Cheltuielile IT la nivel mondial sunt estimate la 3,4 miliarde de dolari în 2020, o scădere cu 8% față de 2019, conform ultimelor prognoze date publicității de Gartner. Pandemia de coronavirus și efectele recesiunii economice globale au determinat responsabilii IT ai organizațiilor să prioritizeze cheltuielile pentru tehnologiile considerate critice în detrimentul celor care aveau ca scop dezvoltarea organizației sau transformarea acesteia.

„CIO au trecut la optimizarea de urgență a costurilor, ceea ce înseamnă că investițiile vor fi reduse la minimum și prioritizate în favoarea operațiunilor care mențin activitatea, aceasta urmând a fi prioritatea maximă pentru majoritatea organizațiilor pe tot parcursul anului 2020”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Recuperarea nu va urma modelele anterioare, deoarece forțele din spatele acestei recesiuni vor crea șocuri atât de partea ofertei, cât și a cererii, pe măsură ce restricțiile de sănătate publică, sociale și comerciale se vor diminua.”

Toate segmentele vor înregistra o scădere în 2020, dispozitivele și sistemele de centre de date vor înregistra cele mai mari scăderi ale cheltuielilor, așa cum se vede din tabelul de mai jos. Cu toate acestea, întrucât pandemia COVID-19 continuă să impulsioneze lucrul de la distanță, din afara companiei, sub-segmente precum serviciile de cloud public (care se încadrează în mai multe categorii) vor fi performerele prognozei, estimarea fiind pentru acestea fiind o creștere cu 19% în 2020. Serviciile de telefonie și mesagerie, precum și cele de conferință bazate pe cloud vor înregistra, de asemenea, un nivel ridicat al cheltuielilor în creștere cu 8,9%, respectiv 24,3%.

„În 2020, unele proiecte de transformare a afacerii bazate pe cloud pot fi amânate pe termen mai lung, dar nivelurile globale de cheltuieli în cloud pe care Gartner le proiecta pentru 2023 și 2024 vor fi atinse în contextul actual încă din 2022”, a spus dl Lovelock.

„Revenirea cheltuielilor IT va fi lentă pe parcursul anului 2020, cele mai puternic afectate industrii – divertismentul, transportul aerian și industria grea – având nevoie de trei ani pentru a reveni la nivelurile de cheltuieli IT din 2019”, a spus dl Lovelock. „Recuperarea necesită o schimbare de mentalitate pentru majoritatea organizațiilor. Nu există nicio revenire la situația inițială, trebuie să fie o resetare axată pe avansarea de pe pozițiile curente.”

Sursa: Gartner