Conform celei mai recente prognoze a Gartner, cheltuielile IT în EMEA vor totaliza 1.075 de miliarde de dolari în 2021, înregistrând o creștere de 2,8% față de 2020. Cheltuielile IT din regiune vor marca un recul important în anul în curs datorită condițiilor economice rezultate în urma pandemiei de coronavirus și vor scădea cu 6,5%.

„Efectele combinate ale Brexitului și ale efectelor COVID-19 vor determina scăderea cheltuielilor IT în EMEA în 2020”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Înainte de pandemie, majoritatea organizațiilor și-au avansat strategiile digitale într-un ritm constant. Calea de urmat în 2021 pentru organizații este să crească, mai degrabă decât să scadă, viteza inițiativelor lor de afaceri digitale și să finanțeze acele inițiative prin deturnarea de fonduri din alte domenii ale IT.”

Se preconizează că volumul cheltuielilor pentru toate segmentele vor scădea în 2020. Cu toate acestea, în 2021, pe măsură ce organizațiile încep să își reconfigureze modelele de afaceri și operaționale pentru o nouă realitate, companiile își vor crește nivelul de cheltuieli și vor schimba domeniile în care cheltuiesc.Cum vor proceda în 2021 organizațiile EMEA pentru achiziția de tehnologii

Organizațiile trebuie să răspundă efectelor cauzate de COVID-19 în sănătatea publică. O parte a acestor eforturi se vor îndrepta către achiziția de dispozitive. Cheltuielile pentru dispozitive ale organizațiilor din regiunea EMEA vor trece de la un declin de 15,1% 2020 la o creștere de 1,7% în 2021. Cheltuielile cu notebook-uri subțiri și ușoare vor înregistra un ritm de creștere de 10%, iar cheltuielile pentru desktop-as-a-service vor cunoaște o creștere abruptă de 60% în EMEA în 2021.

„Pandemia i-a obligat pe angajatori să adopte munca la distanță, transformând-o într-o politică strategică a forței de muncă”, a spus Ranjit Atwal, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Computerele mobile sunt o necesitate pentru munca de la distanță, iar organizațiile EMEA își vor concentra din nou cheltuielile pe computerele mobile.”

Viteza cu care are loc migrarea către lucrul de la distanță variază considerabil în întreaga lume, în funcție de adoptarea IT, cultura și mixul industriilor. SUA va fi lider în ierarhia lucrului de la distanță în 2021, reprezentând 52% din totalul forței de muncă. În toată Europa, lucrătorii de la distanță din Marea Britanie vor reprezenta 48% din forța de muncă în 2021, în timp ce în Germania și Franța numărul acestora va reprezenta 38%, respectiv 34% din total.

Investițiile în furnizarea de tehnologii pentru a sprijini lucrătorii de la distanță vor alimenta cheltuielile pentru aceste tehnologii în EMEA cu 5% în 2021. Organizațiile din regiunea EMEA își vor crește cheltuielile totale pentru platforme de colaborare și conținut (17%), software de securitate (11%) și comunicații unificate prin conferințe cloud (4%) în 2021.

Sursa: Gartner