Potrivit reprezentanților FlorideLux, grupul care operează magazinele online www.floridelux.ro, www.brazidecraciun.ro, www.coroane.ro, www.cosuridelux.ro, dar şi florăriile offline FlorideLux, românii cheltuiesc anul acesta, în medie, între 1.500 și 3.000 lei pentru aranjamentele florale de nuntă, în timp ce pentru florile de botez alocă un buget de circa 1.000 lei.

Conform informațiilor FlorideLux, bucureștenii alocă pentru aranjamentele florale necesare unui eveniment major, ca nunta, un buget mediu de 3.000 lei, preț care acoperă lumânările de nuntă, cocardele si corsajele, buchetul de mireasă, buchetul de nașă și 8-12 aranjamente de masă.

„Dacă, în București, viitorii soți cheltuiesc circa 3.000 de lei pe un pachet de flori complet, care acoperă atât buchetele miresei și nașei, detaliile pentru corsaje și aranjamentele de masă, în provincie costurile sunt mai scăzute, situându-se, în medie, între 1.500 și 2.000 lei”, declară Marius Dosinescu, CEO și fondator FlorideLux.

Prin comparație, mirii din state precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, alocă, în general bugete între 600 de lire, respectiv 1500 de dolari pentru aranjamentele florale de nuntă, acoperind buchetul de mireasă, cele pentru domnișoarele de onoare, corsaje, cocarde, florile pentru ceremonie, petrecere, petalele de trandafiri și coronițele pentru fetițele cu flori.

În România, în schimb,  bugetele stabilite pentru aranjamentele florale de nuntă se împart, de regulă, între buchetul de mireasă și nașă, cocarde, corsaje, lumânări și florile pentru recepție. În timp, mirii din orașele mari au renunțat la tradițiile precum bradul de nuntă, decorațiunile cu flori pentru mașina mirilor sau arcada de flori de la biserică.

Reprezentanții FlorideLux susțin că există și bugete mai mari alocate de către miri, acestea putând ajunge chiar și la 10.000 euro, doar pentru florile din ziua nunții. În aceste cazuri, miza este designul special și abundența florală.

Potrivit Ioanei Buiacu, Manager de Dezvoltare și Florist FlorideLux, ca și comportament de consum în România, clienții se documentează foarte mult online și ulterior se prezintă în florării sau în ateliere pentru a discuta față în față cu floristul pe tema designului  și  a florilor dorite.

”Clienții pun foarte mare accent pe încrederea inspirată de floristul cu care urmează să colaboreze, pe portofoliul existent prezentat în cataloage, și, nu în ultimul rând, pe serviciile adiacente puse la dispoziție de florărie, precum  livrarea aranjamentelor și debarasarea de după eveniment”, explică Ioana Buiacu.

Potrivit acesteia, cele mai căutate aranjamente pentru nuntă în România, anul acesta, sunt formate din flori delicate și înmiresmate, de culoare roz-prăfuit, ca bujorii, trandafirii roz vintage sau de grădină, freziile și lăcrămioarele. În egală măsură sunt preferate florile exotice, precum orhideea imperială sau wanda, cele de sezon, ca floarea-soarelui sau nuferii, și florile rare – plumeria, iasomia și stephanotis.

Maeștrii floriști FlorideLux susțin că timpul mediu de realizare și producție a unui pachet de nunta este de 4 ore într-o echipă de 2 floriști.  Aceștia le recomandă mirilor, pentru o eficientizare maximă a bugetului, să aleagă aceleași flori pentru toate aranjamentele. În cazul FlorideLux, mirii dispun de livrare la locație, debarasare după nuntă și recipiente de flori pentru petrecere oferite sub formă de închiriere, tot pentru eficientizarea costurilor.

Marius Dosinescu afirmă că aranjamentele de nuntă generează, în medie, pentru florăriile FlorideLux,  circa 15% din vânzările asociate perioadei de evenimente, din mai până în septembrie.

Referitor la aranjamentele florale pentru botez, acestea necesită un buget de circa 1.000 de lei și constau cu precădere în aranjamente în formă de animăluțe și flori extrem de viu colorate.

„Sesizăm în evoluția comenzilor și în comportamentul de consum faptul că lumânarea de botez  cu flori, necesară la biserică, a fost înlocuită cu lumânări decorate cu elemente durabile, gen materiale, fundițe, tul, păpuși, animăluțe din pluș, acestea fiind mai ușor de cumpărat chiar înainte de eveniment, mai ieftine și mai rezistente în timp”, explică CEO-ul FlorideLux.

Acesta susține că aranjamentele de botez generează aproximativ 7% din vânzările florăriilor FlorideLux.