Cheltuielile IT la nivel mondial vor totaliza 3,8 trilioane de dolari în 2021, o creștere de 4% față de 2020, conform estimărilor date recent publicității de Gartner.
„În cei 25 de ani în care Gartner prognozează cheltuielile IT, nu a existat niciodată o piață cu atâta volatilitate”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Deși au existat factori de stres unici impuși tuturor industriilor pe măsură ce se desfășoară pandemia în curs, organizațiile care aveau deja un grad mai avansat de digitalizare în criză se descurcă mai bine și vor continua să prospere până în 2021.”
Se estimează că toate segmentele de cheltuieli IT vor înregistra scăderi în 2020. Se așteaptă ca software-ul pentru întreprinderi să aibă cel mai puternic recul în 2021 (7,2%), datorită accelerării eforturilor de digitalizare de către companiile care susțin forța de muncă la distanță, furnizează servicii virtuale, cum ar fi educația la distanță sau telemedicină, și folosesc hiperautomatizarea pentru a se asigura că cerințele specifice generate în perioada de pandemie sunt îndeplinite.
Cheltuielile pentru sistemele de centre de date vor înregistra cea de-a doua cea mai mare creștere în 2021, de 5,2%, deoarece hiperscalerele accelerează construirea centrelor de date globale și organizațiile obișnuite reiau planurile de extindere a centrelor de date, permițând personalului să revină fizic înapoi în birouri.
În ciuda creșterii activității cloud în 2020, pe măsură ce organizațiile au trecut la un mediu de lucru la distanță, cheltuielile cu serviciile cloud pentru întreprinderi – care se încadrează în mai multe categorii – nu se vor reflecta în veniturile furnizorilor până în 2021.
„Reducerea cheltuielilor care a avut loc aproximativ din aprilie până în august a acestui an, împreună cu campaniile „încearcă înainte de a cumpăra” derulate de furnizorii de servicii cloud, amână veniturile din cloud din 2020”, a spus dl Lovelock. „Cloud-ul a trecut un examen anul acesta – a funcționat pe tot parcursul pandemiei, a crescut și s-a redus ca amploare. Acest lucru va permite penetrarea accelerată a cloud-ului până în 2022.”
„Având în vedere incertitudinea veniturilor care promovează numerarul de la statutul de rege la cel de împărat, responsabilii IT acordă prioritate proiectelor în care timpul necesar pentru valorificarea investiției este cel mai mic”, a spus dl Lovelock.
„Companiile au mai multe de făcut la capitolul IT și mai puțini bani ca să le facă, așa că reduc bugetele din zonele pe care și le pot permite, cum ar fi reîmprospătarea telefoanelor mobile sau a imprimantelor, motiv pentru care va exista o creștere mai mică a segmentelor de dispozitive și servicii de comunicații”, a adăugat domnul Lovelock. „În schimb, CIO cheltuie mai mult în domenii care își vor accelera activitatea digitală, cum ar fi IaaS sau software-ul de gestionare a relației cu clienții.”
Mergând mai departe, transformarea digitală nu va fi supusă aceleiași justificări ROI pe care a fost pre-pandemică, deoarece mandatul pentru componenta IT transformându-se în asigurarea supraviețuirii afacerii, mai degrabă decât contribuția la creșterea acesteia.
Sursa: Gartner