Securitatea datelor companiilor este afectata în momentul de fata într-o mult mai mare masura de raspândirea rapida a serviciilor de cloud precum Google Drive, Dropbox si iCloud în mediile de lucru.

Terminalele de retea precum porturile USB, CDROM-urile/DVDROM-urile, imprimantele etc. nu mai reprezinta principalele motive de îngrijorare în ceea ce priveste stoparea scurgerilor de date confidentiale, surclasate fiind de amenintarile de securitate aduse de Internet si cloud, prin permiterea unui transfer usor de date prin servicii de uploadare fisiere si E-mail, aplicatii de mesagerie instanta precum si alte tipuri de servicii si aplicatii disponibile pe piata. În topul acestora se afla însa serviciile de cloud, ce aduc noi riscuri de securitate pentru companii la nivel global.

Pentru prevenirea pierderilor de date confidentiale în cloud si la nivelul porturilor de retea, compania CoSoSys anunta disponibilitatea începând de azi a versiunii 4.1 a solutiei sale de securitate Endpoint Protector în avanpremiera pentru clientii acesteia. Noua versiune aduce ca noutate introducerea unui modul avansat de protectie a continutului, Content Aware Protection, pentru versiunea de Windows a software-ului.

Noua versiune ofera departamentelor IT functionalitati de securitate avansate pentru minimizarea riscurilor de pierdere a unor fisiere valoroase în cloud sau expunerea lor la alte riscuri de scurgere si furt de date. Având abilitatea de a inspecta în adâncime date la nivelul porturilor din retelele companiilor, Endpoint Protector permite administratorilor de retea sa stie în orice moment unde, cum si cine încearca sa sustraga informatii sensibile din interiorul companiei si, în acelasi timp, sa impuna aplicarea unor politici puternice de securitate pentru stoparea transferurilor de date înainte ca acestea sa paraseasca reteaua locala, dar si pentru simpla monitorizare a datelor în miscare, toate acestea oferind o vedere din interior valoroasa asupra activitatiilor si intentiilor angajatilor.

“Cresterea notabila a utilizarii serviciilor de cloud în cadrul companiilor pentru transmiterea datelor nu a adus numai un aport de eficienta, ci a atras în acelasi timp noi amenintari de scurgeri de date dificil de detectat, ce a transformat cloud-ul în una dintre principalele probleme de securitate IT”, a declarat Roman Foeckl, Director General al CoSoSys. “Adoptarea de masuri de securitate direct la nivelul porturilor este calea cea mai eficienta spre aplicarea unei strategii complete de prevenire a pierderilor de date. Încercarea de a opri datele la nivelul gateway-urilor este de obicei un pas prea târziu realizat din moment ce datele au fost criptate anterior de catre un serviciu sau aplicatie specifica, ce împiedica inspectarea lor în vederea detectarii unor eventuale violari de continut cu caracter confidential. Prin urmare, prevenirea pierderilor de date este necesara a se realiza direct la nivelul porturilor.”

În situatia în care tot mai multe servicii de cloud adauga noi riscuri de securitate asupra datelor companiilor, noua functionalitate de protectie continut a Endpoint Protector permite etichetarea datelor confidentiale pe baza policitilor definite de catre fiecare companie în parte, ce pot fi mai departe impuse pentru monitorizarea continutului cu caracter financiar precum numere de carduri sau informatii de identificare personala (PII), dar si coduri numerice personale, cuvinte cheie ori anumite tipuri de fisiere. Content Aware Protection monitorizeaza toate transferurile de date si identifica cu usurinta utilizatorii ce încearca sa sustraga de pe calculatoarele din interiorul retelelor locale date cu continut sensibil prin:- Servicii de cloud (Google Drive, Dropbox, iCloud, SugarSync, etc.), sau- Dispozitive portabile precum stick-uri de memorie USB, hard disk-uri externe, sau- Aplicatii precum clienti de E-mail (Outlook, Thunderbird, etc.), mesagerie instanta (Skype, Yahoo Messenger, etc.), browsere Web (Internet Explorer, Firefox, etc.)Endpoint Protector 4.1 continând modulul Content Aware Protection este disponibil ca si appliance virtual sau hardware. Astfel, solutia de securizare a datelor si dispozitivelor asigura o protectie completa si proactiva împotriva amenintarilor interne si externe pentru organizatii într-o maniera simpla, asigurând o integrare si administrare facila prin interfata Web intuitiva.