Investițiile în infrastructura de rețea 5G vor atinge 21,3% din totalul celor pentru infrastructura wireless

Veniturile pieței infrastructurii de rețea 5G la nivel mondial aproape se vor dubla în 2020, ajungând la 8,1 miliarde de dolari, conform ultimelor prognoze date publicității de Gartner. Se estimează că veniturile totale ale pieței de infrastructură wireless vor scădea de 4,4% la 38,1 miliarde USD în 2020, în timp ce investițiile efectuate de furnizorii de servicii de comunicații (CSP) în infrastructura de rețea 5G au reprezentat 10,4% din veniturile totale ale infrastructurii wireless în 2019. Această cifră va atinge 21,3% în 2020.

„Investițiile în infrastructura wireless continuă să crească avânt, deoarece un număr tot mai mare de furnizori de servicii de comunicații acordă prioritate proiectelor 5G prin reutilizarea activelor curente, inclusiv lățimile de bandă ale spectrului radio, stațiile de bază, rețeaua de bază și rețeaua de transport, iar cheltuielilor pentru LTE/4G le comută în modul de întreținere”, a spus Kosei Takiishi, director de cercetare senior la Gartner. „Cei care se află printre primele companii care adoptă 5G devin o concurență mai mare în rândul furnizorilor de servicii de comunicații. În plus, guvernele și autoritățile de reglementare încurajează dezvoltarea rețelei mobile și mizează că va fi un catalizator și un multiplicator pentru creșterea economică pe scară largă în multe industrii.”

Creșterea concurenței în rândul furnizorilor de servicii de comunicații determină accelerarea ritmului adopției 5G. Noul ecosistem O-RAN (open radio access network – rețea de acces radio deschis) și vRAN (RAN virtualizat) ar putea pune capăt blocajului actual al producătorilor și ar promova adoptarea 5G prin furnizarea de produse eficiente din punct de vedere al costurilor și în viitor. Gartner preconizează că furnizorii de servicii de comunicații din Greater Chinei (China, Taiwan și Hong Kong), piața matură din regiunea Asia/Pacific, America de Nord și Japonia vor atinge un grad de acoperire 5G de 95% din populație până în 2023.„În pofida ratelor de creștere a investițiilor în 5G ușor mai scăzute în 2020, din cauza crizei COVID-19 (cu excepția Greater China și Japonia), furnizorii de servicii de comunicații din toate regiunile își orientează rapid cheltuielile pentru a construi rețelele 5G și platformele 5G,” a spus domnul Takiishi.

Pe termen scurt, Greater China conduce lumea în dezvoltarea 5G, 49,4% din investițiile mondiale din 2020 fiind atribuite regiunii. Infrastructura rentabilă fabricată în China, alături de sponsorizarea statului și barierele de reglementare reduse deschid calea pentru majoritatea furnizorilor de servicii de comunicații din China să construiască rapid și să extindă acoperirea 5G. „Cu toate acestea, alte națiuni care adoptă timpuriu noile tehnologii nu sunt departe în urmă,” a spus domnul Takiishi.

Gartner se așteaptă ca investițiile în 5G să recupereze modest în 2021, deoarece furnizorii de servicii de comunicații încearcă să valorifice comportamentele schimbate provocate de dependența ridicată a populațiilor de rețelele de comunicații. Investiția în 5G o va depăși pe cea în LTE/4G în 2022.

Furnizorii de servicii de comunicații vor adăuga treptat capabilități de sine stătătoare (stand-alone – SA) rețelelor lor 5G care nu sunt de sine stătătoare (non-stand-alone – NSA), iar Gartner prevede până în 2023, 15% dintre furnizorii de servicii de comunicații din întreaga lume vor opera rețele 5G de sine stătătoare care nu se bazează pe infrastructura de rețea 4G. Acest lucru va devia rapid investițiile wireless departe de LTE/4G, iar cheltuielile pentru vechea infrastructură RAN vor scădea rapid.

Sursa: Gartner