Disponibilitatea crescută a vaccinurilor COVID-19 a îndepărtat cererea consumatorilor de PC-uri

Livrările de PC-uri la nivel mondial au totalizat 84,1 milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2021, marcând o creștere de 1% față de al treilea trimestru al anului 2020, conform rezultatelor preliminare ale Gartner, Inc. Pe măsură ce vaccinurile COVID-19 au devenit disponibile, cheltuielile consumatorilor și cele provenite din domeniul educației au fost redirecționate de la PC-uri către alte priorități, încetinind impulsul pe piață.

„Deoarece multe școli din întreaga lume s-au redeschis, nu mai era nevoie imediată de computere și Chromebookuri pentru a sprijini educația la domiciliu”, a spus Mikako Kitagawa, director de cercetare la Gartner.

„Cererea de PC-uri pentru afaceri a rămas puternică, condusă de redresarea economică în regiunile cheie și de revenirea unor lucrători la birouri”, a adăugat Kitagawa. „Cu toate acestea, creșterea PC-urilor de afaceri a fost concentrată pe segmentul desktop, deoarece lipsa semiconductoarelor a continuat să restricționeze livrările de laptopuri. Se așteaptă ca aceste deficiențe de componente să persiste în prima jumătate a anului 2022.”

Începând cu acest trimestru, Gartner a inclus Chromebookurile în rezultatele sale tradiționale pentru piața computerelor. Livrările de Chromebookuri au scăzut cu 17% în al treilea trimestru al anului 2021, din cauza scăderii cererii de pe piața educației. Acesta a fost primul declin de două cifre de la an la an al vânzărilor Chromebookului de la introducerea sa pe piață în 2011.

Primii trei furnizori de pe piața mondială a computerelor au rămas neschimbați de la an la an, Lenovo păstrând locul 1 în livrări.

După cinci trimestre consecutive de creștere de două cifre, creșterea Lenovo a fost temperată în al treilea trimestru al anului 2021. Lenovo a înregistrat o creștere în toate regiunile, cu excepția Japoniei, unde livrările au scăzut cu peste 50%, ca program guvernamental în regiune pentru achiziționarea de PC-uri pentru educație s-a încheiat. În general, livrările Lenovo au fost afectate negativ de încetinirea pieței de consum și de lipsa de aprovizionare pe piața companiilor. În același timp, Lenovo a beneficiat de cereri stabile de PC-uri de afaceri și a reușit să fie mai flexibil în a răspunde la lipsa componentelor datorită unui mix mai mare de producție internă.

HP a cunoscut al doilea trimestru consecutiv de scădere de la an la an, determinat de o scădere cu 30% a livrărilor în SUA, din cauza slăbirii cererii de Chromebookuri pe segmentul educațional. HP a continuat, de asemenea, să se confrunte cu probleme legate de lanțul de aprovizionare în acest trimestru: o întârziere majoră în livrarea comenzilor a determinat HP să rateze oportunitățile pe care le-au valorificat concurenții.

După ce a pierdut ritmul la începutul pandemiei, Dell a înregistrat rezultate puternice în al treilea trimestru al anului 2021, înregistrând al patrulea trimestru consecutiv de creștere de două cifre și atingând peste 15 milioane de unități livrate pentru prima dată. Concentrarea limitată a Dell pe piața consumatorilor a ajutat compania să fie mai puțin afectată de încetinirea cererii de computer pentru consumatori.

Apple a reușit în continuare să obțină o creștere de 7,4%, în ciuda unei piețe de consum slabe. PC-urile companiei bazate pe M1 au fost bine primite de către comunitatea de utilizatori, ceea ce a dus la creșterea numărului de unități livrate. Cu toate acestea, anticipând o potențială reîmprospătare a produsului în lunile următoare, unii cumpărători Apple au pus în așteptare achizițiile de laptopuri, ceea ce a afectat negativ volumele de livrări 3Q21.

Evoluții regionale

După cinci trimestre consecutive de creștere de două cifre, piața computerelor din SUA a scăzut în general cu 8,8% în al treilea trimestru al anului 2021. Livrările de computere desktop au crescut cu 8% datorită cererilor ascendente de pe piața de afaceri, dar slăbiciunea de pe piața computerelor de consum a continuat. În ciuda vânzărilor din perioada de începere a noului an școlar și a completării stocurilor pentru vânzarea cu amănuntul, atât livrările de laptopuri, cât și cele de Chromebook au scăzut cu aproximativ 10% de la an la an în SUA.

„Raportul dispozitiv-elev pe piața educațională din SUA începe să se apropie de 1:1, ceea ce a încetinit ritmul de creștere incrementală”, a spus Kitagawa.

Dell și-a asigurat primul loc pe piața computerelor din SUA pe baza livrărilor cu o cotă de piață de 26,1%. HP a urmat cu 24,5% din piața computerelor din SUA (a se vedea tabelul 2).

Piața de computere din regiunea EMEA a crescut cu 11,8% de la an la an, la 23,5 milioane de unități, reflectând, de asemenea, o imagine mixtă a cererii puternice a afacerilor și a slăbirii cererii consumatorilor. Computerele desktop au arătat o creștere robustă de 23% față de an.

Cu excepția Japoniei, piața PC-urilor din Asia Pacific a crescut cu 5,7% față de anul anterior, al șaselea trimestru consecutiv de creștere. În ciuda impactului variantei Delta, țările din Asia Pacific au revenit în mare măsură la normal, deci există o creștere mai puțin incrementală pe piața computerelor din cauza efectelor pandemice inițiale. Cu toate acestea, piața japoneză a computerelor a înregistrat o scădere semnificativă față de acum un an. În plus față de sfârșitul programului guvernamental care a finanțat achizițiile de dispozitive educaționale, reticența companiilor japoneze de a adopta o abordare de lucru hibridă a influențat semnificativ și creșterea generală a pieței.

„Spre deosebire de companiile din Europa de Vest și America de Nord, cele japoneze nu sunt motivate să actualizeze laptopurile pentru lucrul hibrid, deoarece multe companii au oprit deja lucrul la distanță în totalitate sau intenționează să îi pună capăt în timp ce redeschid birourile”, a spus Kitagawa.

Privind în viitor, al patrulea trimestru al anului 2021 va avea loc lansarea globală a Microsoft Windows 11, prima actualizare majoră a sistemului de operare de la Microsoft din 2015. Se așteaptă ca lansarea Windows 11 să aibă un impact imediat limitat pentru piața de afaceri pe măsură ce PC-urile de clasă enterprise vor continua să fie disponibile în continuare cu Windows 10 până în 2023. Gartner prezice că până la începutul anului 2023, mai puțin de 10% din noile PC-uri enterprise vor fi livrate cu Windows 11. În ansamblu, datele Gartner indică faptul că livrările de PC din viitorul sezon al vacanțelor vor fi mai reduse decât în urmă cu un an, cererea fiind determinată în mare parte de înlocuiri, mai degrabă decât de achiziții noi.

Sursa: Gartner