Iubitorii de fotografie vor avea ocazia să descopere la F64 farmecul fotografiei pe film și procesul prin care acesta e trecut înainte de a deveni dintr-o bucată de celuloid o colecție de amintiri. Horia Petrașcu va susține la F64 un atelier de developare manuală fără cameră obscură pe 16 mai, între orele 10:00 și 17:00.

Cei care vor veni să descopere tehnicile, farmecul și secretele fotografiei analog vor învăța cum să utilizeze un aparat pe film, cum își pot developa filmele realizate și ce unelte sunt necesare pentru un astfel de proces. Și pentru că teoria este bună, dar practica e cea care te învață, cursanții vor aplica ceea ce au învățat și vor vedea cum dintr-un negativ de câțiva centimetri imaginile prind viață.

“Fotografia a evoluat constant de-a lungul istoriei și a existat perioada când cea pe film a fost înlocuită de fotografia digitală. În ultima vreme însă am observat, în special în rândul tinerilor, că direcția a fost schimbată. Aplicațiile de tip Instagram și filtrele vintage au cultivat gustul publicului pentru fotografia pe film, ceea ce ne bucură”, a declarat Ana Măreșescu, community manager F64.

Horia Petrașcu este profesor de Artă Fotografică la Școala Populară de Arte Brașov, iar în fotografie a debutat cu o cameră foto compactă, dar când a descoperit fotografia pe film a fost cucerit de calitățile acesteia. “În primul rând, filmul are o altă textură, mult mai plăcută decât digitalul, iar granulația este frumoasă și claritatea este diferită. Digitalul mi se pare ușor artificial. Când editez fotografii digitale, aproape întotdeauna, adaug granulație pentru a imita aspectul fotografiei pe film, dar este destul de dificil să faci o fotografie digitală să arate ca și cum a fost făcută pe film”, susține Horia.

Pentru atelierul de developare manuală sunt 12 locuri disponibile, iar costul este de 170 de lei. Cursanții vor avea sac pentru developat, tanc pentru developare, soluții, vor învăța cum se fixează și curăță un film și cum se stochează filmul odată developat. Atelierul se va desfășura la sediul F64 din Strada Bucovina nr. 2B, vizavi de intrarea stadionului Arena Națională, iar cei interesați se pot înscrie online prin adresa de mail: seminarii@f64studio.ro și au mai multe detalii disponibile pe site-ul F64.