Transformarea digitală accelerată a diminuat efectul negativ al COVID-19 asupra cheltuielilor IT

O recentă prognoză lansată de compania de cercetare de piață Gartner estimează că volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va totaliza 3,9 trilioane de dolari în 2021, în creștere cu 6,2% față de 2020. Anul trecut acest volum evolua în scădere cu 3,2% pe măsură ce directorii IT prioritizau cheltuielile și le canalizau către tehnologii și servicii considerate a fi ”critice” pentru companiile lor în etapele inițiale ale pandemiei.

Viteza fără precedent a transformării digitale înregistrată în 2020 pentru a satisface munca la distanță, educația și noile norme sociale prezintă carantina și măsurile de distanțare socială ca săbii cu două tăișuri – unul dintre acestea a diminuat efectul negativ al pandemiei asupra cheltuielilor IT în noul an.

„Directorii IT trebuie să îndeplinească echilibrarea în 2021 – economisind numerar și extindând componenta IT”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Odată cu revenirea economiei la un nivel de certitudine, companiile investesc în IT într-o manieră compatibilă cu așteptările lor de creștere, nu cu nivelurile de venituri actuale. Afacerile digitale, conduse de proiecte cu o perioadă scurtă de timp, vor primi mai mulți bani și o atenție la nivel de consiliu până în 2021.”

Se estimează că toate segmentele de cheltuieli IT vor reveni la creștere în 2021, așa după cum reiese și din tabelul de mai jos. Se așteaptă ca software-ul pentru zona enterprise să aibă cea mai puternică revenire (8,8%), deoarece mediile de lucru la distanță sunt extinse și îmbunătățite. Segmentul de dispozitive va înregistra cea de-a doua cea mai mare creștere în 2021 (8%) și se estimează că va ajunge la 705,4 miliarde de dolari în cheltuieli IT.

„Există o combinație de factori care împing piața dispozitivelor mai sus”, a spus Lovelock. „Pe măsură ce țările continuă educația la distanță până în acest an, va exista o cerere pentru tablete și laptopuri pentru studenți. De asemenea, companiile industrializează munca la distanță pentru angajați, deoarece măsurile de carantină mențin angajații acasă, iar stabilizarea bugetului permite directorilor IT să reinvestească în active care au fost transpuse în 2020. ”

Până în 2024, companiile vor fi forțate să accelereze planurile de transformare a afacerilor digitale cu cel puțin cinci ani pentru a supraviețui într-o lume post-COVID-19 care implică adoptarea permanentă pe scară mai largă a muncii de la distanță și a punctelor digitale de contact. Gartner estimează că volumul cheltuielilor IT globale legate de munca de la distanță va totaliza 332,9 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 4,9% față de 2020.

„Afacerile digitale reprezintă tendința tehnologică dominantă la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, cu domenii precum cloud computing, aplicații de bază pentru afaceri, securitate și experiența clienților în prim plan. Inițiativele de optimizare, precum hiperautomatizarea, vor continua și accentul acestor proiecte va rămâne pe recuperarea numerarului și eliminarea muncii din procese, nu doar din sarcini,” a spus Lovelock.

În pofida disponibilității vaccinurilor COVID-19, virusul va continua să necesite intervenții la nivel de guverne pe probleme de sănătate publică pe tot parcursul anului 2021. Factori geopolitici non-COVID-19, precum Brexit și tensiunea SUA-China, de asemenea, vor inhiba recuperarea pentru unele regiuni.

În general, revenirea recuperării globale înapoi la ratele de cheltuieli din 2019 nu va avea loc până în 2022, deși multe țări pot recupera mai devreme. Industriile care adună oameni, cum ar fi restaurantele, călătoriile și divertismentul, se vor număra printre ultimele în listă, pe termen lung.

„COVID-19 a schimbat echilibrul tehnologic al multor industrii”, a spus Lovelock. „Niveluri mai mari de digitalizare a proceselor interne, lanțului de aprovizionare, interacțiunilor dintre clienți și parteneri și furnizarea de servicii vine în 2021, permițând IT-ului să treacă de la sprijinirea afacerii la a fi afacerea. Cea mai mare schimbare din acest an va fi modul în care este finanțat IT-ul, nu neapărat cât este finanțat IT-ul.”

O analiză mai detaliată asupra perspectivelor cheltuielilor IT globale este disponibilă în cadrul seminarului web Gartner „IT Spending Forecast, 4Q20 Update: Recovery in 2021 but Recovered in 2022”. Aflați mai multe despre tendințele emergente, provocările așteptate și pașii următori pentru CIO și liderii IT din ebook-ul Gartner Top Priorities for IT: Leadership Vision for 2021.

Sursa: Gartner