Întreprinderile cu cele mai bune performanțe accelerează inovația digitală și utilizează tehnologiile emergente pentru a ieși mai puternice la finele pandemiei COVID-19, care a fost, fără îndoială, cea mai semnificativă „cotitură” în 2020, potrivit sondajului anual anual realizat de Gartner în rândul a aproape 2.000 de CIO la nivel global. 2021 va fi o cursă către digital, prada fiind destinată acelor organizații care pot menține impulsul acumulat în timpul răspunsului lor la pandemie.
„Nimic, și toate acestea totul s-a schimbat pentru CIO”, a spus Andy Rowsell-Jones, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Sprijinul pentru munca la distanță pe care l-a provocat pandemia COVID-19 ar putea fi cel mai mare câștig pentru CIO de la Y2K. Acum au atenția CEO-ului, au convins liderii de afaceri de necesitatea modernizării tehnologiei și au determinat consiliile de administrație să accelereze inițiativele de afaceri digitale ale întreprinderii. CIO trebuie să profite de acest moment, pentru că s-ar putea să nu aibă niciodată altă ocazie ca aceasta.”
Analiștii Gartner au prezentat rezultatele sondajului în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo Americas, care a avut loc în spațiul virtual de marți până astăzi.
Sondajul 2021 Gartner CIO Agenda a adunat date de la 1.877 respondenți CIO din 74 de țări și din toate industriile majore, reprezentând aproximativ 4,7 trilioane de dolari în venituri/bugete din sectorul public și 85 miliarde de dolari în cheltuieli IT.
Sondajul relevă patru moduri în care CIO pot profita de moment
Sondajul 2021 Gartner CIO Agenda a dezvăluit patru moduri în care CIO-urile pot face diferența atât în accelerarea afacerii digitale, cât și în agilitatea pe termen lung: câștigați diferit, dezlănțuiți multiplicatorii de forță, eliminați lucrurile care afectează performanța și redirecționați resursele.
Sondajul a categorisit organizațiile în care activează CIO respondenți în trei grupuri: performerii ”de top”, „tipici” și „trailing”. Cei mai performanți s-au apreciat foarte bine în ceea ce privește maturitatea digitală, performanța afacerii în comparație cu concurenții și cât de avansat este răspunsul lor post-pandemic. Cei din categoria ”trailing” s-au evaluat slab în ceea ce privește maturitatea digitală și performanța relativă a afacerii, iar cei ”tipici” reprezintă restul și, de altfel, majoritatea respondenților la sondaj.
Câștigă diferit
Orice CIO poate ajuta organizația să anticipeze interacțiunile cu un grad din ce în ce mai mare de digitalizare așteptate de clienți. 76% dintre respondenții la sondaj au declarat că cererea pentru noi produse și servicii digitale a crescut în 2020, chiar și mai mulți respondenți (83%) raportând că aceasta va crește în 2021.
„Acesta este un moment important pentru CIO”, a spus domnul Rowsell-Jones. „Nu se mai poate întoarce la modul în care erau afacerile până nu demult”.
Sondajul a descoperit două domenii ale digitalizării clienților în care performerii de top sunt semnificativ mai agresivi decât performerii „tipici”: utilizarea canalelor digitale pentru a ajunge la clienți și pentru a obține implicarea cetățenilor, împreună cu rata introducerii de noi produse și servicii digitale. Nouă din zece dintre performerii de top urmăresc canalele digitale și aproape trei sferturi introduc produsele digitale mai repede.
Organizațiile care și-au sporit utilizarea canalelor digitale pentru a ajunge la clienți au o probabilitate de 3,5 ori mai mare de a fi un performer de top decât un performer ”trailing”. „Cei de la vârf au făcut totul pentru afaceri digitale și au dezvoltat capacitățile care le permit să o facă”, a spus domnul Rowsell-Jones.
Dezlănțuiți multiplicatorii forței
Respondenții au fost rugați să caracterizeze anumite schimbări legate de tendințele de leadership IT ale organizației ca urmare a pandemiei. Aproximativ 70% dintre CIO și-au aprofundat cunoștințele despre procesele de afaceri specifice pentru a consilia afacerea și aceeași proporție a făcut mai mult pentru a măsura și articula valoarea IT.
„Deși răspunsul la situația indusă de pandemia COVID-19 părea a fi un simplu exercițiu de implementare a computerelor, a creat oportunități profunde pentru CIO”, a spus domnul Rowsell-Jones. „CIO-urile au reușit să reorienteze leadershipul IT în jurul accelerării afacerii digitale și să remodeleze tehnologia de bază a întreprinderii. La un moment dat sau altul, fiecare CIO a avut șansa să strălucească în timpul COVID-19. ”
Eliminați lucrurile care afectează performanța
Sondajul a constatat că un CIO poate ajuta la accelerarea digitalului prin căutarea sistemică și eliminarea elementelor care blochează performanța organizației (de exemplu, performanța dăunătoare a furnizorilor în timpul COVID-19). În timp ce majoritatea respondenților au raportat că au fost în urmă în ceea ce privește volumul vânzărilor în timpul pandemiei, doar 29% dintre performerii de top au raportat o scădere a volumului vânzărilor față de 45% din categoria ”tipic” și 62% din categoria ”trailing”.
Cu toate acestea, au existat încă câteva domenii care au rămas puternice: respondenții au raportat performanțe sporite pentru noile inițiative de afaceri, achiziții, competitivitatea costurilor și productivitatea angajaților.
Figura 1: Schimbarea performanței întreprinderii datorită COVID-19 (% dintre respondenți)
Sursa: Gartner (octombrie 2020)
„Deși veniturile au încasat o mare lovitură, CIO au decis să riposteze, mai degrabă decât să intre într-o postură defensivă”, a spus domnul Rowsell-Jones.
Când au fost întrebați despre schimbările în ceea ce privește cererile, 58% dintre cei mai performanți au raportat o creștere a cererii de la noii clienți post-COVID, comparativ cu 49% pentru grupul ”tipic” și 37% pentru cei din categoria ”trailing”.
Redirecționarea resurselor
Respondenții la sondaj au prognozat o creștere medie a bugetului IT cu 2% pentru 2021, în ușoară scădere față de sondajul din 2020 (2,8%). Pentru a direcționa investițiile și oamenii către noile priorități de afaceri în faza de reînnoire, performerii de top adoptă această schimbare mai mult decât cei tipici sau de cei ”trailing”, 63% dintre cei mai performanți declarând că finanțarea pentru inovația digitală a crescut și doar 52% dintre performerii tipici raportând la fel. Organizațiile care și-au mărit finanțarea pentru inovația digitală au șanse de 2,7 ori mai mari să fie un performer de top decât un performer ”trailing”.
„Performerii de top au un avans, deoarece responsabilii lor IT s-au confruntat cu mai puține constrângeri”, a spus domnul Rowsell-Jones. „Erau mai predispuși să obțină fonduri IT suplimentare pentru a sprijini experimentarea decât omologii lor din celelalte categorii”.
CIO continuă să acorde prioritate investițiilor în securitate cibernetică
CIO au raportat schimbări în alocarea de investiții pentru tehnologii care sprijină digitalizarea. Odată cu deschiderea de noi modalități de atac din cauza trecerii la munca la distanță, cheltuielile pentru securitate cibernetică continuă să crească. 61% dintre respondenți investesc în creștere în securitatea cibernetică, urmată îndeaproape de business intelligence și analiza datelor (58%) și servicii și soluții cloud (53%).
„Anul trecut, le-am spus responsabililor IT că succesul în 2020 înseamnă creșterea pregătirii atât a organizației IT, cât și a întreprinderii în ansamblu pentru a rezista la iminentele perturbări ale afacerii”, a spus domnul Rowsell-Jones. „Acest adevăr a lovit în plină forță organizațiile odată cu pandemia COVID-19. În 2021, CIO trebuie să se bazeze pe impulsul pe care l-au creat pentru întreprinderile lor și să continue să fie implicați în inițiative cu valoare mai mare și mai strategice. Cu cât CIO sunt mai performanți pentru afacere, cu atât mai mult le va cere compania anul viitor.”
Sursa: Gartner