Compania de analiză și cercetare de piață teknowlogy | PAC (Pierre Audoin Consultants) a publicat PAC INNOVATION RADAR „Open Digital Platforms for the Industrial World in Europe 2020”, cea mai extinsă analiză a peisajului producătorilor în jurul subiectelor recent apărute în contextul platformelor digitale. Analiștii companiei au monitorizat peste 120 de platforme și au evaluat 61 dintre acestea în șapte segmente diferite, în zone de focalizare specifice: cloud industrial, industrial edge, industrial cloud edge, servicii de imprimare 3D, connected workers, platforme IoT pentru întreprinderi bazate pe platforme open source și IoT data exchange și monetizare.

În funcție de zonele lor de focus, furnizorii au fost poziționați într-una sau mai multe analize. Pe toate segmentele, doar 15 jucători au obținut un rating „Best in Class”: 3D Hubs, Amazon Web Services, Bosch.IO, Bosch Rexroth, Eurotech, IBM, Microsoft, OSIsoft, Otonomo, PTC, Red Hat, RE´FLEKT, Siemens, ThingsBoard, Ubimax.

Platformele digitale deschise au ambiția de a gestiona din ce în ce mai mult lumea extrem de eterogenă a datelor și aplicațiilor industriale ca un sistem digital integrat și agil. Ele depășesc bariera datelor IoT industriale, orchestrând aplicațiile DevOps containerizate pe dispozitivele conectate, industrial edge computing și cloud. Pentru a sublinia această schimbare evolutivă, analiștii PAC își comută atenția de la terminologia platformelor IoT către platformele digitale deschise pentru lumea industrială. Într-o lume în care totul se întâmplă în mare viteză, nicio aplicație individuală nu creează un avantaj competitiv de durată, iar capacitatea de a vă deplasa mai rapid pe o scară largă face diferența. Astăzi, platformele digitale deschise sunt cea mai bună abordare pentru a realiza acest lucru într-un mod eficient pentru o fabrica digitală.

Diferite concepte ale platformelor digitale deschise încep să concureze în lumea industrială

După cum ilustrează termenul emergent „edge computing”, companiile își reconsideră arhitecturile IT ale unităților de producție și a altor medii operaționale. În timp ce viitorul lumii industriale este cu siguranță hibrid (edge și cloud împreună), observăm concepte diferite, concurente pe piață:

  • Conceptul de cloud industrial: ideea este de a aduce date de la dispozitivele industriale din mediul edge către aplicațiile din cloud pentru procesarea centralizată a datelor. În acest concept, cloud acționează ca hub central pentru toate datele și toate aplicațiile. Mediul edge este în principal o extensie bine integrată a cloudului. Peisajul furnizorilor de soluții pentru acest concept provine din diferite domenii: hiperscalere precum Microsoft și AWS, furnizori de platforme IoT industriale (de exemplu, PTC ThingWorx) și furnizori de software industrial (de exemplu, soluția MES FORCAM FORCE).
  • Conceptul de edge industrial: Ideea este de a aduce aplicațiile la datele din mediul edge pentru prelucrarea locală a datelor, iar mediul edge acționează ca hub central pentru toate datele. În cadrul acestui concept, cloudul poate acționa ca opțiune de stocare extinsă a datelor sau ca magazin de aplicații pentru aplicații edge. Peisajul furnizorilor din acest domeniu are un fundal puternic în automatizarea industrială (de exemplu, Siemens, Bosch Rexroth, Phoenix Contact).
  • Conceptul de cloud edge industrial: Kubernetes va fi următoarea platformă importantă pentru edge computing, așa cum este deja în cloud. Kubernetes este o abordare cu grad avansat de automatizare pentru gestionarea și scalarea unei cantități mari de aplicații containerizate în clusterele de infrastructuri distribuite. Aspectele de bază ale conceptului de cloud edge industrial sunt, prin urmare, destul de asemănătoare cu conceptul de edge industrial, cu o singură extensie – datorită lui Kubernetes, aplicațiile edge devin mai scalabile, chiar și în cloud. Companiile mari cu un nivel ridicat și în continuă creștere de automatizare digitală în fabricile lor au cea mai mare nevoie să ia în considerare acest concept.
PAC INNOVATION RADAR Open Digital Platforms for the Industrial Edge, PAC, 2020

PAC INNOVATION RADAR Open Digital Platforms for the Industrial Edge, PAC, 2020

Pe lângă conceptele de bază menționate mai sus ale platformelor digitale deschise pentru lumea industrială, analiștii PAC identifică pe piață și alte tipuri de platforme, toate adresând piețe dedicate, de nișă. Ele ajută la reducerea complexității proceselor specifice și a fluxurilor de lucru. Acest lucru permite utilizatorilor să devină mult mai agili și mai eficient:

  • Platforme digitale deschise pentru servicii de imprimare 3D
  • Platforme digitale deschise pentru lucrătorii conectați (AR)
  • Platforme digitale deschise pentru enterprise IoT (bazate pe open source)
  • Platforme digitale deschise pentru schimbul de date și monetizarea IoT

Sursa: SITSI