Specialiștii SafetyDetectives.com au postat pe blogul organizației o analiză detaliată asupra fenomenului ransomware și a tendințelor identificate pentru anul în curs.

Fiind instrument de atac în continuă evoluție, chiar și cea mai simplă formă de ransomware poate aduce costuri semnificative de timp și bani, dar atacurile mai severe pot provoca daune de amploare sau chiar distruge complet o companie, nescutind pe nimeni – nici măcar organizații mari, proeminente. Companiile și utilizatorii nepregătiți pot pierde rapid volume mari de date și bani în urma acestor atacuri. Acest lucru este deosebit de periculos în aceste zile de incertitudine economică, deoarece atât persoanele fizice, cât și companiile încearcă să-și gestioneze și să-și atenueze riscurile în timp ce planifică din timp măsurile de securitate.

Nu există o victorie ușoară în războiul împotriva extorsiunii cibernetice, iar singura modalitate de a face față acestei amenințări este să aveți mai întâi informații adecvate – înțelegerea modului în care funcționează ransomware-ul, pe cine vizează, cum și unde.

Următoarele fapte, statistici și tendințe vă vor ajuta să vă dați seama cât de iminentă este amenințarea de răscumpărare pentru afacerea și viața personală.

Plata medie a răscumpărării a crescut treptat de-a lungul anilor, înainte de a scădea ușor în 2020. Se estimează că răscumpărarea medie va depăși 6.000 USD în 2021.

În timp ce câteva mii de dolari pot părea nesemnificative pentru companiile mai mari, atacurile de răscumpărare pot produce daune semnificative pentru companiile mai mici care nu își permit să-și piardă datele. Amintiți-vă că hackerii au tendința de a duplica atacurile de succes și de a lovi victimele mereu.

Unii hackeri chiar corup și șterg fișierele unei companii în timp ce așteaptă plata răscumpărării, doar pentru a arăta că sunt serioși. Indiferent de acțiunile criminalului cibernetic, costul real al ransomware-ului este mult mai mare decât plata făcută.

Extorcarea digitală de către hackeri provoacă în cele din urmă mai multe daune bănești decât ceea ce ar putea obține hackerii în urma unui atac. Majoritatea companiilor spun că au suferit pierderi de date și au înregistrat perioade extinse de nefuncționare ca urmare a unui atac ransomware. Ambele rezultate sunt extrem de costisitoare pentru companii, în special pentru cele mari, cu sute de angajați.

Timpii de nefuncționare semnificativi pot avea ca rezultat pierderea veniturilor de ordinul milioanelor de dolari, un cost care crește rapid. Costul mediu total al timpului de nefuncționare cauzat de ransomware s-a dublat în ultimii ani.

Pentru a înrăutăți lucrurile, timpii de nefuncționare reduc încrederea consumatorilor, în special în culturile care apreciază relațiile lor cu organizațiile cu care au o legătură, ceea ce va afecta și viitoarele afaceri.

Chiar și țările cu acces la cele mai avansate tehnologii de securitate și o mai mare conștientizare a amenințărilor cibernetice pot ceda unei astfel de extorcări digitale. După cum vedeți, în Statele Unite, peste jumătate dintre companii au raportat că au fost supuse atacurilor ransomware în ultimul an.

Arabia Saudită, Turcia și China sunt primele trei țări care se confruntă cu incidente provocate de ransomware, punându-și încrederea, reputația și, prin urmare, afacerile în pericol.

Citiți aici versiunea integrală a analizei efectuare de SafetyDetectives.com