Conform celei mai recente prognoze a Gartner, volumul cheltuielilor IT la nivel mondial va totaliza 4,1 trilioane de dolari în 2021, înregistrând o creștere de 8,4% față de 2020. Sursa fondurilor pentru noi inițiative digitale pentru afaceri va veni mai frecvent de la departamentele de business din afara celor IT și va fi taxată ca un cost al veniturilor sau al costului bunurilor vândute (cost of goods sold – COGS).

„IT-ul nu mai susține doar operațiunile corporative așa cum a făcut-o în mod tradițional, ci participă pe deplin la livrarea valorii pentru afaceri”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Acest lucru nu numai că trece IT-ul de la un rol de back-office la unul din prima linie a afacerii, dar schimbă și sursa de finanțare dintr-o cheltuială generală care este menținută, monitorizată și uneori redusă, în ceea ce conduce la venituri.”

Se anticipează că toate segmentele de cheltuieli IT vor avea o creștere pozitivă până în 2022 (a se vedea tabelul 1). Cea mai mare creștere va veni de la echipamente (14%) și software enterprise (10,8%), deoarece organizațiile își îndreaptă atenția către oferirea unui mediu mai confortabil, inovator și productiv pentru forța de muncă.

Ca un exemplu, accentul sporit pe experiența și bunăstarea angajaților propulsează investițiile tehnologice în domenii precum software-ul social și platformele de colaborare și software-ul de gestionare a capitalului uman (HCM).

Deși eforturile de optimizare și economisire a costurilor nu vor dispărea pur și simplu pentru că există o mai mare certitudine economică în 2021, accentul pentru CIO până în restul anului va fi finalizarea planurilor de afaceri digitale care vizează îmbunătățirea, extinderea și transformarea propunerii de valoare a companiei.

„Anul trecut, cheltuielile IT au luat forma unei reacții previzibile pentru a permite asigurarea suportului pentru forța de muncă la distanță în câteva săptămâni. Pe măsură ce munca hibridă va prinde, CIO-urile se vor concentra pe cheltuielile care permit inovarea, nu doar finalizarea sarcinilor”, a spus dl Lovelock.

Revenirea la nivelurile de cheltuieli pre-pandemice variază

Recuperarea pentru diferite țări, industrii verticale și segmente IT variază încă semnificativ, determinând o redresare economică în formă de K. Din perspectiva industriei, domeniile bancar, valori mobiliare și asigurări vor semăna îndeaproape cu nivelurile pre-pandemice încă din 2021, în timp ce comerțul cu amănuntul și transportul nu vor avea aceeași recuperare până mai aproape de 2023.

La nivel regional, America Latină este de așteptat să-și revină în 2024, în timp ce China a depășit deja nivelurile de cheltuieli IT din 2019. Se așteaptă ca America de Nord și Europa de Vest să își revină la sfârșitul anului 2021.

Sursa: Gartner