Initiativele federale de a alinia modalitatile de raportare a problemelor de sanatate cu cerintele beneficiarilor ar putea avea un impact semnificativ asupra sistemelor medicale.

Accesul la informatii vitale va ajuta institutiile medicale locale si nationale sa gestioneze mai bine modalitatile de informare privind bolile si sa raspunda mai rapid in cazul aparitiei unor focare de boli infectioase.

Cercetatorii IBM colaboreaza cu Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (Center for Disease Control and Prevention -CDC), precum si cu Consortiul pentru Standardizarea Datelor de Sanatate Publica (Public Health Data Standards Consortium – PHDSC) in vederea standardizarii modului de utilizare si a schimbului de informatii in domeniul sanatatii publice pentru a imbunatati calitatea sistemului de asistenta medicala.

Mentinerea controlului asupra unor focare majore de infectii cum ar fi tusea convulsiva sau monitorizarea raspandirii gripei sunt elemente de o importanta vitala pentru sistemul public de sanatate. Cu toate acestea, lipsa unor standarde de raportare electronica in domeniul sanatatii publice conduce la emiterea de rapoarte deficitare si intarziate ce creeaza neconcordante, precum si o dublare a timpilor de lucru.

IBM Research colaboreaza cu CDC si PHDSC pentru a dezvolta o noua abordare referitoare la definirea si furnizarea unor noi modalitati de raportare destinate sistemului de sanatate publica, prin extragerea de informatii utile din datele structurate, cat si nestructurate existente in prezent in sisteme separate. Cercetatorii creeaza sabloane pentru rapoartele publice de sanatate care ar putea functiona impreuna cu sistemele electronice de inregistrare a datelor medicale (EHR – Electronic Health Records), ceea ce va permite distribuirea cu usurinta a informatiilor vitale intr-un format adecvat ce poate fi accesat de institutiile medicale locale, judetene, nationale si federale pentru a reduce timpii de raspuns la problemele de sanatate publica.

Coordonarea si monitorizarea informatiilor privind sanatatea publica in cadrul organizatiilor va ajuta la intelegerea si prevenirea raspandirii eventualelor amenintari la adresa sanatatii prin automatizarea proceselor si asigurarea accesului la date oriunde in tara. Aceasta tehnologie este in curs de testare in cadrul sistemelor publice de sanatate in Delaware, New York si districtul San Diego, pentru a crea, valida si schimba rapoarte-test de sanatate publica provenite de la sistemele EHR comerciale sau de la sistemele de schimb de informatii privind sanatatea (HIE – Health Information Exchanges).

„Infrastructura sistemului national de sanatate poate fi imbunatatita semnificativ printr-o mai buna gestionare a datelor si printr-o mai buna intelegere a modului in care serviciile medicale sunt furnizate”, a afirmat dr. Nikolay Lipskiy, Health IT Standards and Interoperability Lead in cadrul CDC. „Aceasta colaborare este o oportunitate de a reduce neconcordantele, imbunatati controlul bolilor infectioase, cu scopul de a construi sisteme electronice standardizate de asistenta medicala, deosebit de importante pentru sanatatea comunitatilor si a tarii noastre”.