La prima editie a Conferintei Internationale “Different City – Smart City”, care a avut loc la Bucuresti pe 3 si 4 noiembrie 2016, doamna Stella Ronner-Grubacic, Ambasador al Olandei la Bucuresti a impartasit celor peste 150 de participanti modul in care Olanda a ales sa isi dezvolte orasele. Domnia sa a prezentat cinci obiective propuse de Guvernul olandez pentru anul 2030, printre care asigurarea transportului de marfuri si a transportului public fara poluare, astfel incat, incepand cu 2025 (in mai putin de 9 ani) nici un oras in Olanda nu va achizitiona autobuze care produc emisii nocive. Doamna ambasadator a mentionat cat de important este rolul cetatenilor in dezvoltarea oraselor inteligente, mentionand ca succesul din Amsterdam in aceasta directie este, de asemenea si rezultatul cetatenilor care cauta in mod activ parteneriate cu noi actori pentru a crea grupuri de interes mai largi in initiativele lor de a contribui la dezvoltarea oraselor.

In deschiderea evenimentului din prima zi au luat cuvantul Marius Hanganu – presedinte al Different Angle Cluster, Radu Puchiu – secretar de Stat Guvernul Romaniei, Stella Ronner–Grubačić – ambasadorul Olandei la Bucuresti,  Joshua Burkeatasat comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti si Robert Sorin Negoita – primar al Sectorului 3 al Capitalei. Primarul Constantei, Decebal Gagadau a luat cuvantul in deschiderea celei de-a doua zi a conferintei.

Robert Negoita, Primarul Setorului 3, a vorbit despre actiunile pe care Sectorul 3 le-a facut in domeniul smart city si anume: reabilitarea termica a blocurilor, reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant, implementarea catalogului electronic, dar si instalarea unor aparate speciale pentru masurarea calitatii aerului.

De asemenea, Nicolae Moldovan, City Managerul orasului Alba Iulia, a vorbit despre primul oras inteligent din Romania  care ar putea deveni municipiul Alba Iulia, dupa realizarea proiectului pilot ”Alba Iulia 2018 – oras inteligent”, lansat pe 20-21 septembrie 2016 si care urmeaza sa fie finalizat in anul 2018.

Alaturi de reprezentantii primariilor locale: Bucuresti, Alba Iulia, Piatra Neamt, Constanta, s-au alaturat evenimentului si reprezentanti ai municipalitatilor din: Olanda, Cipru, Portugalia si Grecia, care au expus proiecte de smart city implementate in alte tari europene.

 

George Nistor, business development manager la Telekom, a prezentat proiectul pilot Smart City implementat in Parcul Tineretului din Bucuresti, care cuprinde patru componente: solutii pentru siguranta orasului, solutii de iluminat inteligent, parcare inteligenta, respectiv conectivitate gratuita Wi-Fi, integrate pe o platforma dedicata de tip Internet of Things (IoT).

 

Domnii Epsica Chiru si Valentin Zaharia, directori Apa Nova, au prezentat solutii de gestionare inteligenta a apei, de optimizare a resurselor de apa si de transformare a apei reziduale intr-o resursa valoroasa, precum si solutii de minimizare a impactului aditivilor utilizati asupra mediului.

 

Bogdan Balaci, director general Philips Lighting pentru Sud-Estul Europei, a prezentat in cadrul conferintei Different City – Smart City detalii despre infrastructura partajata si rolul pe care iluminatul conectat il joaca in adoptarea rapida a sistemelor Smart City, unde solutiile de iluminat reprezinta cea mai extinsa infrastructura fixa.

 

Pe parcursul celor doua zile ale conferintei au fost aduse in prim plan provocarile generate de nevoia de dezvoltare inteligenta a oraselor, iar expertii in domeniul smart city si companiile participante au venit cu propuneri de solutii smart, unele deja implementate in tara sau in alte orase ale lumii, altele in curs de implementare, dialogul dintre sectorul public si cel privat fiind unul deschis si echilibrat.

 

Evenimentul de networking de la sfarsitul primei zile a fost ideal pentru promovarea crearii de retele si construirea de parteneriate intre organizatiile participante. Conferinta a fost un succes si a furnizat un impuls excelent si oportunitati de relationare practice intre sectorul public, sectorul privat, mediul academic si experti in domeniul smart city, motiv pentru care anul viitor va avea loc cea de-a doua editie “Different City – Smart City”.

 

Conferinta a fost organizata deDifferent Angle Cluster, sub auspiciile Ambasadei Olandei in Romania si aPrimariei Sectorului 3 Bucuresti si a fost sustinuta de Partenerii sai: Telekom Romania, Philips Romania si Apa Nova, Next Capital, PwC, Power Net Consulting, Gemini Solutions, Tremend si eSolutions.