Veeam Software este o companie care a câștigat masiv cotă de piață în perioada pandemică, datorită viziunii care stă la baza produselor sale. Acest lucru a fost subliniat de succesul de care se bucură nou-lansata versiune Veeam Backup & Replication™ V11 și de suportul pe care îl primește din partea partenerilor săi de implementare.
Dan Popa, Senior Territory Manager – Romania, Bulgaria and Albania la Veeam Software, a avut amabilitatea de a ne detalia în cadrul unui interviu argumentele plasării de către Gartner a companiei Veeam, pentru al cincilea an consecutiv, ca Magic Quadrant Leader, precum și modul în care compania vede evoluția pieței și a tendințelor care o caracterizează.
IT Channel: Domnule Popa, Veeam Software a înregistrat o evoluție pozitivă anul trecut, creștere datorată absorbției de către clienți a soluțiilor ce i-au ajutat să se adapteze la „noua realitate de business”.
Dan Popa: Într-adevăr, rezultatele înregistrate sunt excepționale. La nivel mondial constatăm o creștere de 26% a veniturilor anuale recurente (Annual Recurring Revenue) în trimestrul al doilea al acestui an, iar în ceea ce privește regiunea EMEA observăm o creștere și mai puternică, de 29%, pentru aceeași perioadă de referință. Punctual, pentru România și teritoriul din Sud-Estul Europei, pot să vă spun că cifrele înregistrate sunt peste cele din EMEA, fiind un teritoriu de creștere accelerată pentru Veeam.
În ceea ce privește evoluția din anul trecut, dacă lunile martie și aprilie au fost unele de liniște totală, perioada următoare a cunoscut o accelerare în special pentru clienții din industriile financiar-bancar, telecom și IT, unde am observat într-adevăr că presiunea pe sistemele IT a fost una foarte mare, oamenii de business din IT și persoanele de decizie au înțeles că prin mutarea angajaților acasă și utilizarea sistemelor, a zonelor de productivitate – videoconferințe, e-mail, mesagerie și așa mai departe, dar și multe aplicații – a apărut un risc de securitate, de atacuri cibernetice și un risc de presiune pe sistemele și infrastructurile IT existente, unele mai noi, altele nu tocmai.
În acest context, totul se rezumă la date, iar ceea ce facem noi foarte bine prin soluțiile noastre este protecția datelor mai ales în zona hibridă, nu neapărat numai în cea de cloud privat intrinsec, ci și în multi-cloud și cloud hibrid. Pentru noi a fost o perioadă de accelerare fără precedent în istoria Veeam, iar rezultatele înregistrate în trimestrul al II-lea din 2021 reprezintă al 14-lea trimestru de creștere consecutivă de cel puțin două cifre, adică de peste 10%.
În acest moment, compania este la nivel mondial pe locul secund, în Europa ne situăm pe prima poziție, iar obiectivul nostru este ca în perioada următoare, de un an și jumătate, maxim doi ani să devenim soluția numărul 1 de „data protection” la nivel mondial.
IT Channel: Ați menționat domeniul bancar, care a mers foarte bine în această perioadă alături de alte câteva domenii. Referindu-ne la sectorul public, se simte o creștere a adopției sau sunt încă lucruri de făcut în acest sector?
D. P.: Trebuie spus de la bun început că toate studiile arată inclusiv în regiunea Europei Centrale și de Est o adopție din ce în ce mai clară a tehnologiilor cloud. Sigur, se observă o trecere cu pași timizi atât către cloud privat, cât și către cloud public, în această zonă hibridizată. De exemplu, în ultima perioadă, de la începutul pandemiei până acum observăm că 91% din companii, inclusiv în zona României, au înregistrat o creștere a utilizării serviciilor de cloud. Din acești 91%, foarte interesant, 72% au avut o creștere semnificativă și moderată.
Este un aspect interesant, observăm că piața se schimbă ușor-ușor, fiind condusă de zona de banking și telecom, două domenii tradiționale de inovație și cu bugete semnificative pentru componenta IT. Dar, de asemenea, se observă o efervescență în zona companiilor de dezvoltare de software. Este o industrie în creștere puternică în România, pentru că sunt multe companii companii străine care au centre de dezvoltare localizate pe teritoriul țării noastre.
Nu doar atât, există și companii din zona de centre de date. Toate aceste companii au oameni tineri, foarte bine instruiți, care s-au adaptat foarte ușor la ultimele tendințe de tehnologie, dacă vorbim de zona de infrastructură: medii intens virtualizate, medii de cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud Platform și așa mai departe. Această zonă se potrivește foarte bine cu ceea ce propunem noi.
Drept urmare avem o aderență foarte bună și la această zonă de software development. În ultimul an, în România se observă o consolidare în zona de utilități în special, având la bază directive europene, dar și acțiuni locale. Se observă consolidare în zona companiilor de distribuție, acestea nu mai sunt dispersate, cu multe centre de date în teritoriu. Sunt proiecte interesante, proiecte frumoase, din care noi facem parte. De altfel, spunem noi că în jur de 90% din companiile de utilități folosesc soluțiile Veeam, după cum peste jumătate din instituțiile bancare din România utilizează soluția Veeam.
Trecând mai departe, există o zonă de nișă, dar foarte efervescentă, cea de gambling, de jocuri de noroc, o industrie interesantă. Sunt câteva companii mari prezente în România care au infrastructuri prin care administrează datele și infrastructuri pentru mai multe țări din Europa și chiar la nivel global.
În zona de gambling am constatat un boom în perioada pandemică, oamenii nemaiputând intra și juca în locațiile specializate au trecut în online. S-a constatat o creștere semnificativă a nevoii de procesare, de stocare și de protecție contra atacurilor cibernetice. Noi intervenim aici ca primul nivel de protecție, de backup în zona de multi-cloud.
Cererea foarte mare de procesare a determinat aceste companii să se uite în zona de cloud, pentru că nu puteau face față cu resursele de procesare existente în propriile centre de date și s-au mutat fie în cloud, fie într-o zonă hibridă. Și noi venim foarte bine și împachetăm aici.
Mergând mai departe în sectorul public, se observă o serie de îmbunătățiri față de anii trecuți când era liniște. Suntem implicați într-o serie de proiecte foarte interesante. Cu siguranță, domeniile strategice, de siguranță națională, militarizate, sunt foarte bine acoperite, dar există discuții și în zona de cloud guvernamental, și în zona descentralizată, în special în administrațiile din zona Transilvaniei, dar nu la un nivel de accelerare pe care ni l-am dori.
În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost incluse proiecte de transformare IT și așteptăm să vedem ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Sectorul public este foarte expus, vedem un număr din ce în ce mai mare de atacuri cibernetice, atacuri de tip ransomware, atât în zona de spitale, cât și în cea de administrație publică, ambele fiind zone critice. Nefiind protejate, există un mare risc de pierdere sau compromitere a datelor.
IT Channel: Veeam a fost plasat de Gartner pentru al cincilea an consecutiv în cadranul liderilor din Magic Quadrant for Enterprise Backup and
Recovery Solutions. Ce eforturi se află în spatele acestei performanțe?
D. P.: Aș dori să completez cu faptul că Veeam a fost poziționată pentru al doilea an consecutiv pe cea mai înaltă poziție în ceea ce privește abilitatea de execuție. Trebuie notat și faptul că pe cealaltă scală a cadranului, cea a viziunii, Veeam a făcut, de asemenea, cea mai semnificativă schimbare. Fără discuție, acest raport prezentat de Gartner ne poziționează foarte puternic pe piața din România și implicit în fața clienților care se ghidează după acest benchmarking. Un alt studiu de referință este cel realizat de IDC, ultimul Software Tracker pentru cota de piață la nivel de semestrul II 2020 a arătat o creștere a Veeam atât secvențial (de de 26.2%), cât și YoY (de 20.1%). În 2020, Veeam s-a situat pe locul 1 ca si cotă de piață în EMEA. Practic, aceste cifre arată că în pandemie Veeam a preluat o cotă semnificativă de piață de la competitorii săi, o creștere spectaculoasă înregistrată de noi.
IT Channel: Cu atât mai remarcabilă este performanța cu cât piața de soluții de backup și data protection este una foarte competitivă.
D. P.: Așa este, avem de-a face cu o piață extrem de competitivă. Diferența în piață o faci prin viziune, prin observarea modului în care evoluează industria, prin modul în care generezi mișcare în industrie și, nu în ultimul rând, prin abilitatea de a executa. Degeaba ai un produs foarte bun, dacă nu poți să execuți, să pui în practică ceea ce ai. Iar noi facem acest lucru foarte bine, atât la nivel local, cât și la nivel global.
IT Channel: Ce a determinat succesul versiunii V11?
D. P.: Înainte de a răspunde stricto senso la întrebare, haideți să definim contextul. Când vorbim despre backup și data protection vorbim practic despre date, care reprezintă sângele unei companii. Datele pot fi la fel de bine comparate cu petrolul sau aurul, deoarece pot fi extrase, rafinate, prelucrate și valorizate. Ele pot crea noi industrii, noi economii, noi infrastructuri, pot schimba politici și politicieni. Haideți să fim sinceri, toată lumea vorbește despre transformare digitală. Nu poți să implementezi acest concept sau să ai servicii digitale de cea mai înaltă calitate fără oameni, fără a reinventa procese și fără o foarte mare disponibilitate a datelor. Practic, pe lângă resursa umană, datele sunt cea mai importantă resursă pe care o are o companie.
Noi înțelegem provocările pe care companiile de diferite dimensiuni le au în ceea ce privește a asigura această disponibilitate a datelor de tip 24/7/365 și pentru a adresa acest lucru noi am creat o nouă piață privind disponibilitatea datelor, care să ajute companiile să-și atingă obiectivele de business din perspectiva Recovery Time Objective și Recovery Point Objective de sub 15 minute pentru toate aplicațiile și datele. Acești doi indicatori, RTO și RPO par niște elemente tehnice, însă în esență sunt doi indicatori de business care reprezintă câte date îmi permit să pierd, respectiv cât pot să stau cu producția oprită, astfel încât totuși să am continuitate operațională.
Încă de la înființarea sa în 2006, Veeam și-a focalizat soluția și inovația în zona de mașini de protecție, de backup pentru mașini virtuale. În acea perioadă, 2005-2007, a apărut valul de virtualizare condus de VMware și Hyper-V. Noi am înțeles necesitatea de a proteja mașinile virtuale și am dus acel lucru la excelență, astfel încât toate benchmark-urile, toate companiile de analiză din piață ne-au recunoscut a fi cea mai puternică soluție de protecție a datelor din medii virtuale. Practic, în ultimii 10 ani am dominat această piață. Sigur, industria se schimbă, companiile își mută infrastructurile din zona de cloud privat în cea de multi-cloud și hybrid cloud.
Un furnizor de public cloud sau un Managed Service Provider (MSP) are o infrastructură bazată foarte mult pe virtualizare, prin urmare noi stăm extrem de confortabil în această zonă și propunem clienților o abordare hibridă, de multi-cloud. Noi spunem că dacă vom reuși ca în următorii doi ani să câștigăm această piață de cloud în zona de Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform (GCP), zona de Managed Service Providers și așa mai departe, o vom domina în următorii 10 ani, așa cum am făcut cu zona de cloud privat și mediile intens virtualizate în trecut.
Revenind la Veeam Backup & Replication V11, aici este un focus major pe zona de cloud. Am adus îmbunătățiri soluțiilor noastre dedicate pentru AWS și Microsoft Azure, am introdus soluția pentru GCP, zona de Office365 unde suntem de asemenea lideri și unde în doar puțin peste trei luni de zile am avut peste 186.000 de descărcări, iar la soluția de Veeam Backup & Replication peste 220.000 de descărcări, acest lucru dovedind interesul foarte mare din partea clienților.
În ceea ce privește Kubernetes și containere, Veeam a achiziționat compania Kasten, a cărei soluție protejează mediile de Kubernetes și ne dezvoltăm accelerat și pe aceste zone, iar în următoarele versiuni vom introduce suport pentru zona de KVM, de RedHat. Există foarte multe inovări în V11, de exemplu a fost introdus și Continuous Data Protection, deoarece nu mai vorbim de perioade de întreruperi și este imperios necesară protecția non-stop. Sunt multe elemente de remarcat, zona de immutability (conservare a stării) și integrarea cu capacitățile de stocare prin care datele scrise nu pot fi șterse, precum și integrări masive cu peste 85 de echipamente de stocare primară și 83 de echipamente de stocare de tip secundar dedicate pentru zona de backup și arhivare. Sunt foarte multe îmbunătățiri, practic am adus peste 200 noi caracteristici și îmbunătățiri ale soluției, ceea ce transformă V11 în cel mai mare release din istoria Veeam.
IT Channel: În studiul Veeam Data Protection constatați o migrare masivă în zona de cloud. Ce alte elemente demne de subliniat aduce în atenție acest studiu?
D. P.: Un lucru important este faptul că de la declanșarea pandemiei 91% dintre companii au crescut consumul de cloud, dintre care 72% semnificativ sau moderat, așa după cum am mai menționat în debutul discuției noastre. Este clar, există o schimbare masivă către zona de cloud hibrid și multi-cloud.
Veeam are trei elemente care definesc particularitatea abordării acestei zone. Soluția noastră este simplă, flexibilă și de încredere. Când spunem „simplă” ne referim la experiența de utilizator, fiind foarte ușor de abordat cu toate că ea are în spate o complexitate dată de multiplele elemente componente.
Practic, fiind în piața locală de peste 10 ani de zile, cei care folosesc soluția noastră de la început erau tineri care priveau zona de tehnologii noi, virtualizare și așa mai departe, iar pe măsură ce timpul a trecut soluția noastră are o adopție naturală și accelerată. Practic, noi propunem o platformă unificată, centralizată, printr-o singură interfață de administrare a datelor indiferent unde rezidă ele și sunt protejate, fie că vorbim de mediile de cloud privat, public, de medii fizice, de Software-as-a-Service, de containere, noi protejăm totul dintr-o singură platformă de administrare. Acest lucru dă simplitate, control, predictibilitate, monitorizare, analiză. Sunt elemente care ajută foarte mult companiile în a-și administra centralizat resursele. Și până la urmă există două fațete ale problemei: creșterea exponențială a volumului de date, dispersia datelor pe diverse infrastructuri, în mai multe geografii, replicarea lor nu face decât să amplifice complexitatea.
Noi răspundem la această complexitate printr-o simplificare masivă a administrării datelor și a modului de utilizare a soluției noastre, iar acesta este motivul pentru care avem această tracțiune în rândul clienților.
IT Channel: Ce tipuri de parteneri aveți în piața locală și cum reușiți să motivați lanțul de distribuție?
D. P.: În România avem o echipă de 600 de oameni care acoperă regiunea EMEA cu acțiuni de marketing, suport, vânzări și așa mai departe, dar punctual pentru piața locală există o echipă mică. Ca să-ți atingi obiectivele pe piața locală nu o poți face singur, pentru că nu ai suficiente resurse, drept urmare facem acest lucru printr-o scalare masivă prin distribuitori, parteneri și alianțe tehnologice. Trebuie menționat că Veeam este o companie, care nu vinde direct, în integralitate vânzările se fac prin intermediul partenerilor noștri de afaceri.
În privința alianțelor tehnologice, există trei jucători mari în zona de infrastructură – HPE, Cisco și Lenovo – prin care noi putem să revindem soluții, deci există și o integrare tehnologică foarte bună cu acești producători de echipamente de stocare și procesare de date. Putem face revânzarea o dată prin ei și prin lanțul lor de parteneri și distribuitori, dar avem și zona noastră principală de parteneri și distribuitori.
De altfel, în trimestrul II al acestui an am și anunțat public o investiție de mai multe milioane de dolari în noua platformă Pro Partner prin care vrem să aliniem și mai bine cu partenerii obiectivele noastre de afaceri și de tehnologie și să creăm o profitabilitate și impulsionare și mai bună a partenerilor care răspund la competențele fundamentale ale Veeam pe care noi vrem să le promovăm – zona de cloud, cea de mutare a abordării proiectelor din zona de CAPEX în cea de OPEX și revenew secvențial și repetitiv, precum și competențele pe zona de Veeam Cloud & Service Provider (VCSP).
Partenerii care merg alături de noi pe această direcție vor fi recompensați și mai bine. Avem parteneri de top, integratorii de sisteme care au înțeles foarte bine implementarea soluției noastre pe medii complexe.