Competiţia extrem de mare de pe piaţa producătorilor şi procesatorilor de carne din România (peste 15.000 de firme înregistrate), invazia produselor din Uniunea Europeană şi concurenţa neloială făcută de firmele care activează pe piaţa neagră fac ca tot mai multe firme din industria cărnii să-şi restrângă dramatic capacităţile de producţie sau chiar să intre în procedura de insolvenţă.

Pentru a rezista pe o astfel de piaţă, tot mai mulţi dintre producătorii şi procesatorii români de carne au înţeles că trebuie să investească în soluţii informatice de gestionare a afacerii, dedicate industriei alimentare, pentru a scurta timpul de acces la informaţie şi a reduce costurile de producţie. Achiziţionarea unui sistem de gestionare şi optimizare a activităţilor de producţie este, totodată, o condiţie esenţială pentru maximizarea eficienţei şi controlul riguros al preţurilor de producţie, asigurarea trasabilităţii şi îndeplinirea cerinţelor impuse de Uniunea Europeană în industria alimentară.

Sistemul integrat de gestiune a afacerii dezvoltat şi furnizat de BITSoftware, Socrate+, este o soluţie ERP inteligentă, capabilă să ofere funcţionalităţi de trasabilitate şi management al producţiei, îmbunătăţind în acelaşi timp performanţele financiare ale companiei. Soluţia se adresează companiilor procesatoare din industria alimentară, abatoarelor, companiilor distribuitoare de carne şi alte produse alimentare.

Cu Socrate+ ERP, viteza de identificare a istoricului unui produs şi a materiilor prime din care a fost produs creşte, oriunde în cadrul lanţului alimentar, de la preluare, transport, depozitare, procesare, distribuţie şi comercializare. Soluţia furnizată de BITSoftware permite, în acelaşi timp, calcularea cantităţilor recomandate şi poate verifica încadrarea în rezultatele planificate.

LeFruMarin, unul dintre cei mai importanţi producători şi procesatori de carne din Braşov, ale cărui produse sunt distribuite în peste 20 de judeţe din ţară şi exportate în mai multe ţări din vestul Europei (Germania, Belgia, Franţa, etc), îşi modelează şi controlează toată activitatea de producţie şi distribuţie cu Socrate+.

Socrate+ gestionează cu succes livrarea săptămânală a produselor LeFrumarin către mai mult de 2300 de clienţi. Compania are astfel acces în timp real la toate informaţiile legate de materiile prime intrate în componenţa produselor sale, putând să realizeze analize sofisticate, pentru decizii eficiente, corecte şi la timp. „Socrate+ a fost în permanenţă capabil să răspundă nevoilor specifice de business, în continuă evoluţie: trasabilitate, centre de cost, norme UE. Şi pe măsură ce descoperim câte poate, apar şi lucruri noi pe care ni le dorim şi pe care la început nici nu ni le imaginam. Poate că nu ne dăm seama cât am pierdut în trecut, dar ne dăm seama acum cât am câştigat, când am luat decizia de a implementa programul Socrate+, de la BITSoftware”, a precizat domnul Codruţ Brânză, directorul economic al SC LeFruMarin SRL.

Printre beneficiile obţinute de către companiile din industria cărnii ca urmare a utilizării soluţiei Socrate+ ERP se numără şi optimizarea proceselor de achiziţii în funcţie de cantităţile necesare procesului de producţie, cu efecte directe asupra reducerii costurilor de achiziţie şi depozitare şi eliminarea rupturilor de stoc, precum şi creşterea productivităţii muncii, prin eliminarea erorilor umane şi automatizarea proceselor de producţie.