Conform raportului Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker dat publicității de International Data Corporation (IDC), veniturile producătorilor din vânzările de produse de infrastructură IT (servere, sisteme de stocare enterprise și switch-uri Ethernet) pentru medii cloud, inclusiv cloud public și privat, au crescut cu 2,2% în primul trimestrul 2020 (Q1/20), în timp ce investițiile în infrastructura tradițională, non-cloud, au scăzut cu 16,3% față de perioada similară a anului trecut.

Impactul din ce în ce mai puternic al pandemiei COVID-19 a fost factorul principal care a impulsionat cheltuielile cu infrastructura din primul trimestru. Măsurile de izolare la domiciliu luate la nivel mondial și redeschiderea etapizată a economiilor au determinat o cerere crescută de servicii bazate pe cloud pentru consumatori individuali și pentru afaceri, determinând o cerere suplimentară de infrastructură de servere, sisteme de stocare și de rețea folosite de centrele de date ale furnizorilor de servicii cloud. Drept urmare, cloud-ul public a fost singurul segment care nu a înregistrat scăderi în primul trimestru comparativ cu perioada similară din anul trecut, ajungând la cheltuieli de 10,1 miliarde de dolari în infrastructura IT, cu o creștere de 6,4% an de an. Cheltuielile cu infrastructura cloud privată au scăzut cu 6,3% an de an în primul trimestru, până la 4,4 miliarde de dolari.

IDC se așteaptă ca ritmul stabilit în primul trimestru să continue pe parcursul restului anului, deoarece adoptarea cloud continuă să obțină un impuls suplimentar determinat de cererea de implementare a unei infrastructuri mai eficiente și mai rezistente. Pe tot parcursul anului, investițiile în infrastructura de cloud IT vor depăși cheltuielile cu infrastructura non-cloud și vor ajunge la 69,5 miliarde USD sau 54,2% din cheltuielile totale pentru infrastructura IT. Este de așteptat ca pe parcursul anului cheltuielile pentru infrastructura de cloud IT privat să se recupereze terenul pierdut și să compenseze scăderile din primul trimestru, ceea ce va conduce la o creștere de 1,1% pentru întregul an. Cheltuielile cu infrastructura de cloud IT public vor crește 5,7% și vor ajunge la 47,7 miliarde dolari, reprezentând 68,6% din totalul cheltuielilor din infrastructura cloud.

Diferențele înregistrate în 2020 în dinamica cheltuielilor de infrastructură pentru mediile cloud și non-cloud vor varia pentru toate cele trei domenii de infrastructură IT – switch-uri Ethernet, platforme de calcul și sisteme de stocare. În cadrul implementărilor de mediilor cloud, platformele de calcul vor rămâne cea mai mare categorie de cheltuieli pentru infrastructura IT cloud, cu un volum de 36,2 miliarde de dolari, în timp ce platformele de stocare vor reprezenta un segment cu cea mai rapidă creștere, cheltuielile crescând cu 8,1% până la 24,9 miliarde de dolari, iar segmentul de Ethernet switching va crește cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut.

La nivel regional, schimbările față de perioada similară a anului trecut ale veniturilor furnizorilor din segmentul infrastructurii de cloud IT au variat semnificativ pe parcursul primului trimestru, variind de la o creștere de 21% în China la o scădere de 12,1% în Europa de Vest.

Pe termen lung, IDC se așteaptă ca cheltuielile cu infrastructura de cloud IT să crească până la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 9,6%, ajungând la 105,6 miliarde USD în 2024 și reprezentând 62,8% din totalul cheltuielilor cu infrastructura IT. Centrele de date pentru cloud public vor reprezenta 67,4% din această valoare, crescând cu un CAGR de 9,5%, cheltuielile cu infrastructura de cloud privat vor crește cu un CAGR de 9,8%, iar cele pentru infrastructura IT non-cloud vor recupera puțin în 2020, dar vor continua să scadă cu un CAGR de -1,6% în următorii cinci ani.Sursa: IDC