Supraviețuirea afacerilor devine principalul argument pentru investițiile în tehnologii emergente, pe măsură ce directorii reevaluează prioritățile strategice

Conform rezultatelor unui nou studiu efectuat de KPMG International, companiile din Global 2000, topul celor mai mari companii publice din lume, au redus drastic finanțările pentru tehnologii emergente, cum ar fi automatizarea, inteligența artificială (AI), blockchain și 5G. Cu toate acestea, mulți directori sunt optimiști și estimează că cheltuielile tehnologice emergente vor crește în următoarele 12 luni, deoarece companiile realizează că pandemia COVID-19 creează o platformă pentru a accelera transformarea digitală și a stimula creșterea pe termen lung.

Noul raport Enterprise Reboot, rezultat al colaborării dintre KPMG International și HFS Research, a intervievat 900 de directori de tehnologie pentru a explora starea actuală și viitoare a tehnologiilor emergente și demonstrează o schimbare dramatică a modului în care companiile abordează tehnologiile emergente acum față de doar câteva luni în urmă înainte de debutul pandemiei COVID-19.

“Această criză nu afectează în egală măsură toate industriile, dar pentru multe dintre sectoarele care se confruntă cu criza este indispensabilă administrarea tranziției la un model de afaceri digital. Totuși, acest lucru este complicat într-o perioadă în care investițiile sunt critice, iar banii trebuie gestionați chibzuit”, a spus Cliff Justice, Global lead for Intelligent Automation și U.S. lead for Digital Capabilities, KPMG.

Mai exact, 59 la sută dintre directorii chestionați spun că pandemia COVID-19 a dat un impuls pentru accelerarea inițiativelor lor de transformare digitală, dar cu toate acestea aproximativ patru din 10 spun că vor opri investițiile în tehnologie emergentă ca urmare a pandemiei. Executivii și-au schimbat atenția către tehnologii ”must-have”, iar 56% dintre cei chestionați spun că migrația în cloud a devenit o necesitate absolută datorită pandemiei.

Cu toate acestea, investițiile într-o serie de tehnologii emergente vor crește probabil în următorul an, cum ar fi 5G (44% dintre respondenți se așteaptă ca cheltuielile să crească, comparativ cu 26% care se așteaptă ca acestea să scadă); automatizarea proceselor (43% se așteaptă la o creștere comparativ cu 25% care se așteaptă la o scădere); AI (39 la sută față de 31 la sută); cloud hibrid și/sau multi-cloud (38 la sută față de 28 la sută); blockchain (34 la sută față de 30 la sută); edge computing (34 la sută față de 33 la sută) – cu excepția smart analytics (32 la sută față de 35 la sută).

“Tehnologiile emergente și noile modalități de lucru pot juca un rol semnificativ în transformarea către o economie mai digitalizată. Aceste tehnologii ajută companiile să mențină încrederea clienților și a acționarilor, să mențină conectați lucrătorii de la distanță, să asigure că afacerea este rezistentă și pregătită pentru a face față perturbărilor și construiesc o bază puternică pentru inovația viitoare a produselor și serviciilor”, a declarat Justice.

Cincizeci și șapte la sută dintre respondenți spun că pandemia COVID-19 a schimbat semnificativ prioritățile strategice ale organizației lor. Focusul imediat este asupra supraviețuirii, care a devenit principalul obiectiv pentru majoritatea investițiilor în tehnologie emergente. Prima fază a studiului KPMG a arătat că multe organizații au fost descurajate să efectueze investiții semnificative în tehnologie emergentă din cauza obstacolelor din cultura organizațională pentru adoptarea la nivelul companiei și a temerii că proiectele vor eșua. De la debutul pandemiei, respondenții din a doua fază a studiului sunt mai concentrați pe crearea unui business case mai solid pentru investițiile existente în tehnologie.

Alte elemente-cheie identificate de studiu:

  • Doar 13 la sută se așteaptă să „crească semnificativ” investițiile în tehnologii emergente pe fondul pandemiei.
  • Organizațiile care realizează cele mai mari investiții văd randamente mai mari decât cele care fac cele mai mici; de fapt, cei din quartila de investițiilor superioare aveau mult mai multe șanse să spună că au identificat o valoare tangibilă.
  • Aproape 65% dintre respondenți consideră că utilizarea combinată a tehnologiilor emergente este mult mai benefică decât utilizarea oricăreia dintre aceste tehnologii în mod izolat. „AI-powered” și „cloud-enabled” apar ca elemente fundamentale și sunt prezente în mai mult de o treime din toate soluțiile tehnologice.

“Acum, mai mult ca oricând, companiile trebuie să facă investiții inteligente în tehnologii emergente, dacă acestea vor să supraviețuiască pe termen mediu și lung. Companiile care nu o vor face riscă să-și amenințe propria supraviețuire”, a spus Justice.

Metodologia sondajului

În perioada martie-iunie 2020, KPMG International și HFS Research au efectuat două sondaje cantitative globale, intersectoriale. Cuprinzând 900 de manageri din zona de tehnologie, sondajele au urmărit să descopere investițiile și adoptarea tehnologiilor emergente. Toți respondenții dețineau funcții de nivel executiv la companii din Global 2000 cu venituri anuale de peste 1 miliard USD, care operează în nouă sectoare de afaceri și nouă țări – S.U.A., Germania, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Australia, India, Franța și Canada. Datele sondajului au fost completate de interviuri calitative cu lideri din companii care supraveghează investițiile și adoptarea acestor tehnologii emergente în organizația lor.

Sursa: PRNewsWire