Multe guverne se concentrează pe inovație, angajându-se în transformare digitală susținută de tehnologii precum cloud computing, 5G, edge, AI și IoT. Dar transformarea digitală are nevoie de performanță și productivitate, de eficiența costurilor, de monitorizare și securitate. În plus, are nevoie de aplicațiile esențiale, care necesită adesea de lățime de bandă uriașă.

Ce este transformarea rețelei?

Astăzi, deoarece guvernele realizează că rețeaua este esențială economiei digitale, a devenit o prioritate strategică.
Transformarea rețelei este revizuirea mecanismelor de administrare. Este nevoie de o analiză amănunțită a capabilităților actuale ale rețelei („as-is”), comparate cu capacitățile necesare („to-be”) pentru noile tehnologii și transformarea digitală. Necesită și înțelegerea „bandwidth” și a capacității necesare pentru noile sarcini de lucru, trafic de rețea, date de la dispozitivele IoT din rețea și o nouă generație de AI, învățare automată și instrumente de analiză.

Pentru succes, este esențială axarea pe automatizare. Rețeaua nu mai este doar hardware, ci un cluster de software virtual, ușor de implementat, distribuit și actualizat. Într-un mediu complex de rețele, baza trebuie reconcepută complet. Automatizarea trebuie valorificată pentru că orice modificare a rețelei să fie este transpusă în toate mediile IT. Automatizarea poate simplifica actualizările și aplicarea politicilor de securitate cu un „one-touch” în toate punctele de intrare și de ieșire și poate eficientiza procesele critice de monitorizare și raportare.

Pentru a atinge maximul, agențiile trebuie să gândească dacă rețeaua actuală oferă vizibilitate asupra performanței și utilizării aplicațiilor în organizație.

Transformarea rețelei înseamnă și încorporarea securității de la început în proiect. Deoarece tot mai multe dispozitive și utilizatori accesează rețeaua, riscurile sunt tot mai puternice, iar securitatea mai veche este insuficientă. Pentru a îndeplini cerințele de securitate, sunt necesare noi măsuri de protecție și abordări, pe care transformarea și automatizarea rețelei le pot aduce.

O rețea transformată necesită și o îndepărtare WAN-urilor moștenire, cu dependențe hardware și limitări de trafic. Rețelele de zonă extinsă definite de software (SD-WAN) sunt soluția. Aproape 70% dintre firmele mari apelează la SD-WAN; guvernele trebuie să urmeze exemplul. SD-WAN este mai elastic, scalabil și mai fiabil și mult mai ieftin de operat. Oferă și modelul de operare a rețelei 24×7, bazat pe cloud, adesea critic pentru transformarea digitală.

Care sunt beneficiile transformării rețelei?

Conform IBM, transformarea rețelei – adică automatizare și „open platforms”, poate reduce costul total de proprietate al firmei cu 50% și poate crește productivitatea cu 30%. SD-WAN oferă și beneficii bugetare uriașe pentru agențiile guvernamentale. Mai mult, cu această rețea, controlul este decuplat de infrastructură, reducând rigiditatea rețelei și crește agilitatea și eficiența agenției. Cu servicii standardizate, rețeaua de generație următoare poate oferi și vizibilitate și control mai mari, problemele putând fi izolate cu ușurință, iar performanța aplicației – optimizată.

Prin virtualizare, securitatea poate minimiza provocările reprezentate de unele tehnologii digitale noi. Segmentarea rețelei poate ajuta la izolarea diferitelor clase de dispozitive. În plus, monitorizarea continuă, firewall-urile și controalele de securitate, plus criptarea, pot susține confruntarea cu amenințările în evoluție.

Rețelele hibride transformate oferă o arhitectură „active-active” și conexiuni active, care ajută la uniformizarea traficului, putând fi optimizată utilizarea lățimii de bandă.

Soluția Secure SD-WAN de la Allied Telesis oferă performanțe  și securitate îmbunătățite, mai multă lățime de bandă la costuri mai mici, precum și scalabilitate sporită.