Un articol postat pe site-ul Emerging-Europe.com anunță în termeni laudativi decizia Uniunii Europene de a acorda României sarcina de a găzdui Centrul European de Securitate Cibernetică:

Sectorul IT înfloritor al României primește un nou impuls din partea Uniunii Europene, care va găzdui noul său centru de competență în domeniul securității cibernetice în capitala țării, București.

Capitala României, București, a fost selectată ca site-ul unui nou Centru European de Securitate Cibernetică, un hub care va distribui finanțarea UE și națională pentru proiecte de cercetare în domeniul securității cibernetice în întregul bloc comunitar.

Bucureștiul a fost în competiție cu alte șase orașe, Bruxelles, León, Luxemburg, München, Varșovia și Vilnius și a fost ales în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE la sfârșitul zilei de 9 decembrie.

Ecosistem activ de securitate cibernetică

„Capitala României își va asuma această sarcină într-un mod responsabil și dedicat, în beneficiul întregii Uniuni Europene”, a declarat Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la UE, după vot.

Unul dintre criteriile cheie stabilite de UE a fost prezența unui ecosistem activ de securitate cibernetică în orașul gazdă. Bucureștiul are, de asemenea, unele dintre cele mai rapide și robuste infrastructuri de internet din Europa. România ocupă locul al treilea în UE pentru femeile angajate în domeniul IT, iar 24% dintre absolvenții de IT din țară sunt femei.

„Am fost primul stat membru care a fost interesat să găzduiască noul centru. Și, mai presus de toate, suntem singura țară din această competiție care nu găzduiește nicio agenție sau organism european ”, a declarat Alexandru Nazare, reprezentantul țării în EU Telecom Council.

„O inovație vibrantă, tehnologie și ecosistem cibernetic și încurajarea tinerilor talenti în întreaga Europă sunt ingrediente cheie atât pentru provocările și oportunitățile noastre economice, cât și de securitate”, a adăugat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Dincolo de distribuirea de fonduri pentru proiecte de securitate cibernetică din programele de cercetare și digitale ale UE, Horizon Europe și Digital Europe, centrul va ajuta la coordonarea unei rețele de centre naționale de coordonare, conectând comunitatea de securitate cibernetică din întreaga Europă.

Boost pentru sectorul IT local

Comisia Europeană a anunțat pentru prima dată planuri pentru acest centru în 2018, finanțând proiecte pilot pentru a testa modul în care un astfel de centru și rețea ar funcționa. Se așteaptă inițial să găzduiască aproximativ 30 de angajați, crescând la 80 în anii următori. S-a sugerat, de asemenea, că centrul va contribui la stimularea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică și va arde reputația țării gazdă în domeniul cibernetic.

„Aceasta este o mare onoare pentru România și demonstrează încrederea pe care o au alte țări europene în noi”, a spus Siegfried Mureșan, europarlamentar român și vicepreședinte al Partidului Popular European. „Este o mare șansă de a dezvolta sectorul IT în România.”

IT-ul a fost mult timp unul dintre principalii factori ai economiei românești. Se estimează că valoarea cifrei de afaceri a sectorului va ajunge la 6,3 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2020, potrivit agenției de promovare a investițiilor din țară, Invest România.

Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul încă finalizează detaliile despre modul în care va fi guvernat centrul. Se așteaptă să se ajungă la un acord privind o nouă lege care să instituie centrul înainte de sfârșitul anului.

Sursa: Emerging-Europe.com