Tehnologii de distanțare socială, Composable Enterprise, proiectare asistată de AI (AI-Assisted Design), confidențialitate diferențială (Differential Privacy) și senzori biodegradabili se numără printre tehnologiile-cheie de urmărit

Cele 30 de tehnologii definite ca obligatoriu de urmărit de către Gartner în ediția 2020 a Hype Cycle for Emerging Technologies includ tehnologii care permit crearea unei organizații compozibile, care aspiră la recâștigarea încrederii societății în tehnologie și care alterează starea creierului tău.

„Tehnologiile emergente sunt prin natura lor perturbatoare, dar avantajul competitiv pe care îl oferă nu este încă prea cunoscut sau dovedit pe piață. Majoritatea vor acea nevoie de mai mult de cinci ani, iar unele mai mult de 10 ani, pentru a ajunge pe Platoul Productivității. Dar unele tehnologii din Hype Cycle se vor maturiza pe termen scurt, iar liderii inovației tehnologice trebuie să înțeleagă oportunitățile acestor tehnologii, în special cele cu impact asupra transformării sau cu impact ridicat”, a declarat Brian Burke, vicepreședinte de cercetare la Gartner.

De exemplu, pașapoartele de sănătate și tehnologiile de distanțare socială, ambele legate de pandemia COVID-19, evoluează rapid pe Hype Cycle și au un impact ridicat. Tehnologiile intră rar în Hype Cycle în punctul în care au intrat în el tehnologiile de distanțare socială, însă aceste tehnologii au primit o atenție extraordinară în mass-media, în principal din cauza preocupărilor de confidențialitate. Pașapoartele de sănătate sunt, de asemenea, neobișnuite, deoarece tehnologiile cu o penetrare a pieței de 5-20% sunt rareori introduse, însă această tehnologie, necesară pentru accesul la spațiile publice și transportul din China (Health Code) și India (Aarogya Setu), este folosită de sute de milioane de oameni din aceste țări. Se preconizează că ambele tehnologii vor atinge platoul productivității în mai puțin de doi ani.

Hype Cycle pentru tehnologii emergente este unic printre majoritatea Gartner Hype Cycle, deoarece acumulează informații de la peste 1.700 de tehnologii într-un set succint de 30 de tehnologii și tendințe emergente. Acest Hype Cycle se concentrează în mod special pe setul de tehnologii care promit să ofere un grad ridicat de avantaj competitiv în următorii cinci până la 10 ani.


Hype Cycle pentru Emerging Technologies, 2020
Sursa: Gartner (august 2020)

Cinci tehnologii emergente

”Eul” digital – Tehnologia devine din ce în ce mai integrată cu oamenii pentru a crea noi oportunități de reprezentare digitală a lor, cum ar fi pașapoartele digitale și tehnologiile de distanțare socială. Gemenii digitali ai oamenilor oferă modele de indivizi pe care îi pot reprezenta atât în ​​spațiul fizic, cât și în cel digital. Modul în care oamenii interacționează cu lumea digitală se deplasează, de asemenea, dincolo de ecrane și tastaturi, pentru a utiliza o combinație de modalități de interacțiune (de ex. voce, vizual, gest) și chiar modificând creierul nostru.

Tehnologiile de urmărit includ tehnologii de distanțare socială, pașapoarte de sănătate, gemeni digitali ai persoanei, gemeni cetățenești, multiexperiență și BMI bidirecțional (brain machine interface – interfață mașină creier).

Arhitecturi compozite – Composable Enterprise este proiectată pentru a răspunde necesităților de afaceri care se schimbă rapid, cu capacități de afaceri predefinite construite pe o structură de date flexibilă. O arhitectură compozită este implementată cu soluții compuse din capacități de afaceri predefinite. Inteligența încorporată este descentralizată și se extinde până la dispozitivele edge și la utilizatorul final.

Pentru a deveni mai agile, organizațiile trebuie să urmărească următoarele tehnologii: Composable Enterprise, capacități de afaceri predefinite, data fabric, 5G privat, inteligență artificială (AI) încorporată și computere single-board pentru edge.

AI formativă – Acesta este un set de AI emergente și tehnologii conexe care se pot schimba dinamic pentru a răspunde la variații ale situațiilor. Unele dintre aceste tehnologii sunt folosite de dezvoltatorii de aplicații și de designerii UX pentru a crea noi soluții prin utilizarea instrumentelor ce folosesc AI. Alte tehnologii permit dezvoltarea de modele AI care pot evolua dinamic pentru a se adapta în timp. Cele mai avansate pot genera modele complet noi care sunt orientate spre rezolvarea problemelor specifice.

Companiile care doresc să exploreze limitele AI ar trebui să ia în considerare proiectarea asistată de AI, dezvoltarea augmentată prin AI, ontologii și grafice, small data, AI compozită, ML adaptiv, învățare auto-supervizată, AI generativă și rețele adversare generative (Generative Adversarial Networks).

Încrederea algoritmică – Modelele de încredere bazate pe autoritățile responsabile sunt înlocuite cu modele algoritmice de încredere pentru a asigura confidențialitatea și securitatea datelor, sursa activeșor și identitatea persoanelor și a lucrurilor. Încrederea algoritmică (algorithmic trust) ajută organizațiile să se asigure că nu vor fi expuse riscului și costurilor induse de pierderea încrederii clienților, angajaților și partenerilor lor.

Tehnologiile emergente legate de încrederea algoritmică includ Secure Access Service Edge (SASE), confidențialitatea diferențială, proveniența autentificată, Bring Your Own Identity, AI responsabilă și AI explicabilă.

Dincolo de siliciu – De mai bine de patru decenii, Legea lui Moore (numărul de tranzistoare dintr-un circuit integrat dens se dublează aproximativ la fiecare doi ani) a ghidat industria IT. Pe măsură ce tehnologia se apropie de limitele fizice ale siliciu, noile materiale avansate creează oportunități avansate pentru a face tehnologiile mai rapide și în formate mai mici.

Tehnologiile critice care trebuie luate în considerare includ DNA computing, senzori biodegradabili și tranzistoare pe bază de carbon.

Sursa: Gartner