Creșterea activităților de dezvoltare de la distanță a stimulat adoptarea low-code, în ciuda eforturilor continue de optimizare a costurilor

Se preconizează că piața mondială a tehnologiilor de dezvoltare low-code va totaliza 11,3 miliarde de dolari în 2021, marcând o creștere de 23,2% față de 2020, conform celei mai recente prognoze a Gartner. Creșterea activităților de dezvoltare de la distanță în timpul pandemiei COVID-19 va continua să crească gradul de adoptare a platformelor low-code, în pofida eforturilor continue de optimizare a costurilor.

„Deși dezvoltarea de aplicații low-code nu este nouă, o confluență de tehnologii digitale disruptive, hiperautomatizare și creșterea afacerilor compozibile a dus la un aflux de instrumente și la creșterea cererii”, a declarat Fabrizio Biscotti, vicepreședinte de cercetare la Gartner.

Low-code, ca ca mișcare socială și tehnologică generală, se estimează să continue pe trend de creștere semnificativă. De exemplu, platformele de aplicații low-code (LCAP) sunt preconizate să rămână cea mai mare componentă a pieței tehnologiei de dezvoltare low-code până în 2022, crescând cu 65% din 2020 până la 5,8 miliarde de dolari.

* Alte tehnologii LCD (low-code development) includ instrumente de dezvoltare rapidă a aplicațiilor mobile (RMAD) și instrumente de dezvoltare rapidă a aplicațiilor (RAD). Low-code este evoluția modelelor RAD către cloud și SaaS. Rețineți că Gartner definește o platformă de aplicație fără cod ca o LCAP care necesită doar introducerea de text pentru formule sau expresii simple. Prin urmare, piața LCAP include platforme fără cod. Mai mult, „fără cod” nu este un criteriu suficient pentru sarcini precum dezvoltarea cetățenilor, deoarece multe sarcini complexe de configurare a instrumentelor nu sunt cod, dar necesită totuși competențe de specialitate. Este posibil ca pe coloane să nu se adauge la totalurile afișate din cauza rotunjirii.

Sursa: Gartner (februarie 2021)

Accelerarea digitalizării afacerilor determină livrarea aplicațiilor

Accelerarea digitalizării afacerilor pune presiune pe liderii IT pentru a crește dramatic viteza de livrare a aplicațiilor și timpul de valorificare. Cererea crescută pentru soluții software personalizate în sprijinul transformării digitale a declanșat apariția dezvoltatorilor cetățeni în afara IT, ceea ce, la rândul său, a influențat creșterea low-code.

Cercetătorii Gartner au descoperit că, în medie, 41% dintre angajații din afara IT – sau a tehnologii de afaceri – personalizează sau construiesc soluții de date sau tehnologie. Gartner previzionează că până la sfârșitul anului 2025 jumătate din toți clienții noi low-code vor proveni de la decidenți ai achizițiilor pentru afaceri care se află în afara organizației IT.

„Consecințele economice ale pandemiei COVID-19 au validat propunerea cu valoare redusă”, a spus Biscotti. „Capacitățile low-code care acceptă funcția de lucru la distanță, cum ar fi formularele digitale și automatizarea fluxului de lucru, vor fi oferite cu prețuri mai elastice, deoarece acestea vor fi necesare pentru a menține afacerile în funcțiune.”

SaaS și hiperautomatizarea vor conduce la adoptarea de low-code

Toți principalii furnizori de software ca serviciu (SaaS) furnizează în prezent capabilități care încorporează tehnologii de dezvoltare low-code. Pe măsură ce SaaS crește în popularitate, iar platformele acestor furnizori sunt adoptate din ce în ce mai mult, piața low-code va vedea o creștere proporțională a LCAP-urilor și a instrumentelor de automatizare a proceselor.

În plus, tehnologii de afaceri doresc să-și creeze și să-și execute propriile idei pentru a conduce mai multă automatizare a aplicațiilor lor de afaceri și a fluxurilor de lucru. Nevoile de hiperautomatizare bazate pe afaceri vor fi unul dintre primii trei factori de bază pentru adoptarea codului redus până în 2022.

„La nivel global, majoritatea organizațiilor mari vor adopta mai multe instrumente low-code într-o anumită formă până la sfârșitul anului 2021. Pe termen lung, pe măsură ce companiile îmbrățișează principiile unei întreprinderi compozabile, vor apela la tehnologii low-code care sprijină inovația aplicațiilor și integrare”, a spus Biscotti.

Sursa: Gartner