Epicor Software Corporation, lider global în furnizarea de soluţii software de business pentru organizaţiile din domeniile producţie, distribuţie, retail şi servicii, a anunţat recent că a finalizat achiziţia anterior comunicată a companiei Solarsoft. De asemenea, Epicor a anunţat şi rezultatele sale financiare preliminare pentru anul fiscal 2012, încheiat la 30 septembrie.

Epicor a finalizat achiziționarea Business Systems Solarsoft pentru suma de 155 milioane dolari, care a fost finanțată atât în numerar cât şi cu o remiză existentă pe o facilitate de credit de tip revolving de 69 milioane dolari. Achiziţionarea Solarsoft întăreşte poziţia Epicor, ca unul dintre cei mai importanţi furnizori de aplicaţii de business end-to-end dedicate producţiei discrete şi distribuţiei din industrii verticale cheie, cum sunt cele de materiale de construcții şi lemn, auto, imprimare şi ambalare, așa cum se menționează şi în comunicatul de presă “Epicor achiziţionează Solarsoft Business Systems”, emis în septembrie, 2012. În calitate de consultant financiar unic pentru Epicor Software Corporation, a acționat Jefferies& Company, Inc.

“Această achiziţie ne întăreşte poziţia de lider pe segmentele de producție și distribuție în întreaga lume”, a declarat Pervez Qureshi, CEO şi preşedinte al Epicor. “Alăturarea companiei Solarsoft extinde oferta noastră de software inovator către o paletă mai largă de clienţi şi industrii, de la piese auto la ambalaje sau produse bio, de la alimente proaspete la componente electrice sau la materiale de construcţii şi lemn. Aceste soluţii, care permit clienților să îşi monitorizeze afacerea şi să îşi sporească eficiența de operare, sunt bine aliniate la ofertele Epicor. Suntem mulţumiţi că am finalizat această achiziție cu puţin timp înainte de termen şi încântaţi să începem procesul de integrare a Solarsoft cu Epicor.”

De asemenea, Epicor a anunţat că, pe baza datelor financiare preliminare[1], compania se aşteaptă ca veniturile totale pentru anul fiscal 2012 să se situeze în intervalul 866 – 870 milioane de dolari, comparativ cu veniturile totale pro forma de 847 milioane dolari din anul fiscal 2011, având o creştere de 2-3% faţă de anul fiscal 2011. Compania se aşteaptă ca EBITDA corectat (profitul înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizare) să fie în intervalul de 220 – 222 milioane dolari pentru anul fiscal 2012, ceea ce reprezintă o creştere de 14% faţă de pro forma EBITDA corectat din anul anterior, de 194 milioane dolari, creştere ce se datorează unei creșteri a veniturilor precum şi sinergiei rezultate în urma fuziunii din 2011 dintre Activant şi Epicor. Compania se aşteaptă ca pierderile nete pentru anul fiscal 2012 să se situeze în intervalul 36 – 42 milioane de dolari, comparativ cu pierderea netă de 56 milioane de dolari de la înfiinţare până la 30 septembrie 2011. În plus, compania se aşteaptă ca datoria netă să fie de aproximativ 1,2 miliarde dolari la 30 septembrie 2012, rezultând o rată de îndatorare netă de aproximativ 5,4x.

Veniturile obţinute în America au crescut cu aproximativ 4% în anul fiscal 2012, față de anul anterior, cu performanţe solide atât în retailul high-end cât şi în ERP, în timp ce retailul low-end continuă să se confrunte cu provocările ridicate de şubrezenia pieţei locuinţelor şi a construcţiilor. Veniturile internaționale au scăzut cu aproximativ 2%; dar în zona Asia Pacific au crescut semnificativ de la an la an, contrabalansând scăderea din EMEA, cauzată de provocările permanente ale economiei. Creşterea veniturilor datorate soluţiei Epicor ERP de generaţie următoare (anterior, Epicor 9) a fost aliniată cu creşterea generală a afacerii şi este de aşteptat să se accelereze în anul fiscal 2013. În fine, veniturile din mentenanţă au crescut constant, cu prețuri de reînnoire stabile în medie-90%.

Avand în vedere rezultatele financiare ale Solarsoft, Epicor se aşteaptă să realizeze venituri anuale suplimentare, de la Solarsoft, de 85 milioane de dolari şi un EBITDA de 25 milioane dolaricare include 3 milioane de dolari rezultate din sinergiile preconizate în urma achiziției. Pe baza unei pro forma combinate a companiei, veniturile fiscale din 2012 incluzând Solarsoft ar fi fost de 953 milioane dolari, EBITDA corectat ar fi fost de 246 milioane dolari iar raportul net dintre creanţe şi capital (net leverage) ar fi fost 5.5x.2

„În pofida mediului economic dificil, în special din Europa, credem că performanța noastră solidă, din anul fiscal 2012, demonstrează că ofertele noastre de produse continuă să câştige cotă de piaţă”, a spus Qureshi. “Continuăm să ne extindem raza de acțiune a soluțiilor noastre de business enterprise pentru producători, distribuitori, retaileri și organizații furnizoare de servicii la nivel global, să vindem pe mai multe pieţe decât oricând înainte, iar, ca rezultat, canalele de vânzări sunt puternice. Creşterea Epicor este determinată de o profundă înţelegere a industriilor pe care le deservim şi de focalizarea clară pe satisfacţia clientului, care duce la inspirație şi la inovarea afacerii. Recent lansatul nostru mesaj şi brand ‘Business Inspired’ sprijină pe deplin focalizarea noastră pe client şi valorile cheie – pentru a oferi soluţii şi servicii ce cresc productivitatea şi eficienţa clienţilor noştri, dându-le libertatea de a se putea concentra pe creştere, diferenţiere şi noi posibilităţi inspirate pentru afacerile lor.”

Toate rezultatele trebuie considerate preliminare până când Epicor va depune raportul său anual potrivit formularului 10-K. De asemenea, Epicor este programată să găzduiască o conferinţă la jumătatea lunii decembrie, pentru a discuta rezultatele financiare ale celui de-al patrulea trimestru fiscal 2012 şi cele ale întregului an. Un comunicat de presă va fi distribuit la o dată ulterioară, cu mai multe informaţii şi detalii.

[1]Datele financiare ale Epicor din 2011 incluse în acest comunicat de presă sunt prezentate ca şi cum fuziunea dintre Epicor și Activant ar fi avut loc pe 1 octombrie 2010, fără efectul modificarilor contabile ale achiziţiei. Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați “Indicatori financiari Non-GAAP ” de mai jos.

2 Cifrele pro-forma aşteptate la mijlocul intervalului EBITDA corectat fiscal 2012