Cloud ERP, analiza avansată a datelor (Advanced Data Analytic) și stocarea datelor sunt cele mai probabile investiții tehnologice emergente pentru finanțarea corporativă până în 2024

Un studiu realizat pe 167 de organizații financiare în noiembrie 2020 a arătat o intenție larg răspândită de a investi în tehnologii emergente în următorii trei ani, planificarea resurselor întreprinderii în cloud (ERP) fiind cea mai populară alegere, potrivit Gartner.

„Multe organizații financiare încearcă să descopere peisajul digital și modalitățile de a identifica și folosi oportunități de economisire a costurilor pentru a aloca mai multă finanțare inițiativelor digitale”, a declarat Dan Garvey, vicepreședinte Gartner pentru zona de Finance. „La fel ca în cazul multor funcții de afaceri, COVID-19 a accelerat ritmul investițiilor financiare în transformarea digitală.”

În timp ce transformarea digitală a fost o prioritate majoră pentru organizațiile financiare în trecut, ritmul transformării s-a schimbat. „Investițiile digitale și transformarea nu mai sunt lucruri pe care CFO le poate aborda și aștepta să vadă evoluția, apoi să aloce mici investiții. Acum este un moment critic, iar directorii financiari trebuie să acționeze rapid”, a spus dl Garvey.

Analiza avansată a datelor, stocarea datelor și automatizarea proceselor robotizate (RPA) au fost toate domeniile cele mai probabil a fi supuse investițiilor în următorii trei ani, în timp ce inteligența artificială (AI) și blockchain au fost răspunsuri mai puțin frecvente.

Figura 1. Probabilitatea investiției în tehnologii emergente în următorii trei ani

N = 167; Sursa: Gartner (noiembrie 2020)

„Nu este surprinzător să vezi ERP cloud ca alegere de top pentru organizațiile de finanțare, deoarece este o tehnologie matură, cu beneficii clar stabilite, care oferă o evadare din sistemele ERP <<monolitice>> de odinioară”, a spus Garvey. „Analiza avansată a datelor, stocarea datelor și RPA sunt, de asemenea, toate tehnologii consacrate, cu cazuri de utilizare bine dovedite în finanțe.”

AI și blockchain, totuși, nu sunt atât de bine stabilite și pentru multe organizații financiare ar pune probleme mai mari de implementare și o rentabilitate mai puțin sigură a investiției. Mai mult, este posibil să obțineți o oarecare expunere la beneficiile potențiale ale AI fără a investi direct.

„Multe oferte ERP în cloud și servicii de analiză avansată oferă din ce în ce mai multe capabilități de AI încorporate, ceea ce rezolvă perfect multe provocări legate de integrare și expertiză internă”, a spus Garvey. „Nu există nicio îndoială asupra potențialului de a-ți construi propria AI, dar este organizația financiară capabilă să realizeze acest potențial?”

Blockchain are, de asemenea, un mare potențial de transformare, dar în prezent, cazurile de utilizare sunt, de asemenea, limitate și nu se aplică pentru cea mai mare parte a activității pe care o desfășoară organizația financiară. Dimensiunea afacerii în venituri se corelează strâns cu tendința sa de a investi în AI, Blockchain sau Internet of Things (IoT).

„Acest lucru este probabil parțial din cauza sofisticării infrastructurii IT a unei organizații”, a spus Garvey. „Este puțin probabil ca implementarea AI, blockchain sau IoT să fie simplă și există alte proiecte mai accesibile pentru majoritatea organizațiilor financiare care doresc să obțină câștiguri semnificative cu tehnologiile emergente.”

Sursa: Gartner