Bosch oferă tehnologie pentru construcţii şi energie cu conectivitate inteligentă, precum şi servicii pentru industrie, companii şi locuinţe private

Hartung, membru în Consiliul de Administraţie Bosch: „Expertiza noastră în sisteme tehnice şi înţelegerea pieţelor regionale sunt factori cheie în obţinerea succesului”.

Automatizarea clădirilor elimină sarcinile de rutină şi reduce costurile de operare

Prioritate pentru siguranţa şi protecţia datelor

Clienţii şi utilizatorii industriali solicită din ce în ce mai mult soluţii tehnice care sporesc nivelul de confort, siguranţă şi securitate în fabrici şi blocuri de apartamente, dar care reduc în acelaşi timp consumul de energie şi costurile. Aceştia doresc ca instalarea şi operarea tehnologiei să fie intuitive şi să arate bine. Răspunsul companiei Bosch la aceste tendinţe este să ofere soluţii integrate ce includ tehnologie pentru construcţii şi energie cu conectivitate inteligentă, dar şi servicii. Acestea acoperă domenii precum încălzirea, apa caldă menajeră, ventilaţia, climatizarea, protecţie împotriva spargerilor şi incendiilor, managementul clădirilor, generarea şi stocarea energiei electrice. Toate acestea sunt acoperite de sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie Bosch.

În cadrul unui eveniment de presă desfăşurat în Stuttgart, Dr. Stefan Hartung, membru în Consiliul de Administraţie al Robert Bosch GmbH, responsabil de sectorul de activitate Tehnologie pentru construcţii şi energie, a declarat:

„Expertiza noastră vastă în materie de sisteme tehnice şi înţelegerea pieţelor regionale sunt factori cheie în obţinerea succesului. Compania Bosch este bine poziţionată pe piaţa tehnologiei pentru construcţii şi energie, atât în ceea ce priveşte tehnologia, cât şi amprenta globală. Ne extindem în mod strategic portofoliul şi prezenţa pe piaţă: aceasta reprezintă baza pentru o creştere continuă”.

Potenţial extraordinar pentru sporirea eficienţei energetice a fabricilor, utilajelor şi clădirilor

Cererea de energie la nivel mondial creşte mai repede ca niciodată, fiind de peste două ori mai mare în prezent faţă de acum 40 de ani. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), cererea de  energie va creşte cu peste o treime până în 2040, fiind însoţită de o creştere de 25 % a emisiilor de CO2. Prin urmare, sporirea eficienţei energetice este cel mai potrivit punct de pornire pentru reducerea emisiilor de CO2 şi respectarea obiectivelor privind schimbările climatice. Cel mai mare potenţial de economisire este întâlnit în construcţii şi încălzire: clădirile reprezintă 40 % din cererea globală de energie, electricitatea reprezentând însă o mică proporţie din această energie. În industrie, 75 % din cantitatea de energie utilizată este sub formă de căldură. La nivel mondial, consumul de energie şi, în consecinţă, costurile din industrie pot fi reduse cu până la 30% prin adoptarea unor tehnologii eficiente.

Conectivitatea sprijină automatizarea – nivel sporit de confort şi siguranţă

Pe măsură ce nivelul de trai şi speranţa de viaţă cresc, mai ales în ţările cu economii dezvoltate,  aşteptările în materie de confort sunt în continuă creştere – la fel ca nevoia de sisteme de securitate, precum şi sistemele de protecţie împotriva spargerilor şi incendiilor. Toate acestea sporesc cererea pentru soluţii care automatizează procedurile şi facilităţile standard la nivelul clădirilor şi sistemelor energetice: de exemplu, sistemele de iluminare, încălzire, climatizare şi de alarmă, care se activează şi se dezactivează automat la intrarea sau ieşirea dintr-o clădire. Utilizatorii doresc ca tehnologia respectivă să fie uşor de instalat şi de utilizat, de exemplu prin intermediul unui ecran tactil de tipul celor folosite pentru smartphone-uri şi tablete. O condiţie obligatorie pentru automatizarea sistemelor energetice şi a clădirilor este asigurarea conectivităţii între clădirile şi dispozitivele care împărtăşesc informaţii prin intermediul internetului lucrurilor (IoT).

„Soluţiile noastre conectate ne permit să realizăm clădiri inteligente şi sisteme energetice adaptate cerinţelor viitorului. Însă conectivitatea nu reprezintă un scop în sine. Utilizatorii trebuie să vadă că aceasta aduce un plus de valoare: de exemplu, că nu vor mai fi nevoiţi să efectueze sarcini de rutină obositoare, care necesită timp sau că vor obţine o reducere a costurilor de exploatare”, a afirmat Hartung. „Atunci când vorbim de conectivitate, ne concentrăm atenţia pe standarde şi platforme deschise. Soluţiile noastre îndeplinesc întotdeauna cele mai înalte standarde privind protecţia şi securitatea datelor”.