Cheltuielile IT în EMEA sunt estimate să totalizeze 1,3 trilioane USD în 2022, o creștere de 4,7% față de 2021, conform ultimei prognoze a Gartner. Rata de creștere în 2022 va fi mai lentă decât în ​​2021, când se preconizează că în regiunea EMEA cheltuielile IT vor crește cu 6,3 %.

Cea mai mare schimbare va fi modul în care IT este finanțat, nu neapărat cât de mult este finanțat. „IT-ul face tranziția de la sprijinirea afacerii la a fi parte din afacere – ceea ce înseamnă că cheltuielile pentru tehnologie trec de la un cost de operațiuni (de vânzare, general și administrativ – SGA) la un cost al veniturilor (COR) sau, eventual, costul mărfurilor vândute (COGS),” a spus John Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „CIO trebuie să găsească un echilibru între a face economii și a extinde veniturile.”

Cheltuielile cu cloud-ul vor reprezenta 12,5% din totalul cheltuielilor IT ale companiilor din zona enterprise în 2022

În EMEA, se estimează că volumul cheltuielilor cu software-ul companiilor din zona enterprise vor avea cea mai mare creștere în 2022, determinate de creșterea cheltuielilor pentru cloud (vezi tabelul 1). „De la începutul pandemiei, livrarea în cloud a demonstrat elasticitate și flexibilitate. S-a extins atunci când a fost nevoie și s-a redus când a fost necesar”, a spus Lovelock. „CIO vor folosi din ce în ce mai mult alternative cloud pentru a asigura cel mai rapid timp pentru a demonstra valoarea investițiilor lor IT.”

Analiştii Gartner estimează că cheltuielile pentru cloud ale companiilor din zona enterprise vor reprezenta 12,5% din totalul cheltuielilor IT ale acestora în 2022. Infrastructur-as-a-Service (IaaS) şi Desktop-as-a-Service (DaaS) sunt de aşteptat să fie cele două segmente în care organizaţiile EMEA îşi vor creşte cheltuielile cel mai mult în 2022, realizând o creștere de 32,3%, respectiv 31,1%.

„Apariția software-ului de aplicații pentru companiilor din zona enterprise, a software-ului de infrastructură și a serviciilor gestionate și a serviciilor de infrastructură cloud demonstrează că afacerea digitală nu este doar o tendință de unul sau doi ani, ci este sistemică și pe termen lung”, a spus Lovelock.

După o creștere de două cifre a cheltuielilor pentru dispozitive în 2021, cheltuielile sunt de așteptat să scadă în 2022, segmentul crescând cu 0,7% de la an la an. Pachetul de dispozitive al angajaților de PC-uri, tablete, laptopuri și telefoane mobile continuă să fie optim pentru munca hibridă, permițând amplasarea în mai multe locații și productivitatea flexibilă a afacerii angajaților.

Creșterea cheltuielilor IT în Marea Britanie în 2022 se estimează că va fi mai mare decât creșterea totală a cheltuielilor IT în EMEA

În Marea Britanie, cheltuielile pentru IT vor ajunge la 223,3 miliarde USD în 2022, o creștere de 6% față de 2021. Aceasta este mai mare decât creșterea estimată de 4,7% a cheltuielilor totale pentru IT din EMEA în 2022. „Organizațiile din Marea Britanie sunt pe cale să-și crească cheltuielile IT cu 14,4 miliarde de dolari în 2022, ceea ce reprezintă un volum mai mare decât Franța, Germania, Italia și Turcia la un loc”, a spus Lovelock. „Lucrul de la distanță, educația la distanță și telesănătatea susțin cheltuielile IT guvernamentale, educație și asistență medicală, care se numără printre industriile de vârf în creștere din Regatul Unit.”

Cheltuielile IT din Germania sunt pe cale să atingă 167,3 miliarde USD în 2022, o creștere de 4,4% față de 2021. Se estimează că cheltuielile cu software-ul pentru companiile din zona enterprise vor fi segmentul cu cea mai mare creștere în 2022 și ulterior.

În 2021, organizațiile din Germania își vor concentra cheltuielile pe dispozitive pentru a răspunde la accelerarea lucrului la distanță și a educației la distanță. Se estimează că cheltuielile pentru dispozitive vor crește cu 18% în 2021 și vor rămâne ridicate, ajungând la 24,2 miliarde USD în 2022.

Sursa: Gartner