Studenţii de la Universitatea de Tehnologia Informaţiei, Mecanică şi Optică din St. Petersburg câştigă medalia de aur la concursul ACM International Collegiate programming contest, sponsorizat de IBM

Dintre 112 universităţi de pe glob, Universitatea de IT, Mecanică şi Optică din St. Petersburg este câştigătoarea trofeului „World’s Smartest Trophy”

 Trei studenţi de la Universitatea de Tehnologia Informaţiei, Mecanică şi Optică din St. Petersburg au primit titlul de campioni mondiali în cadrul ediţiei din 2012 a concursului Association for Computing Machinery (ACM) International Collegiate Programming Contest (ICPC). Sponsorizată de IBM, competiţia, supranumită şi Bătălia Creierelor, a provocat echipele a 112 universităţi să rezolve unele dintre cele mai dificile probleme de programare, pe parcursul a cinci ore.

 Documentarul referitor la ediţia din 2012 a concursului ACM-ICPC poate fi accesat pe blogul IBM Smarter Planet.

Găzduiţi de Universitatea din Varşovia din Polonia, studenţilor le-au fost prezentate cele mai noi progrese tehnologice precum big data analytics, smarter commerce, cloud computing şi social business pe perioada concursului, dar şi în cadrul unui seminar tehnologic şi a unei prezentări tehnologice IBM.

Concursul provoacă studenţii să rezolve un număr cât mai mare de probleme de programare în cel mai scurt timp. Demonstrând aptitudini de elită pentru rezolvarea problemelor şi de programare, Universitatea de IT, Mecanică şi Optică din St. Petersburg a rezolvat cu succes nouă probleme în cinci ore. Campionii Mondiali au primit “The World’s Smartest Trophy”, dar şi premii şi oferte garantate pentru angajare sau programe de internship în cadrul IBM.

“Fiind una dintre companiile IT de top din lume, IBM recunoaşte importanţa furnizării de oportunităţi şi inspiraţie pentru studenţi, astfel încât aceştia să utilizeze cele mai recente evoluţii tehnologice şi să îşi îmbunătăţească aptitudinile pentru a se adapta mai uşor cerinţelor de pe piaţa muncii”, a precizat Salvatore Vella, vicepreşedinte, Departamentul de arhitectură şi tehnologie, IBM Software Group. “Suntem extrem de mulţumiţi de nivelul de talent ce a participat la concurs, şi suntem nerăbdători să oferim studenţilor oportunităţi de internship şi de angajare în cadrul IBM, pentru a ajuta la construirea unei planete mai inteligente şi mai eficiente”.

Suplimentar acestui concurs, participanţii au beneficiat de oportunităţile profesionale şi culturale de a interacţiona cu directori şi agenţi de recrutate IBM, dar şi cu noi tehnologii şi studenţi din toate regiunile globului.

“ACM ICPC reprezintă o oportunitate deosebită pentru studenţii din toate regiunile globului să se reunească, să colaboreze şi să împărtăşească diferite viziuni şi experienţe”, a precizat Dr. Bill Poucher, Director Executiv ICPC şi profesor la Universitatea Baylor. “Sunt încântat să văd modul în care aceşti studenţi vor utiliza cunoştinţele obţinute la acest concurs şi de la alţi studenţi pe măsură ce vor continua să îşi îndeplinească obiectivele academice şi profesionale”.

Echipele de la Universitatea din Varşovia, Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova şi Universitatea Shanghai Jiao Tong au încheiat competiţia pe locurile doi, trei, respectiv, patru şi au câştigat medalii de aur. De asemenea, studenţii au primit oferte de angajare sau internship la centrele IBM.

Campionii regionali sunt Universitatea Harvard (America de Nord); Universitatea de Tehnologia Informaţiei, Mecanică şi Optică din St. Petersburg (Europa); Universitatea Germană din Cairo (Africa şi Orientul Mijlociu); Universidad Federal de Campina Grande (America Latină); Universitatea Shanghai Jiao Tong (Asia); şi Universitatea din New South Wales (Pacificul de Sud).

Primele 12 echipe ce au primit medalii anul acesta sunt:

Universitatea de IT, Mecanică şi Optică din St. Petersburg (medalia de aur, campioni mondiali)

Universitatea din Varşovia (medalia de aur, locul 2)

Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova (medalia de aur, locul 3)

Universitatea Shanghai Jiao Tong (medalia de aur, locul 4)

Universitatea de Stat din Belarus (medalia de argint, locul 5)

Universitatea Zhongshan (Sun Yat-sen) (medalia de argint, locul 6)

Universitatea Harvard (medalia de argint, locul 7)

Universitatea Chineză din Hong Kong (medalia de argint, locul 8)

Universitatea din Waterloo (medalia de bronz, locul 9)

Universitatea de Stat din Moscova (medalia de bronz, locul 10)

Universitatea din Tokyo (medalia de bronz, locul 11)

Universitatea de Informatică şi Radioelectronică din Belarus (medalia de bronz, locul 12)

Cele 112 echipe ce au concurat în Finala Mondială din Varşovia reprezintă următoarea generaţie de ingineri de elită din peste 25.000 de competitori de la 2.219 universităţi din 85 de ţări de pe şase continente. Începând cu anul 1997, concursul ICPC sponsorizat de IBM a crescut cu 1.000%.

Finala Mondială a concursului ACM-ICPC din 2013, sponsorizat de IBM, va avea loc în St. Petersburg, Rusia. Universitatea de Tehnologia Informaţiei, Mecanică şi Optică din St. Petersburg, campioana din 2012, va fi gazda competiţiei.