Anul acesta s-a dovedit a fi, până acum, unul benefic și aglomerat pentru sectorul IT românesc, care este în continuare în creștere. În ceea ce privește compania românească EXE Software, cifra de afaceri a crescut cu 27%, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar echipa a atins un număr record de oameni, de 125 de persoane.

„Volumul de muncă a crescut și în acest an, am adus colegi noi, iar misiunea noastră a fost să le grăbim acomodarea, pentru a putea face față provocărilor tot mai mari. În mod normal, există o perioadă de șase-12 luni, în care programatorii entry level au nevoie de timp pentru a acumula cunoștințe și a se integra și de trei-patru luni la cei de middle level, iar noi am încercat să le ușurăm cât mai mult lucrurile.

Ce am început să facem nou, anul acesta, pe lângă cursurile și examenele de certificare pe tehnologiile utilizate în companie,  a fost să organizăm intern proiecte școală, în care noii veniți sunt implicați direct, astfel încât să poată pună în practică imediat cunoștințele acumulate teoretic. Comparativ, în trecut, oamenii învățau uneori din mers, fiind o presiune mai mare atât pentru ei, cât și pentru echipele din care făceau parte. Acum, pot să acumuleze mai repede și mai structurat, aprofunzând mai eficient tehnologiile.

În continuare, obiectivul nostru principal este să aducem resursă umană. Până la finele lui 2022, preconizăm să ne mărim echipa la 135 de oameni, iar pentru începutul anului viitor estimăm atingerea a 145-150 de persoane”, a declarat CEO-ul EXE Software, Sorin Cosmescu.

EXE Software continuă să dezvolte pentru clienții săi platforme care oferă servicii online diverse, cum ar fi zona tradining-ului de energie sau a turismului medical, dar și platforme utilizate de companii intern, în zona de management al proiectelor și al resurselor umane, un exemplu fiind soluția realizată petru una din agențiile unei companii multinaționale, care urmează să fie implementată în întreaga companie,  la nivel global.

„Spre finele anului sau începutul lui 2023 vom finaliza un proiect foarte interesant, din zona comerțului electronic. De asemenea, ne-am extins în zona transportului feroviar și implementăm soluții care răspund la cerințele SAF-T, având multe proiecte și în zona de analiză și raportare de date financiare și operaționale cu tehnologia Power BI”, a mai spus Sorin Cosmescu.

În ceea ce privește tendințele în IT, observate până acum, în 2022, clienții au o viziune mai clară despre ce-și doresc, îmbogățindu-și background-ul tehnic, ca urmare a educării pieței. Acest lucru este benefic, dat fiind faptul că cerințele lor sunt mai bine conturate, ceea ce ajută mult în înțelegerea nevoii și configurării unei soluții potrivite.  O altă tendință este o mai mare specializare a programatorilor spre anumite zone, dat fiind că domeniul a devenit foarte vast, iar un singur IT-ist nu poate acoperi eficient toate zonele.

„În continuare, ne vom axa, așa cum spuneam, pe creșterea echipei ca număr, precum și pe formarea de parteneriate cu alte companii din România, dar și dincolo de granițe, prin care să partajăm resurse și proiecte – dacă ei au nevoie de resurse, să le furnizăm, iar dacă noi avem nevoie de programatori, să putem conta pe ajutorul lor”, a conchis CEO-ul companiei.