Machine Learning, Artificial Intelligence sunt astăzi accesibile companiilor indiferent de dimensiunea lor prin intermediul cloud computing. Cum pot beneficia utilizatorii de putere de calcul în condiții financiare convenabile, precum și modul în care Internet of Things își face simțită prezența în viața de zi cu zi vă invităm să aflați din interviul cu Daniel Rusen, Director de Marketing și Operațiuni al Microsoft România.

IT Channel:Există în România reticență în adopția serviciilor cloud în comparație cu alte piețe din regiune?

Daniel Rusen: Fiecare piață are o viteză de adopție a tehnologiilor, iar România nu se află în coada listei, din contră, aș putea spune. Dacă facem o paralelă cu adopția Internetului, România a avut o adopție foarte bună a noilor tehnologii și acum se află pe locul 3 în Europa la viteza de acces la Internet.

În zona de cloud lucrurile sunt un pic diferite în sensul în care datorită culturii pe care noi am avut-o adopția soluțiilor de cloud a fost un pic mai înceată decât cea din țările Europei de Vest. În special țările scandinave sunt numite de noi ”borne de cloud”, în sensul în care au adoptat foarte rapid tehnologia de cloud computing și au văzut eficiența trecerii la aceasta. Pe de altă parte, ce observ în ultima perioadă de timp este că nu mai există un element care să blocheze adopția cloud-ului, dimpotrivă fiecare companie are o strategie de adoptare a cloud-ului într-o anumită perioadă de timp.

Pasul pe care majoritatea companiilor din România l-a făcut a fost acela de a adopta hybrid cloud, îmbinând o parte din infrastructura pe care ei și-au dezvoltat-o în datacenter-ele lor cu tehnologii de cloud computing. De ce spun lucrul acesta? Pe de-o parte ei au făcut niște investiții, au construit și dimensionat respectivele datacenter-e, iar aceste investiții trebuie amortizate și nu se poate face pasul direct către cloud computing.


„Pasul pe care majoritatea companiilor din România l-a făcut a fost acela de a adopta hybrid cloud, îmbinând o parte din infrastructura pe care ei și-au dezvoltat-o în datacenter-ele lor cu tehnologii de cloud computing.”


Totuși, cloud computing oferă o serie de tehnologii care nu se regăsesc în soluțiile ”on premises”, iar costurile de a replica respectivele tehnologii în propriul datacenter sunt foarte mari. Și aici aș putea să mă refer la Machine Learning, Deep Learning sau Artificial Intelligence. Nu poți replica ușurința, viteza, puterea de calcul pe care o tehnologie de cloud computing ți-o oferă pentru acest tip de aplicații, iar costurile aferente sunt prohibitive pentru foarte multe companii din România.

Tocmai zona aceasta, de ușurință, de cost, de flexibilitate pe care aceste tehnologii ți le oferă în zona de cloud computing facilitează adopția cloud-ului pe scară mult mai largă în România și pe toată scala de companii, pentru că din perspectiva noastră cloud-ul a democratizat accesul la acest gen de tehnologii. Dacă am o companie mică cu 10 angajați și vrem să facem un portal care îmi face o analiză și emite rapoarte în baza unui flux de date, eu pot să-mi permit să fac acest lucru foarte ușor: fac un abonament și plătesc exact pe perioada de timp de care beneficiez de serviciile din cloud necesare pentru îndeplinirea task-urilor din procesele mele.

Și atunci pot administra costul unei asemenea aplicații, chiar dacă puterea de calcul folosită pe o perioadă de două ore, de exemplu este una de, să zicem, zece mii de procesoare. Acest lucru nu se putea realiza în trecut, însă astăzi orice companie poate avea acces la acest tip de tehnologii și din acest motiv vom asista din ce în ce mai mult la ceea ce numim noi disruptive. Cloud-ul permite oricărei companii mici care are o idee inovatoare să concureze de la egal la egal cu un gigant al industriei.

IT Channel:Legat de acest model hibrid, pe care numai Microsoft îl poate oferi, și de adopția cloud-ului în companii mici și mijlocii în comparație cu organizații mari și foarte mari, putem vorbi despre o rată de adopție mai bună între aceste categorii?

D. R.: Observăm că firmele mici se orientează direct către cloud. De ce? Pentru că nu au o infrastructură construită, acestea sar peste etape și din considerente economice: în locul achiziției de servere, a licențelor, a serviciilor de mentenanță și a celor aferente de operare ce pot însuma aproape 12.000 USD, pot plăti lunar în cloud pentru o adresă de e-mail undeva între 3 și 4 USD. În aceste condiții, nu se justifică din punct de vedere economic și atunci orice companie mică și medie merge, aproape în exclusivitate, direct către cloud sau către un host.


„Tehnologia de hybrid cloud permite să eficientizezi această infrastructură: pe de-o parte să beneficiezi de tehnologii noi din cloud, pe de altă parte să utilizezi noile tehnologii destinate scrierii de aplicații noi sau rescrierea unor aplicații existente.”


Când vorbim despre companii mai mari, investiția a fost deja făcută și operează de ceva vreme și există un cost al migrării aplicațiilor respective către soluția de cloud, intervenind un cost adițional. În acest caz trebuie să te gândești care este cel mai eficient mod de a opera datacenter-ul respectiv, care sunt aplicațiile care se pretează a fi rulate pe o platformă de cloud la un cost convenabil și care sunt aplicațiile critice, captive în propriul datacenter și care vor trebui să rămână acolo.

Tehnologia de hybrid cloud permite să eficientizezi această infrastructură: pe de-o parte să beneficiezi de tehnologii noi din cloud, pe de altă parte să utilizezi noile tehnologii destinate scrierii de aplicații noi sau rescrierea unor aplicații existente. În momentul actual, aproape toți marii furnizori de tehnologie își scriu aplicațiile folosind containere, deoarece este mult mai simplu să portezi o aplicație de pe un mediu pe altul dacă o containerizezi (Kubernetes, Docker etc.) sau dacă folosești infrastructuri serverless, disponibile aproape exclusiv în zona de cloud computing. Trebuie să îmbini scrierea unor aplicații moderne cu ceea ce există deja în datacenter sau ce aplicații rulezi la un moment dat.

Până la urmă, clientul nu este interesat de datacenter ca entitate, ca o sumă de servere, ci este interesat de aplicațiile care rulează pe serverele respective, iar Microsoft este orientat pe găsirea de soluții pentru eficientizarea acestor aplicații. Majoritatea acestor aplicații sunt de business, fie ele interne, care asigură continuitatea proceselor, fie externe prin intermediul cărora respectivele companii adresează clienții lor. Trebuie să găsești o soluție pentru a moderniza aplicațiile respective, de a le face mai eficiente, mai ușor adaptabile, utilizabile de pe orice fel de platformă, iar zona de cloud își permite să modernizezi aplicațiile mult mai simplu decât rescriind-o în același standard ”on premises”.

De aici vine nevoia de hibrid pentru că permiți clientului să modernizeze infrastructura și aplicațiile pe care le folosește în ritmul în care el decide să o facă. Nu îl forțezi să facă mutarea către cloud dintr-o dată deoarece există situații în care nu poate face acest lucru, de ordin financiar sau de reglementări legale, iar hybrid cloud îi lasă libertatea de a face această tranziție la momentul în care acesta dorește să o facă. Un mare avantaj este că mergând pe cloud-ul hibrid al Microsoft poți folosi aceleași tehnologii pe care le folosești on premises în sensul că dacă dorești să muți principala aplicație fără a o rescrie, în cloud poate folosi aceleași tipuri de sisteme, Windows Server și MySQL, de exemplu, fără a fi nevoie să schimbi în vreun fel codul aplicației respective.

Costul este foarte bun, deoarece odată ce ai cumpărat licențele respective Microsoft îți permite să folosești respectivele licențe și în zona de cloud computing. Se numește ”hybrid use benefits” și poți chiar să folosești licențele în paralel, în Azure și în propriul datacenter, fără a plăti adițional. În Azure vei plăti pentru serviciile de calcul, pentru mașina virtuală, dar aceasta va fi mult mai ieftină decât dacă o vei achiziționa cu sistemul inclus.

IT Channel: Cum sprijină Microsoft adopția pe scară largă a dispozitivelor Internet of Things?

D. R.: În funcție de strategia de transformare digitală pe care o au clienții noștri noi le oferim suportul tehnologic. Internet of Things se integrează în toate activitățile pe care le desfășurăm, iar orice companie are infrastructuri conectate și încearcă să eficientizeze modul în care operează acele infrastructuri.

Trăim într-o lume conectată, de la ATM-urile și POS-urile băncilor, sistemele de iluminat al clădirilor, mașinile din parcul auto al unei companii și exemplele pot continua în ceea ce privește interconectarea sistemelor și dispozitivelor. Microsoft înțelege lucrul acesta și prin urmare oferim către clienții noștri o platformă care facilitează managementul acestor echipamente conectate într-un mod sigur pe de-o parte, dar oferă și informații adiționale cu privire la modul în care operează.

Sunt o serie de industrii care depind într-o măsură mai mare de acest gen de tehnologii, unde siguranța angajaților depinde de modul în care ei activează în zona lor de lucru, în special în unitățile de producție industrială. Aici vii cu un pas adițional de tehnologie pentru că ține nu numai de a te adapta neapărat la un trend de tehnologie, ci ține foarte mult la a eficientiza operațiunile în sine ale companiei respective, iar tehnologia de IoT și echipamente conectate poate oferi avantaje substanțiale în ceea ce privește securitatea angajaților respectivi.

Avem clienți care au în căști implementați senzori care monitorizează semnele vitale ale angajaților lor, iar în cazul în care unul dintre aceștia suferă un accident pot să intervină în cel mai scurt timp cunoscând exact locația și ce s-a întâmplat cu angajatul respectiv. Îmbinând aceste servicii cu tehnologii de Artificial Intelligence poți detecta, de exemplu, un angajat aflat în altă zonă decât cea în care trebuie să se afle în mod normal și atunci îți poți da seama că poate fi supus unui pericol, la fel ca atunci când operează un echipament pe care în mod normal nu ar trebui să-l opereze. Poți folosi camere video care nu numai că furnizează feed-uri video, dar și înțeleg și interpretează ceea ce se întâmplă în acele imagini.

Tehnologiile de IoT îmbinate cu Artificial Intelligence pot oferi niște informații suplimentare care pot crește gradul de siguranță, dar și de productivitate al angajaților respectivi. Un alt lucru pe care îl vedem este că foarte multe fabrici devin din ce în ce mai automatizate, iar tehnologia IoT este esențială în acest proces de transformare. Pentru acest lucru Microsoft a lansat o altă tehnologie numită IoT Edge. Pentru aceste companii care operează platforme de producție industrială, latența cu care un echipament răspunde la comenzi este esențială. Dacă muți comanda pentru un asemenea echipament într-un datacenter în cloud, latența va fi mare.

De aceea trebuie să ai centru de comandă local, iar Microsoft a inovat și a adus acea putere din cloud într-un dispozitiv foarte mic amplasat local, care oferă securitate, dar și managementul operației executate de echipamentul în discuție. Partea de pregătire a procesului are loc în cloud, acolo unde puterea mare de calcul poate gestiona procesul de învățare din milioane de cicluri de operare în urma căruia echipamentul poate deveni inteligent.

Odată finalizată partea de pregătire, procesul poate fi implementat pe un dispozitiv de mic dimensiuni și fluxul de informații primite rămâne local. Un exemplu este monitorizarea unei sonde pe un câmp petrolifer unde nu există acces la internet și operezi un sistem de mentenanță predictivă. Modelul de operare este pregătit în cloud, dar este adus și operat local prin IoT Edge de un dispozitiv dedicat, adaptat pentru industria respectivă. Este o inovație importantă în ceea ce înseamnă într-adevăr să aduci tehnologia IoT acolo unde este esențială, în genul acesta de industrii care se pretează în a opera automatizat.

Pe lângă IoT Edge am dezvoltat Azure Sphere care asigură și securitatea, deoarece platformele IoT sunt expuse atacurilor cibernetice. Sunt ușor de penetrat, în locații îndepărtate în care accesul nu este securizat și odată penetrate dau acces la nivelul întregii rețele operate de companie. Azure Sphere este un produs încorporat în multe dintre noile tehnologii de echipamente conectate, de exemplu în frigidere. Este practic un cip de dimensiuni reduse, cât o grăunță și este atașat fiecărui dispozitiv IoT în parte