Cheltuielile la nivel mondial pentru tehnologia și serviciile de securitate a informațiilor și de gestionare a riscurilor vor continua să crească pe parcursul anului 2020, deși cu un ritm mai mic decât cel prevăzut anterior, potrivit companiei de cercetare de piață Gartner.

Cheltuielile cu securitatea informației vor crește cu 2,4% conform estimărilor cercetătorilor companiei și vor ajunge la 123,8 miliarde USD în 2020. Această evoluție este în scădere față de prognoza de creștere de 8,7% publicată în actualizarea din decembrie 2019. Pandemia de coronavirus determină cererea pe termen scurt în domenii precum adoptarea serviciilor cloud, tehnologiile de lucru la distanță, precum și datorită măsurilor de eficientizare a costurilor.

„La fel ca și alte segmente de IT, ne așteptăm ca securitatea să fie afectată negativ de criza COVID-19”, a declarat Lawrence Pingree, vicepreședinte al Gartner. „În general, pe parcursul anului 2020 ne așteptăm la o pauză și la o reducere a creșterii atât în ceea ce privește software-ul de securitate, cât și serviciile asociate.

„Cu toate acestea, există câțiva factori în favoarea unor segmente de piață de securitate, cum ar fi ofertele și abonamentele bazate pe cloud, care sunt susținute de modelul de cerere sau de livrare. Unele cheltuieli pentru securitate nu vor fi discreționare, iar tendințele pozitive nu pot fi ignorate”, a spus el.Trecerea continuă la un model de livrare bazat pe cloud face ca piața de securitate să fie ceva mai rezistentă la o criză, cu o penetrare medie de 12% din implementările globale de securitate bazate pe cloud în 2019, potrivit cercetărilor Gartner. Modelele de livrare bazate pe cloud au ajuns cu mult peste 50% din implementările pe piețe cum ar fi securizarea serviciilor de e-mail și gateway-uri web.

Echipamentele de securitate în rețea, inclusiv firewall-urile, sistemele de prevenire și detecție a intruziunilor (IDPS) vor fi cel mai grav afectate de reducerile de cheltuieli din acest an. De asemenea, se estimează o scădere a cheltuielilor consumatorilor individuali pentru software-ul de securitate în 2020.