însă trebuie să aibă obiective foarte precise și un conținut digital semnificativ. Nu este obligatoriu să utilizeze produse și servicii Google. Proiectele de succes trebuie să aibă o componentă de inovație și să aibă un impact pozitiv asupra jurnalismului digital original și viitorului acestui domeniu.

 

Eligibilitate

Innovation Fund se adresează publicațiilor, jucătorilor exclusiv online, start-up-urilor, parteneriatelor sau indivizilor din Uniunea Europeană sau țările EFTA (European Free Trade Association).

 

Finanțare

Sunt disponibile 3 tipuri de finanțări:

  • Proiecte prototip: Se adresează organizațiilor și indivizilor care întrunesc criteriile de eligibilitate și care solicită finanțări de până la 50.000 EUR. Acestea sunt proiecte în stadiul incipient, cu idei care necesită rafinare și confirmare. Proiectele prototip sunt prioritare în programul DNI și beneficiază de finanțare 100%
  • Proiecte de nivel mediu: Se adresează oricărei organizații care îndeplinește criteriile de eligibilitate și solicită până în 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului.
  • Proiecte mari:  Se adresează oricărei organizații care îndeplinește criteriile de eligibilitate și solicită peste 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului. Valoare finanțării este de maximum 1 milion euro.

 

Excepție de la acest prag de 1 milion euro pot face marile proiecte colaborative (de exemplu: internaționale, multi-sector, care implică numeroase organizații) sau care aduc un beneficiu semnificativ noului ecosistem.

 

Înscriere

Detalii complete se găsesc pe pagina Digital News Initiative (http://www.digitalnewsinitiative.com/), incluzând criterii, termeni și condiții, formulare de aplicare. Proiectele trebuie depuse în engleză înainte de termenul limită de 11 iulie al acestei runde de finanțare.