Asia-Pacific va rămâne epicentrul oportunităților de creștere pentru producătorii de roboți, cu venituri de piață estimate la 25,08 miliarde de dolari până în 2024

O analiză recentă realizată de compania de cercetare Frost & Sullivan constată că piața globală de robotică industrială va atinge venituri de 38,3 miliarde de dolari în 2024 de la 22,2 miliarde de dolari în 2020 cu un CAGR de 12,2%. Deși industria a fost restrânsă de pandemia COVID-19 și incertitudinea din industria auto, se așteaptă ca cererea în creștere din alte sectoare cu ritm de dezvoltare ridicat să o propulseze în următorii cinci ani. Industria farmaceutică va fi segmentul cu cea mai rapidă creștere, cu un CAGR de 17,2% din 2019 până în 2024, ajungând la 3,33 milioane de dolari până la sfârșitul perioadei prognozate, urmat de cea a alimentelor și băuturilor (Food & Beverage) și cea a echipamentelor electrice și electronice, extinzându-se cu 15,8% și respectiv 15,1 %,.

Asia-Pacific continuă să domine piața globală a roboticii industriale și se estimează că veniturile vor depăși 25,08 miliarde de dolari până în 2024, China, Japonia și Coreea de Sud dictând ritmul. Regiunea europeană este a doua ca importanță, propulsată de industria auto și Germania – a cincea țară ca mărime la nivel mondial pentru robotica industrială. Tendința continuă din America de Nord de automatizare a producției și menținerea internă a tuturor operațiunilor de fabricație o situează pe a treia poziție, cu venituri prognozate de 6,19 miliarde de dolari până în 2024.

„Lupta globală împotriva pandemiei COVID-19 s-a dovedit a fi un caz de utilizare puternic pentru roboții industriali, ceea ce a contribuit la asigurarea continuității afacerii”, a declarat Nandini Natarajan, Industry Analyst, Frost & Sullivan. „În timp ce 2020 a fost martor la investiții reduse în robotică, cererea de roboți industriali va crește brusc începând cu 2021. Introducerea roboților cu costuri reduse și a modelelor de afaceri inovatoare, cum ar fi Robots-as-a-Service (RaaS), sunt de așteptat să stimuleze cererea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). ”

Natarajan a adăugat: „Roboții colaborativi (cobots) se confruntă cu o creștere rapidă a pieței datorită utilității lor, ușurinței de instalare și prețului în scădere constantă, făcându-i o soluție accesibilă și viabilă pentru o gamă largă de aplicații. Acesta va fi segmentul cu cea mai rapidă creștere până în 2024, înregistrând un CAGR de 32,8% (2019-2024) și atingând 1,78 milioane de dolari în venituri globale. Progresele în tehnologia 5G și edge computing vor fi esențiale în dotarea cobotilor cu flexibilitate îmbunătățită și implementare mai ușoară.”

Pentru oportunități suplimentare, participanții la piață ar trebui să exploreze aceste recomandări strategice:

  • Viziune încorporată și Machine Learning în robotică: sistemele încorporate trebuie să fie ușoare, să consume mai puțină energie și să fie adaptabile pentru a fi adaptate/integrate cu orice sistem robotizat. Producătorii trebuie să integreze tehnologii avansate de susținere precum percepția 3D și deep machine learning pentru a permite noi aplicații de viziune automată.
  • Sisteme de prindere pentru roboții inteligenți pentru o colaborare sigură cu lucrătorii umani: roboții au devenit mai colaborativi cu forța de muncă umană în loc să-i înlocuiască, așa cum a fost cazul înainte. Prin urmare, este necesar să se proiecteze sistemele de prindere pentru roboți care să fie mai colaborative și mai sigure. Furnizorii de instrumente End-of-arm tooling (EOAT) vor trebui să dezvolte prototipuri de roboți cu senzori avansați care pot detecta prezența și mișcarea lucrătorilor umani.
  • 5G și Edge AI pentru independența roboților și flexibilitatea aplicațiilor în timp real: în timp ce 5G va oferi beneficii precum latența scăzută și luarea deciziilor în mișcare, Edge AI va permite roboților să efectueze procesarea datelor pe mașină fără a mai fi nevoie de transferul datelor către și dinspre cloud. Va exista o cerere imensă de procesare locală sigură a datelor mai aproape de robot.

Sursa: Frost & Sullivan