Potrivit unui nou raport al Grand View Research, dimensiunea pieței globale neobancare va ajunge la 722,60 miliarde USD până în 2028 cu o rată anuală de creștere (CAGR) de 47,7% în perioada 2021-2028. Creșterea pieței este determinată de diverși factori , cum ar fi ratele dobânzii mai mici în comparație cu băncile tradiționale, confortul îmbunătățit al utilizatorului și reglementările guvernamentale favorabile. De asemenea, se așteaptă ca schimbarea demografică către digitalizare, combinată cu creșterea cererii de aplicații digitale în industria FinTech, să stimuleze creșterea pieței în perioada prognozată. O neobancă, cunoscută și sub numele de bancă online, bancă Internet-only, bancă virtuală sau bancă digitală, este un tip de bancă directă care operează exclusiv online fără rețele tradiționale de sucursale fizice. Exemple de astfel de bănci sunt N26, bunq, Monese, Revolut sau Ferratum.

Raportul a identificat câteva elemente-cheie:

  • Capacitatea neobăncilor de a oferi un model mai rapid și transparent și structura lor cu costuri reduse sunt factorii cheie care influențează creșterea pieței
  • Adoptarea în creștere a serviciilor bancare mobile și digitale ca mod de plată de către întreprinderile mici și mijlocii și întreprinderile mari este de așteptat să impulsioneze creșterea segmentului contului de afaceri în perioada prognozată.
  • Factori precum reducerea taxelor de reîncărcare, fără cheltuieli de retragere, fără comisioane lunare și costul scăzut al tranzacțiilor sunt de așteptat să contribuie la creșterea segmentului aplicațiilor personale
  • Europa a dominat piața în 2020 și se așteaptă să își păstreze poziția în perioada de prognoză, datorită intrării unui număr mare de noi furnizori pe piața regională

Industria financiară se concentrează pe integrarea tehnologiei cu operațiunile financiare și crearea de servicii centrate pe clienți. Drept urmare, noii intrați, precum neobăncile, au un impact uriaș asupra industriei financiare. Neobanking-ul sprijină companiile în reducerea costurilor operaționale și creșterea marjei lor de profit.

Factori precum expansiunea accelerată a bazei de clienți, modelele inovatoare de generare și modernizare a veniturilor și activitățile în creștere de fuziuni și achiziții sunt de așteptat să contribuie semnificativ la creșterea pieței în perioada prognozată. Neobăncile le permit clienților să economisească bani, în special în tranzacțiile internaționale, și să își gestioneze eficient finanțele. De asemenea, neobăncile creează un ecosistem de servicii în jurul infrastructurii lor, care mută valoarea bancară de la sucursale la stratul lor API, permițând astfel utilizatorilor să își desfășoare majoritatea activităților bancare în aplicație.

Sistemele IT mai puțin complexe și modelele de operare simplificate ale neobăncilor sunt câțiva factori care creează oportunități de creștere pentru piață. Neobăncile au, de asemenea, mai puține probleme de conformare cu moștenirea în comparație cu băncile tradiționale. Mai mult, neobăncile adoptă API-uri deschise pentru a oferi clienților o experiență perfectă și pentru a explora oportunități de extindere a fluxurilor și veniturilor clienților.

Sursa: PRnewswire