Datele publicate recent de compania de cercetare de piață Canalys arată că piața globală a computerelor a urcat cu 12,7% față de acum un an pentru a ajunge la 79,2 milioane de unități în Q3 2020 continuând să beneficieze la maxim de criza COVID-19. Aceasta este cea mai mare creștere pe care a înregistrat-o piața în ultimii 10 ani. După un Q1 slab, redresarea în Q2 a continuat în Q3 anul acesta și chiar a crescut pe o piață puternică în anul precedent. Livrările globale de notebook-uri au atins 64 de milioane de unități (aproape la fel de mult ca recordul din Q4 2011, când livrările de notebook-uri erau de 64,6 milioane), deoarece cererea a continuat să crească din cauza celui de-al doilea val de COVID-19 apărut în multe țări, iar companiile au continuat să investească pe termen lung în procesul de tranziție la lucrul de la distanță. Expedierile de notebook-uri și stații de lucru mobile au crescut cu 28,3% față de an, acest lucru contrastând cu evoluția stațiilor de lucru desktop și a desktop-urilor clasice, care au marcat o scădere a livrărilor cu 26,0%.

Lenovo a recâștigat primul loc pe piața computerelor în Q3, cu o creștere de 11,4%, iar livrările au depășit limita de 19 milioane. HP a înregistrat o creștere similară impresionantă de 11,9% pentru a-și asigura locul al doilea, cu 18,7 milioane de unități livrate. Dell, în al treilea rând, a suferit un mic declin de 0,5% în cazul livrărilor de acum un an. Apple și Acer au completat primele cinci locuri din clasament, înregistrând o creștere remarcabilă de 13,2%, respectiv 15,0%.

“Furnizorii, lanțul de aprovizionare și canalul au avut acum timp să găsească soluții și să aloce resurse pentru furnizarea de notebook-uri, care continuă să înregistreze o cerere masivă atât din zona de business, cât și din cea a consumatorilor”, a spus Ishan Dutt, analist Canalys. „După ce au acordat prioritate piețelor cu valoare ridicată și clienților mari în trimestrul al II-lea, furnizorii au reușit acum să își îndrepte atenția către furnizarea unei game mai largi de țări, precum și pentru IMM-uri care au întâmpinat dificultăți în asigurarea dispozitivelor la începutul acestui an. Guvernele, care au realizat importanța accesului PC-urilor în menținerea activității economice în acest timp, au intervenit cu sprijin financiar sau chiar cu livrări de dispozitive la scară largă. Acest lucru a fost deosebit de critic în spațiul educațional, noul an școlar începând în al treilea trimestru, fără posibilitatea de a se ține cursurile în clasă în multe dintre țări. De exemplu, guvernul britanic a pus la dispoziție 100.000 de notebook-uri pentru a se asigura că elevii, aflați în imposibilitatea de a se întoarce în sălile de clasă, să se confrunte cu o perturbare minimă a capacității lor de a accesa actul educațional. Canalys se așteaptă ca cheltuielile IT, inclusiv investițiile în PC-uri, să fie un motor principal al recuperărilor economice în urma pandemiei. ”

„Efectele durabile ale acestei pandemii asupra modului în care oamenii lucrează, învață și colaborează vor crea oportunități semnificative pentru furnizorii de PC-uri în următorii ani”, a adăugat Rushabh Doshi, director de cercetare Canalys. „Întrucât linia dintre viața de la locul de muncă și cea de acasă este din ce în ce mai difuză, devine importantă poziționarea dispozitivelor pentru o gamă largă de cazuri de utilizare, cu accent pe mobilitate, conectivitate, durata de viață a bateriei, afișaj și calitate audio. Diferențierea portofoliilor de produse pentru a câștiga segmente cheie, cum ar fi educația și jocurile, va oferi, de asemenea, oportunități de creștere. Și dincolo de PC-ul în sine, va fi o nevoie crescută de accesorii de colaborare, servicii noi, pachete de abonament și un accent puternic pe securitate. De aceste tendințe vor beneficia cel mai mult furnizorii care oferă soluții holistice care le permit clienților să facă modificări structurale în operațiunile lor. Deși accentul a fost pus pe cererea de PC-uri în ultimele două trimestre, cheltuielile consumatorilor în timpul viitorului sezon al sărbătorilor de iarnă sunt destinate să aducă mai multă bucurie pe piața computerelor.”

Sursa: Canalys