Cheltuielile IT la nivel mondial sunt se vor plasa în jurul valorii de 3.500 miliarde USD în 2020, cu o scădere de 7,3% față de 2019, conform ultimelor prognoze date publicității de compania de cercetare de piață Gartner. În timp ce economia globală este de așteptat să înregistreze o recuperare în „V”, cheltuielile IT vor experimenta o recuperare mai accentuată.

„Cheltuielile totale pentru IT sunt estimate să scadă brusc în 2020, dar se vor recupera într-o manieră mai rapidă și mai lină decât economia”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Cu toate acestea, companiile nu se pot întoarce la procesele anterioare care sunt acum depășite din cauza perturbării fluxurilor lor principale de venituri în timpul pandemiei. De la cinematografe la bănci, COVID-19 obligă toate organizațiile să devină creative și să se mențină pe linia de plutire fără a interacționa fizic cu clienții lor. În speță, directorii IT cu mai puțini bani disponibili imediat ar trebui să se orienteze mai mult către digitalizare decât au anticipat inițial la începutul anului 2020”, a adăugat Lovelock.

Cheltuielile IT totale vor atinge 3.500 miliarde USD în 2020, toate segmentele înregistrând o scădere în 2020, așa cum reiese din tabelul de mai jos. Segmentul cel mai afectat va fi cel al dispozitivelor (Devices), deoarece reducerea generală a costurilor va continua să reducă semnificativ cheltuielile destinate acestora pe parcursul anului 2020. Se estimează că cheltuielile cu dispozitivele vor scădea cu 16,1% în 2020. Lucrul de la domiciliu a generat un spor temporar în achiziționarea de dispozitive, pe parcursul perioadei în care companiile implementau planuri de continuitate a afacerii ca răspuns pentru pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, nu este de așteaptat ca volumul cheltuielilor din segmentul dispozitivelor să revină în curând la nivelul înregistrat în 2019.Gartner identifică răspunsul la situația de pandemie în trei faze și pe măsură ce companiile intră în cea de-a doua fază – Recovery – vor avea un backlog de proiecte IT, dar și mai puțini bani pentru a-i investi în acestea. Drept urmare, directorii IT se vor orienta către cheltuieli pe bază de abonament în ceea ce privește produsele și servicii cloud pentru a reduce costurile inițiale. Se preconizează că Infrastructure-as-a-service (IaaS) va crește cu 13,4% la 50,4 miliarde USD în 2020 și cu 27,6% la 64,3 miliarde USD în 2021. Cerințele continue de soluții de lucru colaborativ vor stimula cheltuielile susținute pentru utilizatorii finali în conferințe bazate pe cloud, care este proiectat să crească cu 46,7% în 2020, conform ultimelor prognoze.

„Odată cu relaxarea restricțiilor de blocare la domiciliu, multe companii vor reveni în curând la un nivel mai ridicat de certitudine a veniturilor, permițând ca unele restricții ale fluxurilor de numerar să se diminueze, iar directorii IT să reia cheltuielile. Această pauză și repornire va împinge creșterea din 2020 și în 2021. Revenirea lină a cheltuielilor IT de top maschează o recuperare foarte turbulentă în unele țări, industrii și piețe”, a spus Lovelock.

Sursa: Gartner